Branzoici dulci si sarate

Portii
6
Timp pregatire
95 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluatul dulce:
  • 125 ml lapte călduț
  • Coaja de la 1/2 lămâie bio
  • 45 de grame zahăr
  • 250 de grame făină albă și extra
  • Un praf de sare
  • 30 de grame unt topit
  • 1/2 pachet drojdie( de 25 de grame)
  • Esența de vanilie
  • 1 ou
  • 1 linguriță zahăr
  • Pentru umplutura dulce:
  • 250 de grame brânză de vaci slabă( sau grasă, după preferinta), scursă de zer
  • Zahăr vanilat și zahăr tos după gust
  • Coaja de la 1/2 lămâie bio
  • 40 de grame stafide aurii hidratate în puțin rom
  • 1 ou
  • Pentru aluatul sărat:
  • 250 de grame făină albă și extra
  • 1/2 pachet drojdie
  • 1 linguriță sare
  • 125 de ml lapte călduț
  • 30 de grame unt topit
  • 1 ou
  • 1 linguriță zahăr
  • Cca. 80 de grame gorgonzola
  • Pentru uns:
  • 1 gălbenuș
  • Puțin lapte
  • Pentru topping:
  • Semințe de susan
  • Pentru umplutura sărată:

Mod de preparare

Ideea acestor branzoici mai puțin dulci, mi-a fost inspirată de ultimele sărbători importante ale iernii și de dorința de a mai renunța la cantitatea cam mare de glucide acumulată pe parcursul Crăciunului și a Anului Nou. Am preferat să fac și niște branzoici sarate , din același motiv...
Pentru cele două aluaturi avem nevoie de două recipiente separate pentru fiecare etapa a prepararii lor.
Mai întâi amestecăm drojdia cu laptele călduț, câte o linguriță zahăr, puțină făină, o lăsăm la dospit câte 15 minute, în două vase separate.
Ulterior, adăugăm drojdia în cele două recipiente în care am pregătit făina, împreună cu restul ingredientelor.
Frământăm separat aluaturile, le lăsăm la dospit câte o oră.
Între timp, pregătim umpluturile.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Când au dospit, le întindem separat cu sucitorul, decupam patrate cu o formă sau cu cuțitul, așezăm câte o linguriță de umplutura diferită în mijlocul lor, unim capetele opuse ca să formăm branzoicile.
Le lăsăm încă puțin la dospit, cca. 20 de minute, apoi le ungem cu galbenus, le presaram cu susan și le coacem cca. 50 de minute la 180 de grade Celsius în cuptorul preincalzit.
Poftă bună și un An Nou Fericit tuturor!

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Parteneri
Bucataras.RO

Pasta de post, din masline negre

Pentru un mic dejun de post, dacă v-ați săturat de zacuscă, brânză tofu și pateu vegetal, vă recomand această...

Pasta de post, din masline negre
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.