Peste in Crusta de Sare

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pesti 2 buc - aproximativ 1 kg
  • sare 1
  • 5 kg
  • albusuri 4
  • lamaie
  • tarhon

Mod de preparare

Am pus de doi pesti in crusta de sare, pe care i-am desavarsit cu cea mai mare arta. Nu e nimic spectaculos si cred ca asta va fi cea mai scurta reteta a mea. Dar gustul pestelui facut astfel este unic - nu se compara cu cel de pe gratar (evident: d) - dar depaseste pe cel facut la abur sau in folie.

Deci: pesti, sare si albusuri de ou - la 1 kg de peste, 1, 5 kg de sare si 4 albusuri nebatute.
Nu curatiti pestii de solzi, scoateti doar maruntaiele din burtica si inlocuiti-le cu felii de lamaie si tarhon (sau alta iarba care va place - la vîrlanii mei a mers foarte bine tarhonul)

Amestecati sarea cu albusurile, faceti un prim strat intr-un vas ce merge la cuptor, asterneti pestii unsi cu ulei, cu sau fara ierburi deasupra si acoperiti-i cu al doilea strat de maglavais. Ca sa fiti sigure ca nici o soapta de peste nu rasufla, mai presarati niste sare grunjoasa simpla peste sarcofag si gata, la cuptor cu ei pentru o jumatate de ora per kilogram de peste.

Totusi, trebuie sa va cunoasteti indeaproape cuptorul - eu nu am termometru si nici cuptor dastept, asa ca socotesc dupa ureche si experienta - cand incepe a mirosi a peste copt, inchid focul.

Dupa ce scoateti din cuptor, trazniti-i sarcofagului un satar in freza si sa vedeti cum se desprinde "gipsul de sare" de pe domnia sa peşte, ca un mulaj de pe faţa unui faraon!

Am facut multe poze, doar pentru a va mai arata din nou cum se dezoseaza un peste - ca tare va mai e teama de operatiunea asta: clipocit: : clipocit: : clipocit: - e atat de simplu incat am impresia ca nu va place pestele tocmai pentru ca are oase si trebuie dezosat. Ei bine, am amanuntit din nou subiectul riscand s-o bat pe lucia la cantitatea de poze: blushing: (nu si la calitatea lor)

i-am mancat cu cartofii cu scortisoara a pupinei - supeeeeeeeeerbi - si cu sos de smantana+tarhon+usturoi si zeama de lamaie.

Vaaaaiiii, ce buni au fost!

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Slanina papricata cu usturoi, fiarta in saramura de castraveti

 Pe scurt slaninuta cu boia si usturoi. Pe la noi prin zona se zice slanina popricata - asa pe scurt. Adica cu poprica-...

Slanina papricata cu usturoi, fiarta in saramura de castraveti
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj