Vitel cu sos de ciuperci si rösti

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru rösti:
  • 800-1000g cartofi ,mari
  • -sare
  • -piper
  • -1 ceapa
  • -4-5 felii bacon
  • -nucsoara,proaspat rasa
  • -4 linguri ulei
  • Pentru vitel cu sos de ciuperci:
  • -700 g carne de vitel(ceafa sau file)
  • -300-400 g ciuperci proaspete(champignon ,dar cel mai bine ciuperci de padure-hribe)
  • -2 linguri ulei
  • -sare
  • -piper
  • -2 linguri unt
  • -2 cepe ,tocate marunt
  • -200 ml vin alb ,sec
  • -300 ml supa de vita
  • -200-300 ml smantana
  • -1 lingura patrunjel verde,tocat marunt

Mod de preparare

Pentru rösti:

Cartofii spalati, se fierb 20 min,in apa cu sare(nu trebuie sa fie moi !),se scurg,se curata si se lasa sa se raceasca,cel putin 2 ore.
Se toaca ceapa,baconul se taie cubulete,iar ciupercile se taie felii.
Se prajeste baconul intr-o tigaie,se adauga ceapa tocata si se continua sa se prajeasca, pana devine translucida.
Se scot din tigaie si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.
Se rad cartofii pe razatoarea mare si se amesteca cu compozitia de bacon.
Se condimenteaza cu sare,piper si nucsoara praf.
Se incinge intr-o tigaie de Teflon,1 lingura de ulei.
Se pune ½ din compozitia de cartofi si se preseaza cu o spatula pentru a forma un soi de “clatita”(rösti),care se lasa sa se rumeneasca,la foc moderat(eu am lasat aproximativ 15 min.pe o parte)
Se incinge cuptorul la treapta cea mai mica(85 grade Celsius)
Rösti rumenita pe o parte,se lasa sa alunece pe un capac drept si se pune din nou in tigaie,pe partea cealalta,adaugandu-se 1 lingura de ulei,daca este nevoie
Se lasa sa se rumeneasca,tot la foc moderat. .
(Eu am folosit un tocator de melamina)
La fel se coace si a doua rösti si se pastreaza la cald,in cuptor,pana la servire.

Pentru vitelul cu sos de ciuperci:

Se taie carnea fasii, late de ½ cm si lungi de 4-5 cm.
Se prajeste in ulei,amestecand.
Cand sunt facute se sareaza si pipereaza,se scot din tigaie,cu sosul lor cu tot si se pastreaza la ca,d.
Se pune untul in tigaie,se topeste pana faca spuma,se adauga ceapa tocata si se caleste pana devine transparenta.
Se adauga ciupercile si se calesc ,amestecand.
Apoi se pune vinul si se lasa sa fiarba ,pana scade la jumatate.
Se toarna supa si se lasa sa fiarba pana scade din nou la jumatate.
Se adauga smantana,se face focul foarte mic si se lasa ,amestecand,sa se incalzeasca,fara sa fiarba.(daca se taie smantana,atunci se strecoara,se bate cu telul si se reaseaza in tigaie, cu ciupercile.)
In acest sos se pun fasiile de carne ,cu sosul lor si se mai incalzeste putin tot amestecul(fara sa fiarba !)
Se potriveste de sare si piper.

Servire:

Fiecare rösti se taie in 8 felii(ca de tort)
Se servesc alaturi de carnea de vitel,cu sosul de ciuperci,presarat cu patrunjel verde,tocat marunt.


Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert prajitura Raffaello

De mult timp imi doream sa fac si o prajitura Raffaello. Pentru ca facusem tort si ne-a placut foarte...

Desert prajitura Raffaello
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj