Tajina cu Pui

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • un pui de 15-2 kg
  • 5 lamai murate (vezi mai jos)
  • 3 lamai proaspete
  • 1 lingura coriandru macinat
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • 1 lingurita menta uscata
  • 1 lingura ghimbir ras
  • 2 cepe
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingurita boia iute
  • 200 g stafide
  • 200 ml ulei de masline
  • 1 cutie mica (400 g) naut boabe, fiert
  • 100 g alune decojite
  • 200 g masline verzi
  • 1 conserva de compot de ananas
  • 5 cartofi mari taiati cubulete si 2 morcovi feliati

Mod de preparare

1. Cu o saptamana inainte se prepara lamaile. Se spala bine, se taie in patru, se sareaza cu sare grunjoasa si se pun la borcan. Peste ele se mai stoarce zeama de la o lamaie.

2. Cu o zi inainte se portioneaza puiul, se pune intr-o salatiera cu zeama de la 3 lamai proaspete, coriandru, patrunjel, menta, ghimbir, ceapa si usturoi tocate marunt, sofran si boia iute. Se amesteca bine si se lasa la frigider 24 ore acoperit cu folie.

3. A doua zi se scurg bucatile de pui, se pastreaza marinata. Se coloreaza bucatile de pui in tigaie cu putin ulei, timp de 15 minute, la foc moderat. Apoi se pun intr-o tajina (Tajina este, in acelasi timp, un fel de mancare - tocanita - si un recipient din lut smaltuit. Este compus dintr-o farfurie mare cu bordurile ridicate si un capac conic. In lipsa, se poate folosi oala pentru sarmale sau un tuci cu capac), se adauga marinata, stafidele, lamaile cu tot cu zeama, compotul de ananas cu totul si restul ingredientelor. Se amesteca si se mai adauga 1 cana de apa. Bucatile de pui prajit se pun deasupra.

4. Se acopera si se pune la cuptor 1 ora cel putin la foc foarte mic.
Merge alaturi de un vin alb demisec!

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert inghetata de mango si vanilie

Retete de suflet O combinatie minunata intre aromatul mango si vanile intr-o inghetata cremoasa.

Desert inghetata de mango si vanilie
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj