Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la mesele imbelsugate de sărbători si la momentele speciale alaturi de cei dragi.

Portii
12
Timp pregatire
150 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • aprox 800 g carne de porc tocata;
  • 1 ceapa alba;
  • 1 castronel orez;
  • 150 ml apa;
  • 1 varza alba murata si cateva foi de vita de vie;
  • 2 linguri bulion + alte 2 linguri pentru sos;
  • Condimente:
  • sare, piper negru macinat
  • cimbru dupa gust
  • Optional:
  • sunca si cateva bucati de carne de porc

Mod de preparare

Varza murata se lasa intr-un castron cu apa rece cu o seara inainte.

Intr-un vas incapator, se amesteca carnea cu ceapa tocata marunt, orezul spalat bine, se condimenteaza dupa gust si se adauga 2 linguri generoase cu bulion. Pentru a nu iesi uscate, ci moi, pufoase, eu pun si apa la acest amestec, cam o cescuta.
Pe fiecare frunza de varza punem un pic de carne si rulam sarmaluta. Eu am avut si cateva foi de vita de vie, asa ca am facut sarmalute asortate.

Pe fundul unei cratiti adanci, se pune un strat de sunca taiata feliute, ca sa isi lase grasimea. Sau puteti inlocui sunca cu ulei simplu, daca va place mai mult.
Se asaza sarmalutele de jur-imprejur, se adauga si si bucatele de carne. Puteti umple cu sarmalute sau puteti lasa loc in mijloc pentru bulion. De data aceasta, eu am umplut cu sarmalute. Se adauga doua linguri de bulion pentru sos si se acopera cu apa, astfel incat sa ne mai ramana un spatiu liber de 3 degete deasupra sarmalelor.
Sarmalele vor fierbe pe aragaz, la foc mic, cam 2 ore, apoi le mai dam la cuptor la foc potrivit, pentru aprox o ora si jumatate.

Se servesc cu mamaliga calda si/sau smantana.


Pofta Buna!

Daca v-a placut aceasta reteta, va invitam sa descoperiti si altele: sarmale de curcan cu varza acra si afumatura de porc, sarmale de post sau sarmale cu ciuperci

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/04/sarmalute-asortate.html

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...