Gulas de Vita cu Galuste

Timp pregatire
140 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru gulas:
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 5 cepe mari taiate marunt
  • 1 lingura zahar
  • 3 catei de usturoi maruntiti
  • 1 lingura boia de ardei dulce
  • 1 lingurita boia de ardei iute (eu am macinat cateva seminte de ardei iuti)
  • 1 lingurita frunze de cimbru
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 2 frunze de dafin
  • 3 linguri de paste de tomate
  • 2 linguri lamaie
  • 4 cani apa (sau supa de pui, de legume Eu am pus apa)
  • ~ 1 kg carne de vita taiata in cuburi de 5x5 cm (eu am lasat-o un pic mai mare)
  • 1 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat
  • Pentru galuste:
  • 1 cana faina
  • 1 lingurita peaf de copt
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/3 cana lapte
  • 1 lingura de unt topit

Mod de preparare

1. Intr-o tigaie mai mare incingeti uleiul si sotati ceapa si zaharul pana se caramelizeaza. Adaugati apoi usturoiul. Mai prajiti un minut.

2. Adaugati boiaua de ardei (si cea dulce, si cea iute), patrunjelul, cimbrul si frunzele de dafin. Mai sotati un minut, pana cand emana un miros pregnant.

3. Adaugati pasta de tomate. Puneti sucul de lamaie, apa (sau supa), bucatile de carne, sarea si piperul. Aduceti la temperatura de fierbere, apoi dati focul la mic. Acoperiti vasul si lasati mancarea pe foc pana cand carnea devine frageda (cam o ora si jumatate). Gustati si dregeti de sare si de piper daca e cazul.

Pentru galuste:
Amestecati faina cu sarea si praful de copt. Turnati laptele si untul si amestecati usor. Cand carnea este frageda, puneti cate o lingurita din compozitia asta in vas. Acoperiti si fierbeti pentru 15 minte.

Odata acoperit vasul, rezistati tentatiei de a lua capacul de pe el pana la expirarea timpului. Pentru a fi pufoase, galustele trebuie sa fiarba in aburi. Dupa 15 minute, testate galustele cu o scobitoare. Daca iese curata, atunci sunt bune.
1. Eu n-am respectat regula cu neridicatul capacului in timp de galustele fierb. l-am ridicat pt a face o poza, dar nu stiu daca le-a alterat sau nu textura.

2. Galustele isi maresc volumul de 3-4 ori (eu am aflat asta dupa ce le-am facut prima oara, deci nu am avut cum sa la ajustez). De aceea, in functie de preferinte, puteti incerca sa le faceti cat o jumatate de lingurita, nu cat una intreaga, cum mentioneaza reteta.

Numar de portii: 4-6

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Melci cu unt reteta turceasca

Voua va plac pufoseniile? Se topesc in gura de fragede aceste bunatati din aluat, dar si ce aluat, unul fantastic si nu...

Melci cu unt reteta turceasca
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj