Galuste de cartofi, umplute cu chiftelute din carnati

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru chiftele:
  • -600 g carne de porc(carnati afumati)
  • -1-2 oua
  • -1-2 linguri faina
  • -sare
  • -piper
  • -5 catei de usturoi
  • -patrunjel verde
  • Pentru aluat:
  • -1 kg cartofi
  • -1 ou
  • -200-300 g faina
  • -sare
  • -piper
  • Ne mai trebuie:
  • -50-100 g cascaval ras
  • -100-150 g smantana
  • -150 g pasta de rosii
  • -250 ml bulion gros
  • -1 lingura zahar
  • -unt(ulei)pentru tava

Mod de preparare

Fierbi carnea taiata bucatele(carnatii taiati bucati)in apa cu sare si indepartezi spuma de cate ori este nevoie.
Carnea fiarta(carnatii) si racita o treci prin masina de tocat,impreuna cu usturoiul si patrunjelul.
La ea adaugi oul,faina(eu am pus 2 oua si 2 linguri de faina ca sa lege compozitia de carnati mai bine),sarea si piperul,dupa gust si omogenizezi bine.
Formezi apoi chiftelute,de marime mai mica,pe care le fierbi in apa clocotota cu sare,timp de 10 min.
Le pui la scurs si racit intr-o strecuratoare,fara sa arunci apa in care au fiert.
Intre timp pregatesti aluatul,astfel:
O data cu carnea,pui la fiert,separat,in apa cu sare,cartofii .
Scursi si raciti,ii cureti de coaja si-i treci prin masina de tocat.
Ii amesteci cu faina,oul,sarea si piperul si omogenizezi.La nevoie suplimentezi cantitatea de faina(eu am avut nevoie de mai mult de 200 g de faina).
Lucreaza repede aluatul pentru ca are tendinta sa se inmoaie si parca-ti cere tot mai multa faina.Nu fi tentata de acest lucru ca altfel galustele vor fi tari.Infaineaza bine masa de lucru,mainile si sucitorul si astfel aluatul nu se va mai lipi.
Acestea fiind precizate,pe masa de lucru,bine infainata,intinde din cantitati mai mici de aluat,cate o foaie de 3-4 mm grosime,din care tai rondele(sau patrate)in care vei infasura cate o chiftea.
Repeta operatia pana la terminare.
Aseaza galustele direct cum le modelezi,intr-o forma unsa cu unt(ulei) si torna pasta de rosii diluata cu bulion si zeama in care au fiert chiftelele(functie de cat sos doresti sa ai langa galuste)la care adaugi lingura de zahar si piperul,omogenizand.
Presara deasupra cascavalul ras si dai totul la cuptorul incins,la foc potrivit ,pentru 25-30 min.
Se servesc calde,cu smantana.

Fac precizarea ca aproximativ ¾ din cantitatea de lichid este absorbita de galuste cat stau in cuptor,deci veti ramane doar cu un sfert de cantitate de sos.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Parteneri
Bucataras.RO

Supa crema de dovlecei si rosii

 Pentru decor, multumiri speciale lui Merisor :)

Supa crema de dovlecei si rosii
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.