Ficat (la Gratar) pe Felie de Mamaliga

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru mamaliga:
  • 1 cana de malai
  • 3 cani de apa
  • 1 lingurita de sare groasa
  • Pentru ficat:
  • o bucata de ficat
  • o bucata de prapor (reteta care se foloseste si la drob)
  • rozmarin,
  • sare
  • piper
  • Garnitura:
  • fasole boabe
  • (rosie) fiarta
  • ulei
  • sare
  • usturoi (daca vreti)

Mod de preparare

Pentru mamaliga:

Fiarta cca 40 min

Pe o tava sau un fund mai mare se aseaza o bucata de hirtie de copt care a fost umezita si strinsa bine in pumn. Daca nu aveti hirtie, puteti umezi cu mina fundul de lemn. Ideea e sa nu se lipeasca mamaliga. Se intinde mamaliga in strat uniform si se lasa la racit. Cind e rece se taie patrate sau cercuri sau ce forma vreti. Puteti sa o taiati cu un cutit sau cu formele de biscuiti.

Mamaliga felii se prajeste si ea pe gratar pt citeva minute impreuna cu ficatul


pt ficat:

Se taie ficatul felii. Se aseaza fiecare felie pe prapor, se rasuceste ca sa fie acoperit de prapor pe ambele parti si apoi se taie. Se pune ficatul asa invelit la copt pe gratarul incins bine si se coace la foc nu foarte mare nu foarte mult timp pt ca o coacere / frigere indelungata il va intari.

Pe gratar se aseaza si crengute de rozmarin (daca aveti). La final se sareaza si se pipereaza

garnitura:

fasole boabe
(rosie) fiarta
ulei
sare
usturoi (daca vreti)

Se mixeaza in blender fasolea cu uleiul, usturoiul (daca vreti) si sarea. Putin ulei doar cit e nevoie sa devina putin cremoasa fasolea.
Daca ii mai puneam si o frunza de dafin verde pe fiecare felie de ficat impreuna cu praporele si il prajeam in ulei sau untura era reteta traditionala de 17 ianuarie - sf Anton - protectorul animalelor si in special al porcului, iar acest fel de mincare era pregatit pt a sarbatorii taierea porcului si era impartit cu prietenii si vecinii ca sa poarte noroc in anul care vine. Obicei tare asemanator cu pomana porcului in Romania.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv rulada cu sfecla rosie

Am vazut rulada Clementinei, cea cu spanac, mi-a placut aspectul ei, dar la noi cum nu se prea mananca spanac, am zis sa...

Aperitiv rulada cu sfecla rosie
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj