Ficat (la Gratar) pe Felie de Mamaliga

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru mamaliga:
  • 1 cana de malai
  • 3 cani de apa
  • 1 lingurita de sare groasa
  • Pentru ficat:
  • o bucata de ficat
  • o bucata de prapor (reteta care se foloseste si la drob)
  • rozmarin,
  • sare
  • piper
  • Garnitura:
  • fasole boabe
  • (rosie) fiarta
  • ulei
  • sare
  • usturoi (daca vreti)

Mod de preparare

Pentru mamaliga:

Fiarta cca 40 min

Pe o tava sau un fund mai mare se aseaza o bucata de hirtie de copt care a fost umezita si strinsa bine in pumn. Daca nu aveti hirtie, puteti umezi cu mina fundul de lemn. Ideea e sa nu se lipeasca mamaliga. Se intinde mamaliga in strat uniform si se lasa la racit. Cind e rece se taie patrate sau cercuri sau ce forma vreti. Puteti sa o taiati cu un cutit sau cu formele de biscuiti.

Mamaliga felii se prajeste si ea pe gratar pt citeva minute impreuna cu ficatul


pt ficat:

Se taie ficatul felii. Se aseaza fiecare felie pe prapor, se rasuceste ca sa fie acoperit de prapor pe ambele parti si apoi se taie. Se pune ficatul asa invelit la copt pe gratarul incins bine si se coace la foc nu foarte mare nu foarte mult timp pt ca o coacere / frigere indelungata il va intari.

Pe gratar se aseaza si crengute de rozmarin (daca aveti). La final se sareaza si se pipereaza

garnitura:

fasole boabe
(rosie) fiarta
ulei
sare
usturoi (daca vreti)

Se mixeaza in blender fasolea cu uleiul, usturoiul (daca vreti) si sarea. Putin ulei doar cit e nevoie sa devina putin cremoasa fasolea.
Daca ii mai puneam si o frunza de dafin verde pe fiecare felie de ficat impreuna cu praporele si il prajeam in ulei sau untura era reteta traditionala de 17 ianuarie - sf Anton - protectorul animalelor si in special al porcului, iar acest fel de mincare era pregatit pt a sarbatorii taierea porcului si era impartit cu prietenii si vecinii ca sa poarte noroc in anul care vine. Obicei tare asemanator cu pomana porcului in Romania.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...