Tarta cu Mere si Sos

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat
  • -200 g faina
  • -1 lingurita praf de copt
  • -1 praf de sare
  • -1 lingura zahar
  • -1 plic zahar vanilat Bourbon
  • -100 g unt, rece
  • -1 ou
  • -3 linguri lapte, rece
  • Umplutura
  • -400 ml apa
  • -2 batoane de scortisoara
  • -300 g zahar
  • -1,5 kg mere, curatate de coaja, samburi si taiate cubulete
  • -coaja rasa de la 1 portocala
  • -scortisoara pudra, dupa gust
  • -1 praf de nucsoara, macinata
  • -1 praf de cuisoare, macinate
  • -2 linguri amidon alimentar
  • Pentru uns
  • -1 ou
  • -2 linguri apa
  • -apa strecurata in care au fiert merele
  • -sucul de la 1 portocala
  • -200 ml lapte
  • -4 linguri amidon
  • -1 lingura unt

Mod de preparare

Ungeti cu unt si tapetati cu faina o forma rotunda si inalta cu diametrul de 20 cm.

Aluat
Cerneti faina impreuna cu praful de copt intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul, zaharul vanilat, untul taiat bucatele si amestecati pana obtineti un aluat cu aspect de firimituri.

Separat, bateti oul cu laptele rece, puneti-l peste faina si framantati putin pana se omogenizeaza.
Infasurati aluatul in folie alimentara si dati la rece pentru cel putin 30 min.

Umplutura
Puneti intr-o craticioara apa, scortisoara si ½ din cantitatea de zahar, la foc potrivit, amestecand continuu pana ce zaharul este topit. Adaugati merele taiate cubulete, lasati sa fiarba, acoperit circa 20 min sau pana ce merele sunt moi, dar nu sfaramate apoi, lasati la racit.

Scurgeti-le de zeama (pastrati lichidul pentru sos) si inglobati zaharul ramas, coaja rasa de portocala, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, amidonul si omogenizati. Dati deoparte.

Scoateti aluatul pe planul de lucru. Intindeti din ¾ aluat o foaie rotunda si captusiti cu ea tava pregatita, inclusiv marginile. Turnati amestecul cu mere, nivelati si acoperiti cu restul de aluat, intins si el in foaie rotunda. Lipiti bine marginile celor 2 foi.

Ungeti cu oul batut usor cu apa. Dati la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 45- 55 min, la 180 grade sau pana ce tarta este facuta si frumos rumenita. Scoateti din forma si lasati la racit, pe un gratar.

Sos
Puneti la fiert, la foc potrivit, lichidul pastrat de la mere impreuna cu sucul de la portocala si laptele.
Separat, dizolvati amidonul in putina apa rece si adaugati-l in vas.

Lasati sa fiarba, la foc mic, amestecand continuu, pana ce sosul se ingroasa.
Dati deoparte si inglobati untul.
Serviti tarta feliata, impreuna cu sos.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Parteneri
Culinar.RO

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa