Reteta Greceasca de Budinca de Gris cu Fructe Uscate

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -125 g gris
  • -125 g faina alba
  • -5 linguri cu varf faina de migdale (migdale macinate) -100 g unt moale
  • -200 g zahar pudra
  • -250 g iaurt gras si bine scurs
  • -4 oua
  • -2 plicuri praf de copt
  • -2 linguri zeama de lamaie
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -1 lingura apa de flori
  • -nuca prajita, tocata grosier, dupa gust
  • -caise uscate, taiate bucatele, dupa gust
  • -curmale uscate fara samburi, taiate cubulete, dupa gust
  • -smochine uscate, taiate cuburi, dupa gust
  • -ghimbir confiat, taiat bucatele, dupa gust
  • -stafide, dupa gust
  • Altele:
  • -unt, pentru tava
  • -zahar tos, pentru tava
  • -zahar pudra, pentru ornat, optional
  • Sirop:
  • -1 ceasca apa (250 ml)
  • -5 linguri miere de albine
  • -zeama de la ½ lamiae
  • Pentru servit:
  • -frisca, optional si dupa dorinta
  • -sirop de fructe, optional si dupa dorinta

Mod de preparare

Preancalziti cuptorul.
Ungeti cu unt o tava, inclusiv peretii laterali si presarati cu zahar tos peste partea unsa, avand grija ca pe fundul tavii sa aveti un strat de zahar cu o inaltime de aproximativ 2- 3 mm.
Intr-un bol amestecati grisul, faina cernuta impreuna cu praful de copt si faina de migdale

Inglobati nuca, caisele, curmalele, smochinele, ghimbirul, stafidele si omogenizati.
Separat, frecati spuma untul cu zaharul praf. Adaugati iaurtul, coaja rasa si sucul de lamaie, apa de flori si mixati bine. Puneti pe rand galbenusurile, amestecand bine de fiecare data.

Adaugati treptat compozitia cu gris si la sfarsit inglobati albusurile batute spuma tare.
Turnati in tava pregatita si dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pentru aproximativ 30- 40 min sau pana ce devina ferma, rumenita si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti din cuptor, si lasati budinca sa se racoreasca.

Intre timp, pregatiti siropul: puneti apa firbinte peste miere si sucul de lamaie si amestecati pana la dizolvarea mierii. Turnati cu o lingura siropul cald peste budinca racorita si asteptati 1- 2 ore inainte de a o taia.
Serviti portionata, simpla; puteti alege varianta pudrata cu zahar sau cu sirop de fructe ori ornata cu frisca, optional, dupa gust si/sau preferinta.

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Salata in Mantie de Iaurt

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Parteneri
Bucataras.RO

Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)

Aluatul cu caramel l-am testat mai demult sub forma de melci si de placinta, cum au avut mare succes m-am gandit sa-l refac,...

Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure