Prajitura cu Portocale, Mac si Sos de Ciocolata

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g de unt la temperatura camerei, plus 1 lingura extra pentru uns tava
  • 200 g zahar, plus 25 g extra
  • 3 oua
  • 250 g de faina cernuta
  • 1 lingurita jumatate de praf de copt
  • zeama de la 2 portocale si coaja de la 4
  • 50 g seminte de mac prajite
  • Pentru sos
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata
  • 50 g unt

Mod de preparare

1. Mixeaza 200 g de unt cu 200 g de zahar intr-un bol mare, timp de 2 minute. Amestecul trebuie sa devina subtire si cremos.
2. Adauga ouale, unul cate unul, si mixati bine dupa fiecare adaugare.
3. Adauga faina si praful de copt si mixeaza cateva secunde.

4. Prajeste semintele de mac.
5. In amestecul de mai sus se adauga zeama si coaja rasa de la 2 portocale si semintele de mac si se mixeaza bine.
6. Folositi o tava de tort rotunda (eu am folosit una cu diametrul de 20 cm), ungeti-o bine cu unt si turnati in ea aluatul.

7. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se lasa blatul 50 de minute la copt.

8. Pana este gata blatul, puneti coaja rasa de la celelalte 2 portocale (eu am folosit razatoarea clasica, insa este recomandat sa utilizati un instrument special pentru decojirea fructelor ca sa va iasa fasii mai lungi care sa arate mai estetic) intr-o oala micuta, adaugati cele 25 de grame de zahar si 100 ml de apa. Dati in clocot si mai lasati 5 minute pana se face un sirop. Cand este gata, scoateti cojile caramelizate pe o fasie de hartie de copt.

9. Cand este gata blatul, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca complet in tava. Abia cand este rece este indicat sa pregatiti si sosul de ciocolata (ca acesta sa fie inca lichid si sa puteti decora mai usor prajitura).

10. Pentru pregatirea sosului de ciocolata, puneti ciocolata rupta bucati impreuna cu cele 50 de grame de unt intr-un bol. Smantana trebuie fiarta intr-o oala pana inainte de a incepe sa clocoteasca. Turnati-o imediat in bolul cu ciocolata si untul si lasati 1 minut sa se topeasca, apoi amestecati pentru a omogeniza.

11. Decorarea prajiturii: scoateti prajitura pe o farfurie sau pe un suport de tort, turnati fasii de ciocolata cu ajutorul lingurii (eu am intins toata ciocolata pe blat) si adaugati cojile caramelizate de portocala.
Se serveste rece.

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Sandvis cu salam, cartofi prajiti si varza

Nu o sa inteleg niciodata cum la fast-food-uri se pot indesa o gramada de ingrediente intr-o chifla foarte mica. Nu stiu de...

Sandvis cu salam, cartofi prajiti si varza
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti