Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor de patiserie crocante cu dulceata bogata si aromata a gemului de prune. Este un desert reconfortant, cu un echilibru perfect intre crocant și moale, dulce si usor acidulat.

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 4 foi:
  • 6 lg untura
  • 6 lg zahar
  • 1 ou
  • 1/4 lgta bicarbonat sodiu
  • 6 lg lapte
  • 450 gr faina (+/- 50 gr, in functie de tipul fainii)
  • crema:
  • 1,2 l lapte
  • 200 gr gris
  • 150 gr unt
  • 70 gr nuca de cocos
  • 200 gr zahar
  • in plus:
  • 400 gr gem prune

Mod de preparare

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina cernuta cu bicarbonatul de sodiu.
Nu adaugati toata faina deodata, e posibil sa intre mai mult sau mai putin. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar bine legat. Se pune la rece o jumatate de ora.
Aluatul se imparte in 4 portii egale. Se intind 4 foi subtiri, dreptughiulare, cu dimensiunea 22 x 18 cm.
Fiecare foaie de aluat se inteapa cu ajutorul unui pieptene de patiserie sau cu o furculita. Foile se coc la 160 grade C, timp de 6-7 minute. In functie de intensitatea fiecarui cuptor, e posibil sa fie nevoie de 1-2 minute extra. Foile sunt coapte cand devin usor rumene. Se scot si se lasa la temperat pe un gratar de bucatarie.
Crema se pregateste foarte usor.
Laptele si grisul se amesteca intr-un vas, apoi se transfera pe foc si se amesteca pana ce compozitia devine fiarta si legata. Se adauga zaharul si se mai lasa cateva minute la fiert.
Se ia de pe foc, se adauga untul taiat cuburi si nuca de cocos. Crema trebuie sa fie fina si omogena.
Intr-o tava de dimensiune ptrivita, se asaza hartie de copt.
Se asaza prima foaie, se toarna jumatate din cantitatea de crema. Se asaza a doua foaie si se preseaza usor. Se unge cu gemul de prune si se preseaza usor cu cea de-a treia foaie peste care se toarna restul de crema. Se incheie cu a patra foaie, se presara putina nuca de cocos si se preseaza usor. Se acopera cu alta hartie de copt si se pune deasupra un tocator din lemn (sau altceva) care sa tina prajitura presata. Se tine la rece pana a doua zi.
A doua zi, se portioneaza si se serveste. Este o prajitura foarte frageda si gustoasa.

Daca va plac prajiturile cu foi, va recomandam sa incercati si prajitura din foi de albusuri cu nuca si crema de lapte, prajitura cu foi din miere sau prajitura cu foi de cacao si biscuiti

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Salata in Mantie de Iaurt

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu iaurt si capsuni

Prajitura cu iaurt si capsuni, o prajitura fina si delicioasa.

Prajitura cu iaurt si capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure