Prajitura cu foi din miere si crema de gris cu lamaie

Prajitura cu foi din miere si crema de gris cu lamaie este o delicioasa imbinare intre texturi si arome, care te va incanta cu fiecare muscatura. Fiecare strat al acestei prajituri este plin de savoare si dulceata, iar combinatia lor armonioasa te va cuceri de la prima gustare. Perfecta pentru a fi savurata alaturi de cei dragi la ocazii speciale sau ca desert rafinat intr-o zi obisnuita, aceasta prajitura este un deliciu pe care nu vei putea sa-l uiti prea curand.

Portii
20
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • foi:
  • 5 linguri de ulei
  • 5 linguri de lapte
  • 250 g zahar
  • 3 linguri miere de albine
  • 1 lingura rasa de bicarbonat
  • 500 g faina
  • 2 oua
  • Crema:
  • 6 linguri de gris
  • 1 cana de lapte
  • 1 cana de zahar
  • 250 g unt sau margarina
  • coaja rasa de lamaie
  • sucul de la o lamaie
  • decor:
  • 1 ciocolata alba
  • 1 lingura frisca lichida

Mod de preparare

Se pun la fiert intr-o craticioara, laptele cu uleiul si zaharul, se lasa sa dea in cateva clocote, amestecand usor cu lingura, apoi adaugam mierea de albine. Lasam sa dea in 2-3 clocote, adaugam si bicarbonatul, amestecand continuu si dam cratita de pe foc. Lasam 5 mute sa se racoreasca un pic, apoi adaugam ouale batute si faina si framantam usor pe o planseta pudrata cu un pic de faina. Facem un sul de aluat care imparte in 4 bucati egale. Fiecare bucata, calduta cum este, se intinde pe dosul unei tavi si se coace in cuptorul incins, cca. 3 minute, apoi se scoate si se rastoarna imediat pe o planseta sau o tava. Se coc toate 4 foi.
Se fierbe laptele cu zaharul pentru crema, se adauga coaja rasa de lamaie si grisul (eu il maruntesc la rasnita de cafea), se amesteca continuu pana se ingroasa bine. Se trage de pe foc si se lasa 10 minute, apoi se mixeaza cu untul sau margarina, adaugate cate putin(nu tot odata), pana isi dubleaza volumul. La sfarsit se adauga sucul turnat cate un pic in crema si mixand pana il incorporam in crema. Cu aceasta crema calduta se unge fiecare foaie de blat, apoi se supraun una peste alt presand usor pe ultima, pe fata neunsa.
Se topeste ciocolata alba la bain marie cu lingura de frisca lichida, apoi se decoreaza prajitura deasupra cu ajutorul unui pungi taiate un pic la un colt. Se da de seara pana a 2 a zi, la rece, intr-o incapere rece, se pudreaza cu zahar pudra deasupra, apoi se taie in bucati patrate potrivit de mari.

Daca v-a placut reteta noastra, va invitam sa descoperiti si altele, la fel de delicioase: pandispan cu capsuni - pufos si delicat, prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara sau prajitura Medovik cu foi cu miere si crema de smantana

Pofta buna!

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...