Prajitura Albinita

Portii
20
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pt. foi:
  • 1 ou
  • 50 g unt
  • 150 g zahar
  • 2 lg pline cu miere de albine
  • 50 ml lapte
  • 400 g faina alba
  • 1 lgt praf de copt
  • 1 lgt bicarbonat de sodiu
  • Pt. crema de vanilie:
  • 2 oua
  • 160 g zahar pudra vanilat
  • 3 lg faina alba
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • 1 borcan cu gem de prune

Mod de preparare

Albinita este una din prajiturile care nu lipseste niciodata de sarbatori, fie Craciunul, fie Pastele.

Foile: Intr-o craticioara se pun untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Se pune pe foc mic si se lasa sa se incalzeasca pana se topeste zaharul si totul se omogenizeaza, amestecand continuu. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Faina se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul, apoi se incorporeaza in copozitia lichida. Se framanta un aluat omogen care se va imparti in patru.

Fiecare bucata se va intinde intr-o foaie de dimensiunea tavii pe care se va coace (23x33cm). Se unge dosul tavii cu putin unt, apoi cu grija se asaza foaia. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade C si se lasa pana incepe sa se rumeneasca pe margini. Se procedeaza la fel cu restul foilor.

Crema: Ouale impreuna cu zaharul pudra vanilat si faina se omogenizeaza bine. Laptele se pune pe foc sa se incalzeasca. In momentul in care incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se toarna peste amestecul de oua, amestecand continuu. Se transfera pe foc si se lasa pana se ingroasa ca o budinca. Se ia de pe foc si se adauga untul. Se omogenizeaza bine si se lasa la racit.

Asamblare prajitura: Se ia o foaie si se asaza pe un planseu. Se unge cu jumatate din crema de vanilie si se asaza o a doua foaie. Se unge cu gemul de prune (e perfect daca e putin acrisor) si se pune peste cea de-a treia foaie. Se unge cu restul de crema de vanilie, iar deasupra se asaza ultima foaie. Se apasa usor peste tot pentru a face priza buna intre ele, apoi se acopera cu o folie alimentara peste noapte pentru a se inmuia foile.

Se presara deasupra zahar pudra si se portioneaza.

Pofta buna!

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Nuci umplute

Cred că această reţetă se potriveşte foarte bine cu sărbătorile de iarnă.Pentru cojile de nuci am preluat reţeta...

Nuci umplute
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj