Smochine Caramelizate

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3 kg smochine coapte, dar sa fie tari totusi
  • 2 kg zahar (mai mult daca va place mai dulce sau daca fructele nu sant destul de dulci; ale mele au fost dulci)
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • esenta de vanilie dupa gust

Mod de preparare

Se aleg smochinele sanatoase, fara lovituri, fara pete si tari. Se spala bine de tot in apa calduta dupa care se indeparteaza codita. Daca sant mai mari fructele, ele se taie in jumatate, daca sant de marime mijlocie sau mai mici, le puteti lasa asa cum au fost de la mama natura.

Intre timp, pe foc aveti pus vasul cu zaharul prevazut si cu putina apa (nu mult pentru ca dupa caramelizare, cand introducem smochinele ele mai lasa apa lor) , cu coaja rasa de lamaie (aici se poate pune mai mult decat este prevazut in reteta) si vanilia. Se lasa zaharul la fiert, pana prinde putina culoare de caramel, apoi se adauga smochinele.

Se lasa la fiert pana scade apa lasata de fructe, amestecand din cand in cand. La inceput trebuie avut grija sa adunam spuma care se formeaza si sa stergem peretii vasului de cristalele de zahar care se depun. Dupe ce nu se mai aduna spuma, se lasa focul mai moale si sa lasa la fiert circa jumatate de ora. Se inchide focul si se lasa vasul acolo, acoperit cu capac, pana a doua zi.

Rece fiind, se verifica gradul de caramelizare si inchegare. Daca avem in vas prea mult lichid, mai fierbem pana scade la consistenta de dulceata. Daca se mai formeaza pe peretii vasului cristale de zahar, sa le indepartam cu o pensula inmuiata in apa rece, altfel se vor zaharisii smochinele.

Lasam din nou la rece pana in ziua urmatoare si verificam din nou consistenta. Daca este groasa, dar totusi destul de lichida, incalzim, si punem la borcane sterilizate. Capsam, intoarcem cu gura in jos borcanele si lasam asa pana la racirea completa. Le punem, apoi, pe raft in camara si ne bucuram de gustul lor sublim, in zilele de post sau in unele prajituri/fursecuri.

Prajitura cu iaurt si caise

Bors de dovlecei cu stevie

Prajitura turnata cu branza si visine

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura cu iaurt si fructe confiate

Foarte usor de facut si foarte buna!

Prajitura cu iaurt si fructe confiate
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura