Peltea de Gutui

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -1 kg zahar
  • -1 kg gutui
  • -5-6 mere(rosii, acrisoare)
  • -3 l apa

Mod de preparare

Se aleg gutui mai mici, galbene, care se sterg de puf cu o carpa uscata, se spala si se lasa la scurs, apoi se taie felii impreuna cu merele spalate, fara a indeparta coaja sau semintele si casuta lor.

Se pun intr-un vas cu 3 l de apa, la FOC MIC ca sa fiarba incet, sa nu se tulbure zeama, pana cand scade mai mult de jumatate, in asa fel incat sa ramana 1 l de lichid.

Cand fructele sunt bine fierte si apa scazuta se rastoarna intr-o sita in care este pus un tifon dublu si se lasa sa se scurga incet pentru ca lichidul rezultat sa fie limpede.

Se lasa cca. 1 ora sa se limpezeasca.

Se iau 4 pahare din aceasta zeama (eu folosesc cani de ceai), se toarna peste zaharul pus intr-un vas si se pune la FOC MIC, amestecand continu, pana se dizolva zaharul complet, dupa care se da la FOC IUTE, sa fiarba, indepartandu-se spuma ce se formeaza.

Dupa 15-20 min. se ia vasul de pe foc si se face proba (eu pun un strat subtire de sirop pe o farfurioara si dupa ce s-a racit cu o lingurita o impart in doua, formand un santulet. Daca cele doua parti nu se mai unesc intre ele, pelteaua este gata)
Proba se face de mai multe ori, dar de fiecare data cu vasul luat de pe foc, ca intre timp sa nu se continue fierberea. Daca pelteaua nu este gata se repune vasul pe foc.

Cand este gata, se toarna fierbinte in borcane spalate, sterilizate, uscate si se pun la dunst uscat(intre paturi)pana a doua zi. Pelteaua trebuie sa se intareasca deasupra ca o pojghita si nu trebuie sa curga daca intorci borcanul cu gura in jos. O peltea buna se poata taie cu cutitul.

Se leaga(capseaza)si se dau la camara.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Pandispan cu capsuni la slow cooker Crock-Pot 6 L

A iesit delicios si tare pufos!

Pandispan cu capsuni la slow cooker Crock-Pot 6 L
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj