Gem de portocale

Complexitate
medie

Ingrediente

  • 3 kg portocale
  • zahar
  • (cantitatea de zahar va fi egala cu cantitatea de portocale dupa ce le-am curatat de coaja)

Mod de preparare

Se spala portocalele (sa nu fie cele cu coaja cerata, tratata), se inteapa cu dintii unei furculite din loc in loc dupa care le puneti intr-un vas incapàtor acoperite de apa pe un timp de 12 h (de seara pana dimineata, sau invers). Se usuca putin de apa.

Alegeti trei mai frumoase si sanatoase si cu instrumentul acela de curatat cartofii, scoateti coaja cat mai subtire (fara partea alba) si lasati-o la o parte.

Se curata acum toate portocalele (inclusiv cele trei la care le-am luat deja un strat) cum se zice pe viu, fara sa ramana nici o pielita alba (faceti operatia asta deasupra unui castron ca altfel inundati cu sucul). Eu pielita interna dintre un clin si altul am lasat-o.

Taiem portocalele cubulete, eliminam samburii (eu in gradina am o varietate fara samburi) si cantarim ceea ce a ramas! Puneti pe foc intr-o cratita larga (cu cat e mai larga reduceti timpul de preparare avind o suprafata mai mare de evaporare a lichidului) si adaugati acceasi cantitate de zahar.

Se fierbe marmelada pana cand ajunge la densitatea dorita (cam doua, trei ore circa). Eu incerc cu o picatura de sirop intr-un pahar cu apa. Nu trebuie sa se imprastie. Intre timp cojile de la cele trei portocale se taie fideluta se pun intr-o craticioara cu in deget de apa si se fierb la foc moderat 3-4 minute.

Cand marmelada s-a legatat adaugati cojile de portocala (fara apa, daca nu s-a evaporat) si mai amestecati timp de cateva minute! Se pune la borcan ca orice alta marmelada!
La micul dejun sau la diferite prajituri, tarte!

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Parteneri
Bucataras.RO

Supa italiana cu legume

O supa plina de gust si savoare, mai aparte as zice eu...

Supa italiana cu legume
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.