Gem de Piersici

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 300 kg piersici decojite, macinate si scurse de sucul lor (aprox 5 kg)
  • 1,5-2 cani de zahar (depinde de dulceata fructelor)
  • 1 lingurita scortisoara praf
  • cateva cuisoare
  • un pumn bun de stafide galbene
  • rom cat sa acopere fructele uscate

Mod de preparare

Fructele se spala, se indeparteaza coaja si samburii dupa care se macina. Se pune pulpa macinata intr-o strecuratoare si se lasa pana iese tot sucul din ele. Daca doriti un proces mai rapid, amestecati cu lingura de lemn in pulpa.

Dupa ce s-a scurs sucul, se cantareste pulpa, trebuie sa avem 1,3 kg. Imi pare rau ca nu am cantarit fructele inainte de a le separa de samburi, probabil au fost aproximativ 5 kg. Oricum cantitatile date sunt variabile. Daca aveti pulpa scursa mai putin se scade zaharul prevazut precum si restul ingredientelor, iar daca pulpa este mai multa se mai adauga, dupa gust, zahar, cuisoare, scortisoara si stafide cu rom.

Dupa ce pulpa este scursa, se pune in vasul de gem, se adauga zaharul deasupra si se amesteca dupa care se pune pe ochiul aragazului la foc mic.

Se pun stafidele in rom si se lasa pentru jumatate de ora sa isi imprumute aromele dupa care se adauga peste pulpa fructelor. Se adauga scortisoara si cuisoarele si se lasa pe foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa bine de tot.

Procesul de fierbere trebuie sa fie de cel mult 45 de minute pana la o ora.

Daca nu doriti sa indepartati sucul fructelor, procesul de fierbere va fi indelungat, poate dura ore intregi, pana se va evapora tot sucul si gemul va ramane gros, fara urma de lichid in el.

Dupa ce vedem ca s-a ingrosat inchidem focul si lasam pana a doua zi. Dimineata incercam consistenta gemului, daca vedem cumva urma de lichid mai dam cateva clocote iar daca nu mai exista lichid in gem, incalzim si punem la borcane bine spalate si uscate.

Asezam intre paturi si lasam acolo doua zile pana se racesc borcanele complet.

Prajitura cu capsuni si bezea

Ceafa de porc frageda la tigaie cu rosii cherry si rozmarin

Ceafa de porc frageda, rumenita la tigaie, alaturi de rosii cherry suculente si aroma delicata de rozmarin – o explozie de...

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Parteneri
Bucataras.RO

Mac and Cheese- macaroane cu branza in stil american

Buna! Am revenit pe site dupa mult timp, cu prima mea reteta video. Tind sa evoluez in ceea ce priveste montaj/sunet, si sunt...

Mac and Cheese- macaroane cu branza in stil american
Culinar.RO

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata