Conopida, Ardei si Dovlecei la Borcan (Murati)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 conopida mare desfacute in buchetele
  • 2 dovlecei
  • 1 ardei iute (daca sant mici se pun 2)
  • 2-3 ardei grasi (colorati)
  • 3-4 morcovi
  • sare grunjoasa
  • hrean curatat si taiat bucati
  • piper boabe (eu am pus un amestec de 3 culori-negru, rosu si alb) frunze de dafin

Mod de preparare

E aleg legumele, se spala bine se curata ardeii de cotoare si seminte, dovlecelul se spala bine si daca doriti se poate lasa cu coaja cu tot (eu am indepartat coaja) se feliaza la 1 cm fiecare felie, conopida se spala bine de tot dupa care se desface in buchetele, ardeiul iute si cel gras se feliaza si ei sau se taie fasii. Morcovii se spala si se taie si ei in bucati mai mici si daca sant prea grosi se despica si in doua.

Dupa ce toate astea au fost facute, se pun intr-un recipient mare si se presara sare deasupra lor, exact atata cat ar trebui sa folositi pentru o mancare imediata dupa care se amesteca sa ii cuprinda sarea. Se lasa asa circa jumatate de ora.

Se aleg borcanele in care vom aranja legumele, se spala, se sterilizeaza si se incepe umplerea lor. Pe fundul borcanului se va aseza cate o lingura de piper, cate o frunza de dafin si 2 bucatele de hrean dupa care se aranjeaza, intercalat conopida, morcovi, ardei iute si gras, hrean precum si feliutele de dovlecei.

Intre timp, pe aragaz, avem un vas cu apa in care am pus sare grunjoasa intr-o proportie de 1 litru de apa si o lingura scuturata de sare (trebuie sa tinem cont ca mai este sare si pe legume plus ca tipurile de sare sareaza diferit.

Se incearca solutia (saramura) si daca o consideram destul de sarata lasam asa, daca ni se pare prea sarata mai adaugam apa pana cand obtinem procentul de sare pe care il dorim.
Se lasa la fiert si cand a dat in clocot se inchide focul, se adauga otetul dupa gust si se amesteca

Se toarna fierbinte peste legumele din borcan si se capseaza.
Se pun borcanele intr-o tava si se lasa pe masa din bucatarie sau undeva intr-un loc la vedere pentru ca in cateva zile va incepe sa fermenteze si pe langa capac va iesi putin din apa in care stau legumele.

Dupa ce s-a uscat solutia pe borcane si incepe sa se limpezeasca, spalam la suprafata borcanele si se mutam in camara de alimente.
Servim iarna ca si orice alta muratura, langa o friptura, mancare de cartofi sau langa orice altceva va place.

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Desert cu capsuni - Reteta rapida si delicioasa

Desertul asta a iesit pentru ca nu-mi place sa risipesc aiurea ingredientele si cum am facut un tort-cadou pentru o buna...

Desert cu capsuni - Reteta rapida si delicioasa
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti