Supa de linte, in varianta ungureasca

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -½ cana de linte maro/verde ( Nu ! rosie); capacitate cana de 250 ml
  • -500 ml bere/1 doza de bere ( pentru un gust bun al supei, neaparat folositi o bere de buna calitate)
  • Pentru supa de legume
  • -1 morcov mediu
  • -1 radacina de pastarnac
  • -1 bucata de telina
  • -1 ceapa
  • -1 cartof
  • -1 ardei rosu
  • -ulei de masline
  • -1 lingura de boia
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • -250 ml suc de rosii
  • Altele
  • -bacon/kaizer/sunculita, afumate- taiate bastonase
  • -2-3 carnati cruzi-uscati si afumati, taiati in bucati de marime potrivita
  • -1 ceapa mare, tocata marunt
  • -ulei
  • -1 foaie de dafin
  • -cimbru
  • -sare
  • -piper, proaspat macinat
  • -verdeata, tocata

Mod de preparare

Alegeti lintea, spalati-o si scurgeti-o.
Puneti apoi lintea la inmuiat in bere pentru 1 ora.

Pentru supa de legume
Taiati in cuburi ( nu foarte mici) legumele curatate si spalate.
Caliti-le in putin ulei de masline pana incep sa se inmoaie, amestecand des.
Adaugati, intai boiaua, sare si piper dupa gust, amestecati, apoi 1 l de apa si aduceti la punctul de fierbere.
Lasati sa fiarba acoperit, la foc mic, pana ce legumele sunt facute, adaugand spre finele perioadei si sucul de rosii.

Intre timp, rumeniti baconul/kaizerul/sunculita afumata in foarte putin ulei.
Adaugati apoi bucatile de carnati si ceapa tocata si continuati calirea pana ce carnatii s-au inmuiat putin si ceapa a devenit sticloasa.
Turnati lintea inmuiata, cu bere cu tot si lasati din nou sa fiarba la foc mic, timp de cca 20-30 min sau pana cand lintea este moale, dar nu sfaramata.
Adaugati supa de legume, foaia de dafin si cimbru, dupa gust.
Lasati totul la foc foarte mic inca 10 min.
Spre sfarsit potriviti gustul de sare si piper.
Dati deoparte, puneti verdeata tocata si lasati vasul acoperit pentru 5 min.

Serviti supa cat este calda.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...