Craciunul la romani nu poate fi imaginat fara bunatatile preparate din carne de porc.
De fapt, pe 20 decembrie, cu doar 5 zile inainte de Craciun, se sarbatoreste Ignatul (Sfantul Ignatie Teoforul), ziua in care peste tot in Romania se sacrifica porcii pentru prepararea mancarurilor traditionale de Craciun.
In acelasi timp, de Ignat exista si multe obiceiuri si traditii pagane pe care romanii le respecta cu sfintenie.
Sfantul Ignatie Teoforul este apostolul care, pentru ca nu s-a lepadat de credinta in Hristos, a fost aruncat in arena si sfasiat de lei.
Un astpect pe care putini il cunosc este ca o parte din moastele Sfantului se afla in Catedrala episcopala din Galati, la Schitul Darvari din Bucuresti si la Manastirea Tismana.
Sarbatoarea Ignatului reuneste mai multe atribute, fiind un spirit al belsugului si un vestitor al sarbatorii mari care urmeaza. In acelasi timp, figura sa este contopita si cu o divinitatea precrestina solara - ignis inseamna foc.
Nu este o coincidenta nici faptul ca in aceasta zi porcul sacrificat este trecut prin foc.
Potrivit credintei populare, Ignatul apare femeilor care torc sau spala in aceasta zi, iar pe cele care fac treaba le chinuie sau chiar ucide. De asemenea, se spune ca in aceasta zi femeile lucreaza numai pana cand aud porcii tipand.
Iata si cateva obiceiuri si traditii de Ignat:
- La taiatul porcului participa toata familia;
- Porcii se taie dimineata, iar inainte sa fie sacrificat, animalul era stropit cu apa sfintita si asezat cu capul spre rasarit;
-Pe fruntea porcului sacrificat se cresta o cruce pe care se presara sare;
- O bucata din carnea porcului sacrificat se pastra si se daruia Sfantului Ignat;
- Din capul si picioarele porcului, femeile fac piftie, un preperat traditional care, atunci cand se imparte ca pomana, asigura sporul si sanatatea animalelor in gospodarie;
- Se spune ca cine nu are porc gras de Craciun, nu a cunoscut fericirea;
- Oamenii milosi nu trebuie sa ia parte la taierea porcului, pentru ca se spune ca astfel animalul va muri in chinuri si carnea va avea un gust rau;
- E bine sa vezi sange in ziua de Ignat, pentru ca astfel vei fii ferit de boli (cine nu are porc, e bine sa taie macar o gaina);
- Se spune ca hainele cusute in aceasta zi vor da junghiuri celui care le poarta;
- Sacrificarea porcului se termina printr-o masa comuna, cunoscuta ca "pomana porcului".
Descopera si cateva retete pe care sa le faci din carne de porc pentru Craciun:
Jumari
Piftie
Carnati
Cotlet de porc cu rozmarin
Sursa foto: gorj-domino.com
Sursa articol: enational.ro, gorj-domino.com, crestinortodox.ro
Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptorSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatVazusem aceasta reteta pe Instagram la Benedetta si mi-a placut tare mult ideea asa ca am pus-o in practica. Este de efect si...
Desert rulada girafa cu mascarpone si zmeuraMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniDescopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Comentarii