Telemeaua de Vaideeni, cea mai celebra branza din Vlacea, pe cale sa devina produs traditional recunoscut

(0)

2016-10-17 12:33:19

Comuna Vaideeni este una dintre cele mai cunoscute localitati de pastori de la sud de Carpati. Aceasta a fost constituita in urma cu 300 de ani, ca urmare a migratiei masive a pastorilor transilvaneni din Marginimea Sibiului.


De aceea nu e de mirare ca aici se face cea mai renumita branza din tot judetul Valcea. Primarul Daniel Baluta spune ca in comuna Vaideeni, fiecare familie prepara acasa, dupa o reteta secreta, celebra telemea incat, potrivit edilului, dupa gust fiecare este recunoscuta daca e facuta acasa la Jinaru, la Vinereanu, la Salisteanu.


Astfel, Primaria Vaideeni, Asociatia Crescatorilor de Oi din localitate si Ministerul Agriculturii lucreaza la inregistrarea marcilor lactatelor de Vaideeni si la transformarea telemelei de Vaideeni in produs traditional 


"Discutia a fost reluata acum o luna in cadrul targului de animale si consta in recunoasterea la nivel national a produselor traditionale pastoresti din Vaideeni. Ma refer aici la branza de Vaideeni, celebra telemea, casul, smantana, dar si tocanul sau balmosul din aceasta zonă. Vaideeniul este cunoscut ca un brand la nivel national in domeniul zootehniei, ne referim aici strict la pastorit. Ciobanii din Vaideeni prepara lactatele, dar si restul de mancaruri fix pe retetele vechi si respectand traditia. Avem sperante ca in foarte scurt timp lactatele de Vaideeni vor avea o marca inregistrata. Si putem la export sa mergem pe acest atestat", a declarat primarul Baluta.


Voi ati incercat Telemeaua de Vaideeni?


Sursa foto: agerpres.ro
Sursa articol: digi24.ro