Crema de Otet `Balsamic` cu Smochine

Complexitate
redusa
Crema de Otet `Balsamic` cu Smochine

Ingrediente

  • 5-6 smochine bine coapte
  • aproape de a se strica
  • 250 ml otet din vin rosu / vin rosu otetit
  • 100 gr zahar brun - aprox
  • sare, piper negru macinat

Mod de preparare

Parca v-am povestit de "aventura" mea prin bucatariile unor restaurante pe aici unde a trebuit sa aplic ingeniozitatea ca sa impac si capra si varza: clientii ce trebuiau multumiti si sa mai revina si patronul ce voia sa fie totul ieftin si bun: p

Si ca sa renuntam la cremele balsamice din comert, ce multe au pe eticheta "otet balsamic de Modena" dar in realitate nu sunt cine stie ce am inceput sa improvizez fel si fel de sosuri si astfel de creme, cu rezultat final in a decora sau a da un alt gust salatelor. Asa s-a nascut, ajutata de eticheta cu ingrediente a vechilor recipiente, crema/ sos de otet gen balsamic.: p

In cazul de fata am folosit otet de vin rosu si smochine, dar puteti folosi orice vin rosu care s-a otetit sau care are o nota de baza mai acida. Pt asta trebuie totusi sa alterati si sa ajutati un pic vinul sa se oteteasca, lasandu-l cam o zi langa o sursa de caldura.

Ca si fructe, ceea ce ii da nota finala sosului puteti folosi orice fruct care se preteaza la combinatia cu vinul/otetul din vin. Eu am incercat pana acum cu portocale - dar cel mai desavarsit gust a fost cu un vin alb de desert de pe aici din portocale - prune si fructe de padure.

Puneti smochinele doar strivite cu mana sau cu dosul unei linguri intr-o caserola ce se inchide ermetic. Adaugati si otetul de vin rosu sau vinul otetit si lasati la macerat cca 24 de ore, ferit de lumina. In acest rastimp fructele se macereaza si isi rup textura, cu conditia sa fie pe deplin coapte/mature.

Intr-o craticioara -poate fi si mai intinsa decat a mea, avand o suprafata de contact mai mare cu focul va fi mai bine - puneti zaharul brun ca si cum ati face un caramel au sec.

:!: :!: Nu mestecati cu lingura sau cu o spatula zaharul in timp ce se caramelizeaza, caci veti forma bilute de zahar nears invaluite de zahar ars, doar miscati un pic craticioara ca sa se topeasca toate granulele de zahar!!!

In momentul in care aveti un caramel omogen si de aceeasi culoare, adaugati tot continutul din caserola. Lasati la foc mare pana cand ajunge la temperatura de fierbere, dupa care reduceti focul si lasati sa reduca.

Adaugati un pic de sare si un pic de piper negru macinat, ultimul fiind dupa gust. In functie de fructe si finalitate puteti pune si praf de nucsoara sau de scortisoara, anis stelat, etc.

Pentru a sti cand este gata sosul se face proba ca la orice dulceata: se ia cu o lingura si se picura pe o suprafata rece si curata si se lasa sa se raceasca pt a observa gradul de viscozitate. In functie de finalitate se poate lasa sa mai reduca un pic sau nu.

Se ia de pe foc si se strecoare cu grija, caci smochinele au acele seminte foarte mici care pot trece cu usurinta printr-o strecuratoare prea deasa. Eu am folosit un filtru de hartie din cel pentru cafeterele clasice, dar exista si un fel de strecuratori de panza ce se pot spala si reutiliza. Strecurati si puneti intr-un biberon de hartie, pe care il pastrati la frigider, la mine mai mult de doua luni nu a rezistat din cauza consumului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
4
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Desert placinta taraneasca cu gutui
Bucataras.RO

Desert placinta taraneasca cu gutui

Pentru reteta aceasta cu mici modificari, m-am inspirat de la Merisor. Varianta originala o gasiti aici. Intr-adevar este...

Desert placinta taraneasca cu gutui
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola