Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din smantana fermentata. Este un desert rafinat, cu arome delicate, care devine si mai gustos dupa ce este lasat sa se fragezeasca peste noapte. Perfecta pentru ocazii speciale sau pentru rasfatul de zi cu zi!

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 500 g faina
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 100 g unt
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema:
  • 800 g smantana fermentata (grasime de minim 20%)
  • 200 g zahar pudra
  • 1 lingura esenta de vanilie

Mod de preparare

Intr-un bol termorezistent, combina untul, zaharul si mierea. Pune bolul deasupra unui vas cu apa fierbinte (bain-marie) si amesteca pana cand ingredientele se topesc si devin omogene. Adauga ouale si amesteca rapid, apoi incorporeaza bicarbonatul de sodiu. Compozitia va deveni mai pufoasa si se va deschide la culoare. Scoate bolul de pe abur si adauga treptat faina si praful de sare, framantand pana obtii un aluat moale si elastic. Imparte aluatul in 6-8 bucati egale, intinde fiecare bucata in foi subtiri si coace-le individual pe dosul unei tavi, la 180°C, timp de 5-7 minute, pana devin aurii.

Intr-un bol mare, bate smantana fermentata cu zaharul pudra si esenta de vanilie pana obtii o crema ferma si omogena. (Pentru un gust mai intens, poti adauga si putina miere.) Aseaza prima foaie pe un platou si intinde un strat uniform de crema. Continua acest proces pana cand termini toate foile si crema, pastrand o cantitate mica pentru decor. Zdrobeste una dintre foi (sau resturi de foi) si presara firimiturile pe suprafata prajiturii si pe margini.

Lasa prajitura la frigider cel putin 8 ore sau peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie si aromele sa se intrepatrunda. Taie prajitura in bucati si savureaz-o alaturi de cei dragi!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici