Risotto cu Pepene Galben Invernal

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Risotto cu Pepene Galben Invernal

Ingrediente

  • Pentru 2 persoane:
  • 160 gr orez Carnaroli
  • 1 pahar de vin spumant sec
  • supa vegetala (apa in care puneti la fiert o bucata de ceapa, morcov si telina)
  • 2 felii de pepene galben invernal + pentru ornare
  • sare
  • unt cit 2 nuci
  • 2 linguri de parmezan (sau brinza Grana) ras
  • 2 felii de prosciutto crudo pentru ornare

Mod de preparare

- punem la fiert supa vegetala (daca voi vreti puteti sa folositi cub)
- cind supa incepe sa clocoteasca dam focul la minim si pornim pregatirea orezului

- punem unt cit o nuca (deci jumatate de cantitate) in cratita cu pereti mai grosi speciala pentru risotto si varsam orezul, lasam sa se caleasca putin pina devine usor sticlos si acum varsam spumantul, focul sa fie mare ca sa se evapore alcoolul, apoi micsoram flacara si amestecam mereu sau destul de des

- adaugam pepenele galben taiat cuburi si putina sare, lasam sa scada lichidul amestecind cit este nevoie si adaugam pe rind cite un polonic de supa fierbinte (ea continua sa stea pe flacara foarte mica cit sa se pastreze fierbinte)

- cind orezul este gata (in general 15-17 minute depinde de tipul orezului, de obicei scrie pe cutie dar daca nu scrie il gustati sa fie al dente adica moale pe exterior si cu un fir mai tare in mijloc) trageti cratita de pe foc si adaugati restul de unt si parmezanul sau brinza Grana rasa si amestecati foarte bine. Aceasta operatie se numeste "mantecare" si este obligatorie pentru un risotto cremos si bun.

Lasati sa se odihneasca 5 minute risotto inainte sa-l serviti, daca doriti puteti adauga cuburi de pepene galben proaspat taiate in el sau pe deasupra sau cum am facut eu citeva felii subtiri si felia de prosciutto.
Pepenele galben invernal este de fapt un pepene galben cu pulpa albicioasa coaja, care poate sa fie galbena sau verde, este mai groasa. Este vorba despre grupul de pepeni galbeni numiti inodorus si care fac parte tot din subspecia "Cucumis melo" ca toti pepenii galbeni.

Se coace vara ca toti pepenii insa are aceasta calitate ca poate sa fie pastrat si mincat iarna, in general de Craciun si/sau Anul Nou.

Gustul este intre cel de pepene galben si cel de para, cum ii spune si numele inodorus acest soi de pepene galben nu este parfumat.

Se gaseste de cumparat iarna dupa ce a fost tinut in locuri uscate si racoroase, unii il tin chiar in paie eu l-am cumparat asta vara si cum iarna a fost blinda a stat bine mersi in balcon intr-un cos alaturi de varza, dovleac, cartofi.

Este ideal pentru aperitivul melone e prosciutto (crudo evident) caci avind un gust neutru, fara arome si parfumuri ca ceilalti pepeni galbeni da celui care serveste acest fel posibilitatea sa simta mai bine gustul si aroma suncii/prosciutto-ului.

De Anul nou am avut pe masa si prosciutto e melone, iar din pepenele ramas si din vinul spumant sec ramas in sticla am hotarit sa fac ceva de mincare. In general spumantul sec ajunge in risotto dupa sarbatori sau in creme pentru panettone si pandoro daca este dulce.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.