Ideea acestei mancari mi-a fost inspirată de abundenta de legume de sezon, în special cele pe care le-am folosit în rețetă.
Mi-am dorit o mâncare ușoară, de vară, doar cu legume și am improvizat această musaca fără carne cu aspect de plăcintă englezească și aroma de vară...
Mai întâi, pregătim lipiile indiene amestecând cele 75 de ml apă călduță cu drojdia uscată și zahărul. Se lasă deoparte maiaua cca. 15 minute, până formează spumă deasupra.
Separat, se toarnă făina intr-un castron mai mare, se amestecă cu restul ingredientelor, mai puțin semințele și cu 250 de ml apă călduță.
Se frământă un aluat mai moale, ca de cozonac și se lasă la dospit cca. o oră, până își dublează volumul.
Se preincalzeste cuptorul la 195 de grade Celsius.
Când a dospit, se împarte în 10 bucăți, se mai lasă 15 minute să dospeasca, apoi se întind lipiile cu mâinile unse cu unt topit , se așază într-o tavă mare de cuptor tapetata cu hartie de copt, se mai ung cu unt topit, se presară semințe și se coc în transe cca. 15 minute.
Pentru plăcintă, se toacă mărunt ceapa, morcovii se razuiesc, căteii de usturoi se strivesc, vanata se feliaza, se sareaza , apoi se lasă la scurs 30 de minute. Dovlecelul se feliaza în sferturi, se sareaza și se lasă la scurs.
Roșiile se cresteaza la capete și se introduc câteva secunde în apă clocotita, apoi se decojesc.
Se încinge o tigaie mai mare cu ulei, se caleste ceapa 5 minute, apoi morcovii, la fel, se adaugă dovlecelul, jumătate din cantitatea de marar si usturoi, menta, condimentele (nu și busuiocul sau zahărul).
Se adauga puțină apă, se fierbe totul 15 minute cu capac, apoi se adaugă mazarea, încă puțină apă, se mai fierbe compoziția 5 minute.
Separat, roșiile decojite se amestecă cu restul de usturoi, busuiocul, zahărul, sare, piper după gust, se pasează, apoi sosul rezultat se fierbe 20 de minute până scade și se îngroașă.
Sosul de roșii se amestecă cu tocănița de dovlecel și mazăre. Se mai adaugă sare, dacă e cazul.
Vinetele se calesc în puțin ulei cca. 3 minute pe fiecare parte, până se înmoaie. Se scot pe hârtie absorbantă.
Cartofii se curăță de coajă, se fierb în apă sărată 20 de minute.
Se pasează și se amestecă cu lapte, unt , sare, piper, cepsoara, branza de burduf, un galbenus.
Se pregătește o tavă încăpătoare, se unge cu unt, se așază un strat de tocăniță de dovlecel cu mazăre și sos de roșii, apoi vinetele prajite, iarasi un strat de tocăniță si la final, piureul.
Se coace plăcinta 30 de minute, la 190 de grade Celsius, apoi încă 15 minute la 230 de grade Celsius.
Se servește cu multă poftă și cu lipii!
E o rețetă proprie, necesită mai mult timp pentru preparare, dar chiar merită, e o mâncare foarte gustoasă!
Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioaseTarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaIn weekend am cumparat un pachet de foi de napolitane. Chiar ma gandeam cu ce crema as putea sa le umplu, cand a aparut...
Prajitura cu foi de napolitaneAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii