Placinta-musaca de legume cu lipii

Portii
8
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Placinta-musaca de legume cu lipii

Ingrediente

  • Pentru lipii:
  • 3 lingurițe zahăr
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 450 de grame făină albă plus extra
  • 2 linguri de iaurt
  • 50 de grame unt topit plus extra
  • 1 linguriță de sare
  • 75 de ml apă călduță
  • 250 de ml apă călduță
  • semințe variate
  • Pentru plăcintă:
  • 1 kg și jumătate de cartofi albi
  • 100 de ml lapte călduț
  • 30 de grame unt
  • 1 galbenus
  • sare
  • piper
  • cepsoara, câteva fire
  • 300 de grame mazăre nouă dulce
  • 1 vanata mare
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cepe verzi medii
  • 2 morcovi noi
  • 800 de grame roșii
  • 1 lingura zahăr
  • 1 leg marar
  • cateva frunze de mentă
  • piper de Cayenne
  • chimen
  • cimbru uscat
  • boia dulce
  • 250 de grame brânză de burduf
  • Busuioc verde, câteva frunze
  • 6 căței de usturoi

Mod de preparare

Ideea acestei mancari mi-a fost inspirată de abundenta de legume de sezon, în special cele pe care le-am folosit în rețetă.
Mi-am dorit o mâncare ușoară, de vară, doar cu legume și am improvizat această musaca fără carne cu aspect de plăcintă englezească și aroma de vară...
Mai întâi, pregătim lipiile indiene amestecând cele 75 de ml apă călduță cu drojdia uscată și zahărul. Se lasă deoparte maiaua cca. 15 minute, până formează spumă deasupra.
Separat, se toarnă făina intr-un castron mai mare, se amestecă cu restul ingredientelor, mai puțin semințele și cu 250 de ml apă călduță.
Se frământă un aluat mai moale, ca de cozonac și se lasă la dospit cca. o oră, până își dublează volumul.
Se preincalzeste cuptorul la 195 de grade Celsius.
Când a dospit, se împarte în 10 bucăți, se mai lasă 15 minute să dospeasca, apoi se întind lipiile cu mâinile unse cu unt topit , se așază într-o tavă mare de cuptor tapetata cu hartie de copt, se mai ung cu unt topit, se presară semințe și se coc în transe cca. 15 minute.

Pentru plăcintă, se toacă mărunt ceapa, morcovii se razuiesc, căteii de usturoi se strivesc, vanata se feliaza, se sareaza , apoi se lasă la scurs 30 de minute. Dovlecelul se feliaza în sferturi, se sareaza și se lasă la scurs.
Roșiile se cresteaza la capete și se introduc câteva secunde în apă clocotita, apoi se decojesc.
Se încinge o tigaie mai mare cu ulei, se caleste ceapa 5 minute, apoi morcovii, la fel, se adaugă dovlecelul, jumătate din cantitatea de marar si usturoi, menta, condimentele (nu și busuiocul sau zahărul).
Se adauga puțină apă, se fierbe totul 15 minute cu capac, apoi se adaugă mazarea, încă puțină apă, se mai fierbe compoziția 5 minute.
Separat, roșiile decojite se amestecă cu restul de usturoi, busuiocul, zahărul, sare, piper după gust, se pasează, apoi sosul rezultat se fierbe 20 de minute până scade și se îngroașă.
Sosul de roșii se amestecă cu tocănița de dovlecel și mazăre. Se mai adaugă sare, dacă e cazul.
Vinetele se calesc în puțin ulei cca. 3 minute pe fiecare parte, până se înmoaie. Se scot pe hârtie absorbantă.
Cartofii se curăță de coajă, se fierb în apă sărată 20 de minute.
Se pasează și se amestecă cu lapte, unt , sare, piper, cepsoara, branza de burduf, un galbenus.
Se pregătește o tavă încăpătoare, se unge cu unt, se așază un strat de tocăniță de dovlecel cu mazăre și sos de roșii, apoi vinetele prajite, iarasi un strat de tocăniță si la final, piureul.
Se coace plăcinta 30 de minute, la 190 de grade Celsius, apoi încă 15 minute la 230 de grade Celsius.
Se servește cu multă poftă și cu lipii!
E o rețetă proprie, necesită mai mult timp pentru preparare, dar chiar merită, e o mâncare foarte gustoasă!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
2
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Sirop de Soc Pentru Iarna
3
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Inghetata cu Branza si Capsuni
5
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Parteneri
Inghetata de cafea
Bucataras.RO

Inghetata de cafea

Inghetata de cafea este una din inghetatele care m-a cucerit cel mai mult! Este the best! 💕

Inghetata de cafea
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia