Placinta-musaca de legume cu lipii

Portii
8
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Placinta-musaca de legume cu lipii

Ingrediente

  • Pentru lipii:
  • 3 lingurițe zahăr
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 450 de grame făină albă plus extra
  • 2 linguri de iaurt
  • 50 de grame unt topit plus extra
  • 1 linguriță de sare
  • 75 de ml apă călduță
  • 250 de ml apă călduță
  • semințe variate
  • Pentru plăcintă:
  • 1 kg și jumătate de cartofi albi
  • 100 de ml lapte călduț
  • 30 de grame unt
  • 1 galbenus
  • sare
  • piper
  • cepsoara, câteva fire
  • 300 de grame mazăre nouă dulce
  • 1 vanata mare
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cepe verzi medii
  • 2 morcovi noi
  • 800 de grame roșii
  • 1 lingura zahăr
  • 1 leg marar
  • cateva frunze de mentă
  • piper de Cayenne
  • chimen
  • cimbru uscat
  • boia dulce
  • 250 de grame brânză de burduf
  • Busuioc verde, câteva frunze
  • 6 căței de usturoi

Mod de preparare

Ideea acestei mancari mi-a fost inspirată de abundenta de legume de sezon, în special cele pe care le-am folosit în rețetă.
Mi-am dorit o mâncare ușoară, de vară, doar cu legume și am improvizat această musaca fără carne cu aspect de plăcintă englezească și aroma de vară...
Mai întâi, pregătim lipiile indiene amestecând cele 75 de ml apă călduță cu drojdia uscată și zahărul. Se lasă deoparte maiaua cca. 15 minute, până formează spumă deasupra.
Separat, se toarnă făina intr-un castron mai mare, se amestecă cu restul ingredientelor, mai puțin semințele și cu 250 de ml apă călduță.
Se frământă un aluat mai moale, ca de cozonac și se lasă la dospit cca. o oră, până își dublează volumul.
Se preincalzeste cuptorul la 195 de grade Celsius.
Când a dospit, se împarte în 10 bucăți, se mai lasă 15 minute să dospeasca, apoi se întind lipiile cu mâinile unse cu unt topit , se așază într-o tavă mare de cuptor tapetata cu hartie de copt, se mai ung cu unt topit, se presară semințe și se coc în transe cca. 15 minute.

Pentru plăcintă, se toacă mărunt ceapa, morcovii se razuiesc, căteii de usturoi se strivesc, vanata se feliaza, se sareaza , apoi se lasă la scurs 30 de minute. Dovlecelul se feliaza în sferturi, se sareaza și se lasă la scurs.
Roșiile se cresteaza la capete și se introduc câteva secunde în apă clocotita, apoi se decojesc.
Se încinge o tigaie mai mare cu ulei, se caleste ceapa 5 minute, apoi morcovii, la fel, se adaugă dovlecelul, jumătate din cantitatea de marar si usturoi, menta, condimentele (nu și busuiocul sau zahărul).
Se adauga puțină apă, se fierbe totul 15 minute cu capac, apoi se adaugă mazarea, încă puțină apă, se mai fierbe compoziția 5 minute.
Separat, roșiile decojite se amestecă cu restul de usturoi, busuiocul, zahărul, sare, piper după gust, se pasează, apoi sosul rezultat se fierbe 20 de minute până scade și se îngroașă.
Sosul de roșii se amestecă cu tocănița de dovlecel și mazăre. Se mai adaugă sare, dacă e cazul.
Vinetele se calesc în puțin ulei cca. 3 minute pe fiecare parte, până se înmoaie. Se scot pe hârtie absorbantă.
Cartofii se curăță de coajă, se fierb în apă sărată 20 de minute.
Se pasează și se amestecă cu lapte, unt , sare, piper, cepsoara, branza de burduf, un galbenus.
Se pregătește o tavă încăpătoare, se unge cu unt, se așază un strat de tocăniță de dovlecel cu mazăre și sos de roșii, apoi vinetele prajite, iarasi un strat de tocăniță si la final, piureul.
Se coace plăcinta 30 de minute, la 190 de grade Celsius, apoi încă 15 minute la 230 de grade Celsius.
Se servește cu multă poftă și cu lipii!
E o rețetă proprie, necesită mai mult timp pentru preparare, dar chiar merită, e o mâncare foarte gustoasă!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia