Placinta-musaca de legume cu lipii

Portii
8
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Placinta-musaca de legume cu lipii

Ingrediente

  • Pentru lipii:
  • 3 lingurițe zahăr
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 450 de grame făină albă plus extra
  • 2 linguri de iaurt
  • 50 de grame unt topit plus extra
  • 1 linguriță de sare
  • 75 de ml apă călduță
  • 250 de ml apă călduță
  • semințe variate
  • Pentru plăcintă:
  • 1 kg și jumătate de cartofi albi
  • 100 de ml lapte călduț
  • 30 de grame unt
  • 1 galbenus
  • sare
  • piper
  • cepsoara, câteva fire
  • 300 de grame mazăre nouă dulce
  • 1 vanata mare
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cepe verzi medii
  • 2 morcovi noi
  • 800 de grame roșii
  • 1 lingura zahăr
  • 1 leg marar
  • cateva frunze de mentă
  • piper de Cayenne
  • chimen
  • cimbru uscat
  • boia dulce
  • 250 de grame brânză de burduf
  • Busuioc verde, câteva frunze
  • 6 căței de usturoi

Mod de preparare

Ideea acestei mancari mi-a fost inspirată de abundenta de legume de sezon, în special cele pe care le-am folosit în rețetă.
Mi-am dorit o mâncare ușoară, de vară, doar cu legume și am improvizat această musaca fără carne cu aspect de plăcintă englezească și aroma de vară...
Mai întâi, pregătim lipiile indiene amestecând cele 75 de ml apă călduță cu drojdia uscată și zahărul. Se lasă deoparte maiaua cca. 15 minute, până formează spumă deasupra.
Separat, se toarnă făina intr-un castron mai mare, se amestecă cu restul ingredientelor, mai puțin semințele și cu 250 de ml apă călduță.
Se frământă un aluat mai moale, ca de cozonac și se lasă la dospit cca. o oră, până își dublează volumul.
Se preincalzeste cuptorul la 195 de grade Celsius.
Când a dospit, se împarte în 10 bucăți, se mai lasă 15 minute să dospeasca, apoi se întind lipiile cu mâinile unse cu unt topit , se așază într-o tavă mare de cuptor tapetata cu hartie de copt, se mai ung cu unt topit, se presară semințe și se coc în transe cca. 15 minute.

Pentru plăcintă, se toacă mărunt ceapa, morcovii se razuiesc, căteii de usturoi se strivesc, vanata se feliaza, se sareaza , apoi se lasă la scurs 30 de minute. Dovlecelul se feliaza în sferturi, se sareaza și se lasă la scurs.
Roșiile se cresteaza la capete și se introduc câteva secunde în apă clocotita, apoi se decojesc.
Se încinge o tigaie mai mare cu ulei, se caleste ceapa 5 minute, apoi morcovii, la fel, se adaugă dovlecelul, jumătate din cantitatea de marar si usturoi, menta, condimentele (nu și busuiocul sau zahărul).
Se adauga puțină apă, se fierbe totul 15 minute cu capac, apoi se adaugă mazarea, încă puțină apă, se mai fierbe compoziția 5 minute.
Separat, roșiile decojite se amestecă cu restul de usturoi, busuiocul, zahărul, sare, piper după gust, se pasează, apoi sosul rezultat se fierbe 20 de minute până scade și se îngroașă.
Sosul de roșii se amestecă cu tocănița de dovlecel și mazăre. Se mai adaugă sare, dacă e cazul.
Vinetele se calesc în puțin ulei cca. 3 minute pe fiecare parte, până se înmoaie. Se scot pe hârtie absorbantă.
Cartofii se curăță de coajă, se fierb în apă sărată 20 de minute.
Se pasează și se amestecă cu lapte, unt , sare, piper, cepsoara, branza de burduf, un galbenus.
Se pregătește o tavă încăpătoare, se unge cu unt, se așază un strat de tocăniță de dovlecel cu mazăre și sos de roșii, apoi vinetele prajite, iarasi un strat de tocăniță si la final, piureul.
Se coace plăcinta 30 de minute, la 190 de grade Celsius, apoi încă 15 minute la 230 de grade Celsius.
Se servește cu multă poftă și cu lipii!
E o rețetă proprie, necesită mai mult timp pentru preparare, dar chiar merită, e o mâncare foarte gustoasă!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Amandine III
2
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Prajitura cu cafea si crema mascarpone
4
Dulciuri

Prajitura cu cafea si crema mascarpone

Prajitura cu cafea si crema mascarpone
Rulada de Biscuiti (de Post)
5
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Cotlet de porc in sos de unt cu ceapa verde si piure
Bucataras.RO

Cotlet de porc in sos de unt cu ceapa verde si piure

Cotlet de porc in sos de unt cu ceapa verde si piure
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola