Salata de Cartofi

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Salata de Cartofi

Ingrediente

  • Varianta simplificata a cartofilor frantuzesti (adevarati, si nu ceea ce se intelege pe meleagurile noastre sub denumirea de cartofi frantuzesti)
  • 1 kg cartofi albi
  • 500 gr smantana
  • 100 gr unt
  • 1 sau 1/2 ceapa alba
  • 4 catei de usturoi
  • parmezan
  • sare
  • piper alb

Mod de preparare

Adevaratii cartofi frantuzesti sunt oarecum diferiti de ceea ce se va intampla in aceasta reteta (nu au ceapa si usturoi in primul rand si se fac mult mai laborios in al doilea rand ...) dar am simplificat-o pt a fi disponibila nu doar expertilor. Asadar nu e nevoie de prea multa indemanare si meticulozitate pt a realiza ceva aproape de originalii cartofi frantuzesti.

Curatim cartofii, ii punem in apa rece; curatim ceapa, usturoiul, ii taiem julien, cat de subtire putem; ungem din plin cu unt o tava mijlocie. Facem toate preparativele astea pt a avea la indemana, gata pregatite toate ingredientele, inainte de-a incepe a felia cartofii, ce oxideaza repede in contact cu aerul.

Acum, daca aveti un feliator Borner sau un robot de bucatarie, e bine; daca nu, incepem sa feliem cartofii in rondele cat de subtiri posibil. Cand am terminat de feliat, stratificam in tava deja unsa, un pat de felii de cartofi, ceapa si usturoi, sare, piper, smantana si bucatele de unt. Cu ajutorul unei spatule patrundem in aceste straturi facand sa ajunga smantana intre feliile de cartof fara a le deranja prea mult statutul lor orizontal si culcusit. Repetam operatiunea pana terminam toata cantitatea de cartofi, umbland mereu cu spatula printre randuri, gentil, fara prea multa sarguinta.
La sfarsit, punem un strat de scalii de parmezan si din nou piper alb.

Punem tava in cuptorul preincalzit timp de un ceas, cu folie de aluminiu si inca un ceas fara, avand grija sa intoarcem din cand in cand tava, stiut fiind ca orice cuptor are zone unde arde mai tare, obtinand astfel o crusta rumena si egal patrunsa.

Va intrebati probabil de ce atata truda pt un biet cartof; ei bine o sa va spun ca salata asta este buna calda, in prima zi, mult mai buna a doua zi, foarte buna a treia zi si excelenta a treia zi!
Ca si garnitura, merge alaturi de orice, precum si de sine statatoare (alaturi de o salata de verdeturi)

Am mancat in Paris salata asta, la un pret exorbitant (avand in vedere ce contine ...) decupata sub forma de inimioara insotita de o friptura si am stiut ca este de trei zile fiindca toate aromele erau la locul lor - infuzate cum se cuvine - am ras eu si fiul meu de plasa pe care cu eleganta am trecut-o cu vederea ...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Placinta cu Branza si Stafide
4
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Oua Colorate cu Hartie Creponata
5
Aperitive

Oua Colorate cu Hartie Creponata

Oua Colorate cu Hartie Creponata
Parteneri
Supa de vitel la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Bucataras.RO

Supa de vitel la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune

Am pregatit o supa de vitel la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune si tare buna a iesit! De mult nu mai...

Supa de vitel la Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!