Tort Aromat de Portocale (de Post)

Postat pe: 27-09-2010
(5)

Ingrediente

Ingrediente:
Blat:
2 cani faina alba
1 cana zahar
1 canita ulei
1 canita nuca macinata (optional)
2 plicuri praf de copt (2 lingurite)
3-4 linguri cacao
1 lingurita esenta de portocale
1 lingura esenta de rom
1 lingura coaja rasa de portocala
apa minerala
eventual o lingura dulceata de portocale (dar mai reduceti din zahar)
Sirop:
250ml apa
5-6 linguri zahar
1 fiola esenta de rom
Crema
500ml suc proaspat de portocale
500ml suc din comert de portocale si fara acid
2 plicuri praf de budinca de vanilie
4-5 linguri zahar
1 lingurita esenta de portocale
coaja rasa de la 2 portocale si de la 1 lamaie
2 plicuri gelatina (20gr gelatina alba)
500ml frisca lichida
si o portocala pentru ornat

Mod de preparare

Preparare:
Blat:
1. Se amesteca faina, zaharul, praful de copt, cacaua, nuca, coaja de portocala.
2. Se adauga aromele si apa pana se obtine o smanatana groasa.
3. Se da la cuptor, aproximativ 35-40 min, foc mijlociu. Se verifica daca s-a copt cu o scobitoare. Se lasa la racit.
4. Se inveleste in folie alimentara si se da la frigider pana a doua zi. Astfel se taie mai usor (mai ales blaturile de post).
5. a doua zi se taie in 3 si se insiropeaza cu un sirop din: apa zahar si esenta de rom.

Crema:
1. Sucul din comert se da in clocot cu coaja de lamiae sic ea de portocala, se acopera si se lasa 5-10 min. Apoi se strecoara. Se amesteca cu sucul proaspat, cu zaharul si praful de budinca si se lasa sad ea in clocot, pana se ingroasa. Se adauga esenta de portocale.
2. Gelatina se pune la inmuiat in 50ml apa rece pentru 10 min. Apoi se dizolva pe foc mic (nu se fierbe!). Se amesteca foarte, foarte bine in budinca racorita.
3. Cand budinca s-a racit complet se amesteca cu frisca batuta si se da la frigider pentru 20min, amestecandu-se la 5 min.

Asamblare: se aseaza un blat pe platou si cercul de tort in jurul lui, apoi se toarna jumatate din crema, blat, restul de crema si blat. Se lasa totul pana a doua zi la frigider. Se orneaza dupa preferinte (aici cu felii de portocala).

Pofta buna!
Pentru blat folositi reteta de negresa pe care obisnuiti sa o faceti de obicei, la care s epot adauga cu siguranta aromele din aceasta retea.

De dulce: blat de pandispan cu ciocolata in compozitie, cu rom si nu esneta in sirop, 1 plic de budinca facut cu lapte iar celalat plic cu suc proaspat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort Aromat de Portocale (de Post)" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 15 %
199.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

dumidi
•  22.11.2011 03:46:30

frisca se gaseste si vegetala (cea lichida)..

medusa
•  04.11.2009 22:44:00

in loc de gelatina se poate folosi agar-agar, se prepara la fel de usor si este vegetal.
frisca nu este necesara, se poate folosi crema de soia, este doar pentru umplutura. asa iese un tort de post, fara produse animale: abia astept sa incerc reteta!

cathy
•  14.03.2009 17:15:14

nici gelatina nu e de post!!!!!!

veraem
•  06.03.2009 22:03:46

pai amica nu era vorba ca e reteta de post? ce cauta frisca pe aici?

galateea
•  18.02.2008 15:46:09

Am gasit si eu aceasta reteta pe un alt site si am executat-o .de ziua mamei mele,. care e in varsta si nu are voie sa mananc creme cu oua ,lapte smantana etc(desi,ei asa i-ar placea).Marturisesc ca am facut acest tort cu inima staransa ca nu mai facusem nicidata asmenea prajitura si a iesit peste asteptarile mele.Este intradevar usor ,gustos si neagresiv cu ficatul celor in varsta si nu numai.Eu am gasit suc de portocale fara zahar ,cam acru si la fiert a trebuit sa adaug cateva linguri. Nu am incercat si varianta ameliorata cu lapte si blat normal.Ma gandesc ca trebuie sa fie tot asa de fin.Felicitari ca ai pus-o incartea de bucate Culinar.

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort Aromat de Portocale (de Post)