Paris Brest

Portii
8
Timp pregatire
75 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
ridicata
Paris Brest

Ingrediente

  • Pentru choux:
  • 270 ml apa
  • 125 gr unt gras
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura zahar brut
  • 200 gr faina
  • 4 oua mari
  • 2-3 picaturi esenta de migdale
  • Pentru pralina:
  • 100 gr alune de padure
  • 100 gr zahar
  • Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 80 gr unt gras
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • Pentru decor:
  • Zahar pudra
  • Alune de padure caramelizate

Mod de preparare

Pentru choux: intr-o craticioara cu fund dublu, se pune apa, untul, zaharul si un praf mic de sare. Cand da in clocot, se adauga toata faina deodata. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa aluatul sa se racoareasca putin. Se adauga cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare, pana la incorporarea completa. La final, se adauga si esenta de migdale. O puteti inlocui cu extract de vanilie… Se pune aluatul intr-un pos. Se formeaza gogosele in forma de cerc, pe o tava captusita cu hartie de copt. NU se lasa spatiu intre ele. La inceput am lasat spatiu, apoi am completat cu aluat…Daca sunt prea motate, puteti sa apasati putin aluatul cu degetul inmuiat in apa. Pentru o nota si mai rustica, se pot presara cativa fulgi de migdale peste aluatul de gogosele. Se da tava la cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 30-35 minute. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Pentru pralina: pentru inceput, prajim alunele pentru cateva minute 3-4, pana coaja de deasupra incepe sa se crape. Se pun alunele intr-un prosop de bucatarie, se freaca energic, in felul acesta se decojesc. Intr-o craticioara cu fund dublu, se pune zaharul si alunele fara coaja. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze, amestecam usor pana ce obtinem un caramel. Imediat rasturnam pe o bucata de hartie de copt sau folie din silicon. Lasam sa se raceasca complet. Rupem pralina in bucati, punem in vasul unui robot de bucatarie si le maruntim. Eu le-am dorit nu foarte foarte fin…
Pentru crema: se opreste 100 ml lapte rece, se amesteca cu un praf mic de sare, faina si amidonul alimentar. Se amesteca cu un tel tip para, pana nu mai sunt cocoloase. Se adauga galbenusurile si vanilia. Restul de lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga zaharul, se amesteca, se lasa sa dea in clocot. Laptele fierbinte se adauga in fir subtire la inceput, peste amestecul rece. Se amesteca mereu cu telul. Se transfera tot amestecul in craticioara in care am fiert laptele, se lasa pana crema se ingroasa. In tot acest timp, se amesteca cu telul…La final, se adauga untul taiat cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema si se da la rece. Cand crema este racita, se amesteca cu pralina maruntita, apoi cu frisca batuta spuma. Se da la rece, pana in momentul asamblarii.
Asamblare: se taie capacul choux-urilor. Se umplu gogoselele cu crema (cu ajutorul unui pos), peste crema, se pune frisca simpla batuta cu zahar. Se pune capacul taiat anterior. Se pudreaza cu zahar, se portioneza si se serveste. De preferat, se da la rece 2-3 ore sa se inmoaie choux-urile…asta daca rezistati. Sa va fie de mare folos! Pofta buna!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
3
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Nacreala sau sarbusca cu oua-ciorba moldoveneasca
5
Borsuri, supe, ciorbe

Nacreala sau sarbusca cu oua-ciorba moldoveneasca

Nacreala sau sarbusca cu oua-ciorba moldoveneasca
Parteneri
Friptura de vita cu cartofi noi la cuptor
Bucataras.RO

Friptura de vita cu cartofi noi la cuptor

Imi plac tare mult cartofii noi, in special cei mici. Cel mai mult imi plac copti in coaja, cu sare. Am pregatit pentru...

Friptura de vita cu cartofi noi la cuptor
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate