Paris Brest

Portii
8
Timp pregatire
75 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
ridicata
Paris Brest

Ingrediente

  • Pentru choux:
  • 270 ml apa
  • 125 gr unt gras
  • 1 praf de sare
  • 1 lingura zahar brut
  • 200 gr faina
  • 4 oua mari
  • 2-3 picaturi esenta de migdale
  • Pentru pralina:
  • 100 gr alune de padure
  • 100 gr zahar
  • Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri amidon alimentar
  • 80 gr unt gras
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • In plus:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • Pentru decor:
  • Zahar pudra
  • Alune de padure caramelizate

Mod de preparare

Pentru choux: intr-o craticioara cu fund dublu, se pune apa, untul, zaharul si un praf mic de sare. Cand da in clocot, se adauga toata faina deodata. Se amesteca cu o lingura de lemn, pana aluatul se desprinde de pe peretii vasului. Se lasa aluatul sa se racoareasca putin. Se adauga cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare, pana la incorporarea completa. La final, se adauga si esenta de migdale. O puteti inlocui cu extract de vanilie… Se pune aluatul intr-un pos. Se formeaza gogosele in forma de cerc, pe o tava captusita cu hartie de copt. NU se lasa spatiu intre ele. La inceput am lasat spatiu, apoi am completat cu aluat…Daca sunt prea motate, puteti sa apasati putin aluatul cu degetul inmuiat in apa. Pentru o nota si mai rustica, se pot presara cativa fulgi de migdale peste aluatul de gogosele. Se da tava la cuptorul incins, la 180 grade C, pentru 30-35 minute. Se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Pentru pralina: pentru inceput, prajim alunele pentru cateva minute 3-4, pana coaja de deasupra incepe sa se crape. Se pun alunele intr-un prosop de bucatarie, se freaca energic, in felul acesta se decojesc. Intr-o craticioara cu fund dublu, se pune zaharul si alunele fara coaja. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze, amestecam usor pana ce obtinem un caramel. Imediat rasturnam pe o bucata de hartie de copt sau folie din silicon. Lasam sa se raceasca complet. Rupem pralina in bucati, punem in vasul unui robot de bucatarie si le maruntim. Eu le-am dorit nu foarte foarte fin…
Pentru crema: se opreste 100 ml lapte rece, se amesteca cu un praf mic de sare, faina si amidonul alimentar. Se amesteca cu un tel tip para, pana nu mai sunt cocoloase. Se adauga galbenusurile si vanilia. Restul de lapte se pune intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga zaharul, se amesteca, se lasa sa dea in clocot. Laptele fierbinte se adauga in fir subtire la inceput, peste amestecul rece. Se amesteca mereu cu telul. Se transfera tot amestecul in craticioara in care am fiert laptele, se lasa pana crema se ingroasa. In tot acest timp, se amesteca cu telul…La final, se adauga untul taiat cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema si se da la rece. Cand crema este racita, se amesteca cu pralina maruntita, apoi cu frisca batuta spuma. Se da la rece, pana in momentul asamblarii.
Asamblare: se taie capacul choux-urilor. Se umplu gogoselele cu crema (cu ajutorul unui pos), peste crema, se pune frisca simpla batuta cu zahar. Se pune capacul taiat anterior. Se pudreaza cu zahar, se portioneza si se serveste. De preferat, se da la rece 2-3 ore sa se inmoaie choux-urile…asta daca rezistati. Sa va fie de mare folos! Pofta buna!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura cu alune si cafea
5
Dulciuri

Prajitura cu alune si cafea

Prajitura cu alune si cafea
Parteneri
Prajitura cu ciocolata si pere
Bucataras.RO

Prajitura cu ciocolata si pere

Neaparat sa incercati aceasta prajitura delicioasa! 

Prajitura cu ciocolata si pere
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat