Dovleacul (bostan) se curata de coaja se taie cubulete si se pune la fiert cu apa si zaharul. Cand e fiert, se face un pireu si se lasa sa se racoreasca. Se pregateste maiaua din drojdie (eu am pus doua pliculete uscata): se amesteca cu 2 linguri de faina putina apa calduta si se lasa la crescut.
Se pregateste aluatul de cozonac astfel: faina se cerne intr-un castron, se adauga maiaua, apoi zaharul vanilat, coaja de lamaie, pireul de dovleac si sarea. Se framanta si se adauga treptat uleiul. Se lasa la crescut cam 2 ore. Daca aluatul este prea moale se mai pun cateva linguri de faina.
Umplutura:
Se amesteca cacaua cu faina si apa sa nu formeza cocoloase. Se pune zaharul si se pune la fiert amestecand continuu pana se dizolva zaharul si se ingroasa un pic. Dupa care se lasa la racit.
Cand a crescut aluatul se imparte in doua. Se unge masa cu putin ulei, se intinde o foaie care se unge cu compozitia de cacao, iar deasupra se pun nuci bucatele, rahat cubulete sau stafide dupa placere. Se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se lasa din nou la crescut pana ajunge la bordul tavii. Se da cu zahar deasupra, eu am pus zahar brun. Se incinge cuptorul. Se coace la foc mic pentru 45 min. Nu se deschide usa cuptorului pana nu este rumenit ca se lasa. Se verifica cu scobitoarea daca este copt. Este deliciosssss.
Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorCornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de Craciun
Comentarii