Baclava

Portii
17
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Baclava

Ingrediente

  • cca 400 gr foi de placinta
  • 150 gr miez de nuca
  • 100 migdale decojite
  • 1 lingurita cu varf scortisoara macinata
  • ½ lingurita rasa de nucsoara macinata
  • ½ lingurita rasa de cuisoare macinate
  • cca 80 gr margarina sau unt
  • coaja de lamaie
  • Pentru sirop:
  • 400 gr zahar
  • 450 ml apa
  • 3 linguri miere
  • 1 lamaie
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare

Pentru a face siropul, punem apa, zaharul si coaja rasa de lamaie pe foc pana se formeaza un sirop, dar destul de lichid. Dam deoparte si adaugam mierea, vanilia si 3 linguri de suc de lamaie. Amestecam bine pana se topeste mierea, strecuram si lasam la racit.

Intr-o tigaie, prajim migdalele atat cat sa devina putin aurii, apoi le macinam impreuna cu nuca. Adaugam scortisoara, nucsoara si cuisoarele macinate.

Separat topim margarina impreuna cu doua fasii de coaja de lamaie.

Cu ajutorul unei pensule, ungem o tava de cca. 20 cm latime si 30 cm lungime cu putina margarina topita si asezam o foaie de placinta (daca e necesar, se taie la marimea formei), ungem foaia cu margarina si repetam acest proces cu inca 3 foi. Punem apoi o treime din amestecul de nuca si doua foi de placinta unse cu margarina intre ele. Repetam cu nuca, inca doua foi unse, nuca, ultimul strat fiind format din 5 foi de placina, toate unse intre ele cu margarina.

Cu ajutorul unui cutit bine ascutit, taiem baclavaua in forma de romburi sau patrate.

Dam la cuptorul preincalzit la 180º C pentru circa jumatate de ora sau pana se rumeneste si capata o culoare aurie.

Scoatem tava din cuptor si cat inca e fierbinte, turnam siropul pe toata suprafata. Se lasa la racorit cel putin jumatate de ora pentru ca siropul sa se absoarba, apoi se poate servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu nuca si crema de budinca
1
Dulciuri

Prajitura cu nuca si crema de budinca

Prajitura cu nuca si crema de budinca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
2
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Pulpa de miel la cuptor
3
Prajitura Tosca
4
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao
Bucataras.RO

Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao

Pentru că mai aveam niște caramel condensat cu cacao și niște pișcoturi duo, m-am gândit să prepar această...

Desert prajitura cu piscoturi in blat si caramel cu cacao
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Pizza bread
Gustos.RO

Pizza bread

Pizza bread