Supa Crema de Naut

Complexitate
redusa
Supa Crema de Naut

Ingrediente

  • 1/2 kg naut (lasat peste noapte la inmuiat)
  • 3-4 rosii decojite
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita de chimen intreg si inca una de chimen macinat
  • 1-2 frunze de dafin
  • 5 cuisoare
  • 1 ardei iute uscat sau nu (depinde de anotimp - supa nu este iute paradoxal)
  • 1 ceapa mare
  • 4 catei de usturoi
  • 1 deget mare de ghimbir proaspat sau o lingurita de cel uscat
  • 1 lingurita de boabe macinate de coriandru
  • 1 lingura da boia dulce
  • 1 lingurita de piper alb
  • lapte de cocos (nu am gasit deci am pus fulgi de cocos)
  • Zeama unei lamai (depinde de gustul fiecaruia)
  • Coriandru verde

Mod de preparare

Alegeti-va oala potrivita si incingeti uleiul; prajiti semintele de chimen intreg, foile de dafin, cuisoarele si ardeiul iute.

Cand boabele de chimen se supara si incep a sari, adaugati ceapa taiata pestisor, sotati-o (se poate chiar praji pana la rumenire)

Micsorati flacara si sotati usturoiul feliat si ghimbirul dat pe razatoare. Nu mai mult de un minut! Scoateti dafinul si ardeiul iute (daca este din cel uscat) si luati oala de pe flacara, adaugati coriandrul si chimenul macinat, boiaua dulce, piperul, sarea si fulgii de cocos.

In tot maglavaisul asta se pun boabele de naut umflate peste noapte si bine scurse de apa, completati cu supa de legume fierbinte, home-made ori vegeta, rosiile decojite si taiate marisor. Se fierbe o juma de ora, fara capac, la foc molcom.

Eu o dau prin robotul de bucatarie si o fac crema dar se poate pasa doar o parte din boabele de naut, at random, cu scula de facut piure (rezultatul e mai rustic) Dupa ce pasati mai fierbeti vreo 15-20 min (nautul e mai incapatanat decat fasolea uscata!) Cand e la temperatura potrivita, stoarceti zeama de lamaie.

La servire taiati fisii de coriandru proaspat si patrunjel verde; nu puneti in oala cu supa verdeata pt. ca risca sa fermenteze; puneti in fiecare farfurie, individual.

Pare laborioasa, dar nu e, doar pare! Iar gustul este sofisticat de zici ca e o supa de carne (neidentificata ... )
Este o supa rafinata desi nu pare; se poate servi atat calda cat si rece.
Fiind concentrata si plina de personalitate, nu are nevoie de compania painii ...


Dragelor (ca noi suntem cele vizate de osteoporoza) am sa scriu in acest topic niscaiva retete cu boabe ce contin fosfor si, dupa cum stim, suplimentarea calciului si fosforului in oase, dupa o anumita varsta, devine strict necesara! Daca asta se poate face din surse naturale, cu atat mai bine ... ajungem mult mai tarziu la Fosamax sau Osseor: p, duduiv-ar bucatariile in detrimentul industriilor farmaceutice.

De fosforul pestisorilor nu ma leg fiindca pe-aici prin centru' tarii ajunge mai repede un peste din Americile de Sud decat unul de la Dunare si nicidecum sardele ori sardine, recomandate in tratarea osteoporozei ...

Retete:
1. Supa de naut
2. Mancare de linte
3. Supa de linte
4. Salata de fasole boabe cu verdeturi de sezon
5. Sos marinata cu naut
6. Tartata
7. Taietei cu fasole
8. Musaca de fasole

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia