Supa Crema de Naut

Complexitate
redusa
Supa Crema de Naut

Ingrediente

  • 1/2 kg naut (lasat peste noapte la inmuiat)
  • 3-4 rosii decojite
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita de chimen intreg si inca una de chimen macinat
  • 1-2 frunze de dafin
  • 5 cuisoare
  • 1 ardei iute uscat sau nu (depinde de anotimp - supa nu este iute paradoxal)
  • 1 ceapa mare
  • 4 catei de usturoi
  • 1 deget mare de ghimbir proaspat sau o lingurita de cel uscat
  • 1 lingurita de boabe macinate de coriandru
  • 1 lingura da boia dulce
  • 1 lingurita de piper alb
  • lapte de cocos (nu am gasit deci am pus fulgi de cocos)
  • Zeama unei lamai (depinde de gustul fiecaruia)
  • Coriandru verde

Mod de preparare

Alegeti-va oala potrivita si incingeti uleiul; prajiti semintele de chimen intreg, foile de dafin, cuisoarele si ardeiul iute.

Cand boabele de chimen se supara si incep a sari, adaugati ceapa taiata pestisor, sotati-o (se poate chiar praji pana la rumenire)

Micsorati flacara si sotati usturoiul feliat si ghimbirul dat pe razatoare. Nu mai mult de un minut! Scoateti dafinul si ardeiul iute (daca este din cel uscat) si luati oala de pe flacara, adaugati coriandrul si chimenul macinat, boiaua dulce, piperul, sarea si fulgii de cocos.

In tot maglavaisul asta se pun boabele de naut umflate peste noapte si bine scurse de apa, completati cu supa de legume fierbinte, home-made ori vegeta, rosiile decojite si taiate marisor. Se fierbe o juma de ora, fara capac, la foc molcom.

Eu o dau prin robotul de bucatarie si o fac crema dar se poate pasa doar o parte din boabele de naut, at random, cu scula de facut piure (rezultatul e mai rustic) Dupa ce pasati mai fierbeti vreo 15-20 min (nautul e mai incapatanat decat fasolea uscata!) Cand e la temperatura potrivita, stoarceti zeama de lamaie.

La servire taiati fisii de coriandru proaspat si patrunjel verde; nu puneti in oala cu supa verdeata pt. ca risca sa fermenteze; puneti in fiecare farfurie, individual.

Pare laborioasa, dar nu e, doar pare! Iar gustul este sofisticat de zici ca e o supa de carne (neidentificata ... )
Este o supa rafinata desi nu pare; se poate servi atat calda cat si rece.
Fiind concentrata si plina de personalitate, nu are nevoie de compania painii ...


Dragelor (ca noi suntem cele vizate de osteoporoza) am sa scriu in acest topic niscaiva retete cu boabe ce contin fosfor si, dupa cum stim, suplimentarea calciului si fosforului in oase, dupa o anumita varsta, devine strict necesara! Daca asta se poate face din surse naturale, cu atat mai bine ... ajungem mult mai tarziu la Fosamax sau Osseor: p, duduiv-ar bucatariile in detrimentul industriilor farmaceutice.

De fosforul pestisorilor nu ma leg fiindca pe-aici prin centru' tarii ajunge mai repede un peste din Americile de Sud decat unul de la Dunare si nicidecum sardele ori sardine, recomandate in tratarea osteoporozei ...

Retete:
1. Supa de naut
2. Mancare de linte
3. Supa de linte
4. Salata de fasole boabe cu verdeturi de sezon
5. Sos marinata cu naut
6. Tartata
7. Taietei cu fasole
8. Musaca de fasole

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Haiose

Haiose

Haiose
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii

Turta dulce cu mirodenii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
1
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Degetele de pui - crocante si savuroase
3
Carte de bucate

Degetele de pui - crocante si savuroase

Degetelele de pui sunt crocante si savuroase, preferatele copiilor. De ce sa le cumper, daca le poti face acasa?

Degetele de pui - crocante si savuroase
Prajitura cu mere si nuci, de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si nuci, de post

Prajitura cu mere si nuci, de post
Cornulete cu Nuca II
5
Dulciuri

Cornulete cu Nuca II

Cornulete cu Nuca II
Parteneri
Prajitura cu foi de zahar ars
Culinar.RO

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia