Supa Crema de Naut

Complexitate
redusa
Supa Crema de Naut

Ingrediente

  • 1/2 kg naut (lasat peste noapte la inmuiat)
  • 3-4 rosii decojite
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita de chimen intreg si inca una de chimen macinat
  • 1-2 frunze de dafin
  • 5 cuisoare
  • 1 ardei iute uscat sau nu (depinde de anotimp - supa nu este iute paradoxal)
  • 1 ceapa mare
  • 4 catei de usturoi
  • 1 deget mare de ghimbir proaspat sau o lingurita de cel uscat
  • 1 lingurita de boabe macinate de coriandru
  • 1 lingura da boia dulce
  • 1 lingurita de piper alb
  • lapte de cocos (nu am gasit deci am pus fulgi de cocos)
  • Zeama unei lamai (depinde de gustul fiecaruia)
  • Coriandru verde

Mod de preparare

Alegeti-va oala potrivita si incingeti uleiul; prajiti semintele de chimen intreg, foile de dafin, cuisoarele si ardeiul iute.

Cand boabele de chimen se supara si incep a sari, adaugati ceapa taiata pestisor, sotati-o (se poate chiar praji pana la rumenire)

Micsorati flacara si sotati usturoiul feliat si ghimbirul dat pe razatoare. Nu mai mult de un minut! Scoateti dafinul si ardeiul iute (daca este din cel uscat) si luati oala de pe flacara, adaugati coriandrul si chimenul macinat, boiaua dulce, piperul, sarea si fulgii de cocos.

In tot maglavaisul asta se pun boabele de naut umflate peste noapte si bine scurse de apa, completati cu supa de legume fierbinte, home-made ori vegeta, rosiile decojite si taiate marisor. Se fierbe o juma de ora, fara capac, la foc molcom.

Eu o dau prin robotul de bucatarie si o fac crema dar se poate pasa doar o parte din boabele de naut, at random, cu scula de facut piure (rezultatul e mai rustic) Dupa ce pasati mai fierbeti vreo 15-20 min (nautul e mai incapatanat decat fasolea uscata!) Cand e la temperatura potrivita, stoarceti zeama de lamaie.

La servire taiati fisii de coriandru proaspat si patrunjel verde; nu puneti in oala cu supa verdeata pt. ca risca sa fermenteze; puneti in fiecare farfurie, individual.

Pare laborioasa, dar nu e, doar pare! Iar gustul este sofisticat de zici ca e o supa de carne (neidentificata ... )
Este o supa rafinata desi nu pare; se poate servi atat calda cat si rece.
Fiind concentrata si plina de personalitate, nu are nevoie de compania painii ...


Dragelor (ca noi suntem cele vizate de osteoporoza) am sa scriu in acest topic niscaiva retete cu boabe ce contin fosfor si, dupa cum stim, suplimentarea calciului si fosforului in oase, dupa o anumita varsta, devine strict necesara! Daca asta se poate face din surse naturale, cu atat mai bine ... ajungem mult mai tarziu la Fosamax sau Osseor: p, duduiv-ar bucatariile in detrimentul industriilor farmaceutice.

De fosforul pestisorilor nu ma leg fiindca pe-aici prin centru' tarii ajunge mai repede un peste din Americile de Sud decat unul de la Dunare si nicidecum sardele ori sardine, recomandate in tratarea osteoporozei ...

Retete:
1. Supa de naut
2. Mancare de linte
3. Supa de linte
4. Salata de fasole boabe cu verdeturi de sezon
5. Sos marinata cu naut
6. Tartata
7. Taietei cu fasole
8. Musaca de fasole

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
4
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola