Ciorba de vacuta

Portii
12
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Rasol de vita – 700 g
  • Morcovi – 4 buc
  • Pastarnac – 1 buc
  • Telina – 1 buc mica
  • Fasole verde – 200 g
  • Mazare – 200 g
  • Cartofi – 3 buc
  • Ceapa – 2 buc
  • Rosii - 4 buc
  • Leustean – 1 legatura
  • Frunze de telina – 1 legatura
  • Bors – 500 ml
  • Ulei – 2 linguri
  • Smantana – dupa gust
  • Sare – dupa gust
  • 5l apa
  • Patrunjel Radacina – 1 buc

Mod de preparare


1. Scoate carnea de pe os si taie-o cubulete apoi pune-o la fiert in apa rece. Pune si oasele, pentru gust, le scoti la final. Focul trebuie sa fie potrivit. Poti sa pui si bucatile de carne intregi, dar la final trebuie sa le scoti si sa tai carnea in bucatele mici. Daca le tai de la inceput, fierb mai repede.
2. Intre timp, taie zarzavaturile cuburi: morcovul, radacina de patrunjel, pastarnacul. Pune-le pe toate intr-un castron, avand aceeasi textura vor fierbe la fel de repede, de aceea fii atent sa le tai cuburi relativ egale. Taie si radacina de telina, pastreaza frunzele de telina pentru final.
3. Taie si ceapa si cartofii. Ceapa taie cubulete foarte mici, iar cartofii o idee mai mari.Daca zarzavaturile sunt ok sa fie al dente in ciorba, pentru ca asa se vor mentine mai mult timp proprietatile nutritive, atunci cand vine vorba de cartof si ceapa este exact invers: ele trebuie sa fie fierte.
4. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, ia spuma care se formeaza deasupra. Cand carnea e aproape fiarta ( gust-o!), poti sa calesti zarzavaturile. Incinge intr-o tigai putin ulei si celeste ceapa, morcovuii, radacina de patrunjel, pastarnacul si telina. Le calesti bine pana devin transparente: astfel legumele vor avea un gust mult mai intens.
5. Cand sunt gata, pune-le peste carnea aproape fiarta. Potriveste de sare si piper si apoi pune mazarea si fasolea verde. Fierb destul de repede, mai ales c-au fost congelate initial.
6. Dupa 15 minute, incerca si legumele sa vezi daca s-au fiert. Daca legumele au fiert, pune rosiile direct in ciorba, dupa ce ai dat focul mic. . Se pun la final pentru ca incetinesc fierberea. Dupa cateva minute scoate-le, lasa-le sa se raceasca, decojeste-le, toaca pupla si pune-o inapoi in oala.
7. Urmeaza borsul, pui 1l sau mai putin, in functie de cat de acra vrei sa fie ciorba si mai lasi sa fiarba cateva minute. Gusta, pottriveste iar de sare si e aproape gata. Pune deasupra o mana de leustean tocat marunt si frunze de telina, tocate tot marunt. Cine vrea poate manca cu smantana 
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Chec cu ciocolata
3
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata