Piftie de Curcan

Complexitate
redusa
Piftie de Curcan

Ingrediente

  • Pentru 5 portii
  • pulpe de curcan
  • 2 buc
  • sare de mare
  • 2 mocovi
  • 1 patrunjel
  • un pastarnac
  • o ceapa alba cu coaja cu tot
  • o creasta de telina
  • 2 catei de usturoi
  • 10 boabe de piper verde sau alb
  • pentru gelatina supei
  • usturoi
  • 5 catei
  • sita, tifon
  • pahare, 5 buc

Mod de preparare

Piftia de pasare e destul de pretentioasa, de aceea am sa va zic cum o fac eu ca sa-mi iasa limpede.

Inainte de toate, pun bucatile de pasare in oala si le sarez bine, ca sa-si lase parte din sange pe fundul ei (de data asta pulpe de curcan) Dupa ce vad ca sangele s-a scurs suficient, scurg bine toata zeama aia cu sare, spal carnea si-o pun la fiert in apa rece cu sare. Focul tre sa fie binisor spre tare pana incepe sa dea primul clocot.

Acuuuuum, vine "minutul magic"... si anume: faceti focul mititel de tot, atat doar cat sa forfoteasca apa din jurul carnii - moment cand spuma incepe sa se inchege la suprafata si se poate lua in bucati (nu se imprastie peste tot, e compacta) Asadar, pana da in clocot si luati spuma, nu va miscati de langa oala, ooof.

Cand vedeti ca nu mai e urma de spuma, puneti o ceapa alba cu coaja cu tot, taiata in doua, doi catei de usturoi si piper verde sau alb.

Lasati la fiert vreo 2 ore, 2 ore si jumatate (fara capac) , pana carnea infloreste pe os, dar inca nu e desprinsa. In acest moment puneti legume ca pentru orice supa: morcovi, patrunjel, pastarnac si telina. Mai fierbeti impreuna cu legumele inca vreo 20 de minute, cand, carnea va fi de tot desprinsa de pe os (nu se destrama in supa dar abia se tine in pielitele ei).

Scoateti tot ce se afla in supa pe o farfurie, strecurati printr-un tifon zeama si dati-o la racit pana cand grasimea solidifica la suprafata. Luati aproape de voi un vas cu apa calda, inmuiati o lingura in ea si incepeti sa strangeti grasimea, inmuind din cand in cand lingura in apa calda.

Cand supa este degresata de tot, repuneti-o pe foc mic si cand e foarte calda (dar nu fiebinte de tot) aruncati in ea cat usturoi va vine la mana! Dar nu-l pasati ci il tocati din cutit, maruntel de tot - usturoiul pasat risca sa tulbure zama la care ati muncit din greu s-o mentineti limpede.

In timp ce usturoiul isi lasa duhoarea divina in supa (de-acum puteti pune capacul pe oala, ca sa nu pierdeti nimic din parfum ...), taiati cuburele carnea si legumele.

Daca vreti sa faceti portii individuale, luati pahare si faceti asa: puneti un strat subtire de supa in fiecare, lasati sa se inchege pe jumatate si infigeti in el primul ornament pe care vreti sa-l vedeti cand veti intoarce continutul cu fundu-n sus. Apoi alt strat de supa gelatinoasa si, carnea ... si asa mai departe, tot straturi straturi, ca sa arate gigea:)

La noi se mananca cu hrean si, ori plus, sfecla. In regat se mananca cu mustar, prin alte parti cu ceapa rosie in otet. Fiecare cu bordeiul sau... .

Pofta sa fie, ca bordeie... .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Cappuccino
1
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
4
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
5
Dulciuri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Parteneri
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia