Uleiul de peste contracareaza efectele mancarii grase asupra creierului

(0)

2013-06-04 00:00:00

O analiza efectuata de cercetatori ai Universitatii din Liverpool pe date adunate din 180 de cercetari au aratat ca uleiul de peste diminueaza efectele pe care junk food-ul le poate avea asupra creierului. Echipa a coroborat rezultate ale unor cercetari efectuate in diverse colturi ale lumii cu scopul de a afla daca exista suficiente date care sa ateste ca grasimile omega-3 pot juca un rol important in scaderea in greutatea.

Uleiul de peste contracareaza efectele mancarii grase asupra creierului

In ultimii 10 ani, s-a aratat ca dietele bogate in grasimi pot intrerupe neurogeneza – un proces care genereaza noi celule nervoase, dar alimentele cu un continut ridicat de omega-3 pot preveni aceste efecte negative prin stimularea acelor arii din creier care controleaza hranirea, invatarea si memoria.

Datele obtinute din 185 de studii au aratat totusi ca uleiul de peste (cel care contine grasimi omega-3) nu are un impact direct asupra zonelor mai sus mentionate din creier. Totusi, uleiul de peste pare sa joace un rol important: el impiedica zaharurile rafinate si grasimile saturate sa influenteze controlul creierului asupra consumului de alimente.

Greutatea corporala este influentata de multi factori. Dintre acestia, cei mai importanti sunt nutrientii pe care-i consumam. O cantitate mare de macronutrienti – zaharuri rafinate si grasimi saturate gasite in junk food, poate duce la cresterea in greutate, perturbarea metabolismului sau afectarea proceselor mentale. Aceste schimbari pot fi vazute in structura creierului, inclusiv in abilitatea sa de a genera noi celule nervoase. Aceasta constituie o potentiala legatura intre obezitate si afectiuni neurodegenerative.

Studiile au aratat ca omega-3 pot anula aceste efecte si le pot preveni.

La persoanele cu diete bogate in grasimi, hormonii secretati de organism dupa alimentare, care in mod normal protejeaza neuronii si stimuleaza cresterea lor, sunt impiedicate sa ajunga in creier de catre circulatia crescuta a moleculelor inflamatorii si a trigliceridelor.

Moleculele care stimuleaza cresterea nervilor sunt de asemenea diminuate, insa studiile pe animale au aratat ca omega-3 refac functia normala a acestora prin:

diminuarea productiei de molecule inflamatoriisuprimarea trigliceridelorrestaurarea la normal a factorilor de care depinde cresterea nervilor

Uleiul de peste nu pare sa aiba un efect direct asupra scaderii in greutate, dar amelioreaza efectele negative ale proceselor declansate in creier de catre alimentatia bogata in grasimi. Includerea pestelui si a uleiului de peste in alimentatie e un pas inainte pentru cei preocupati de imbunatatirea starii de sanatate.

Sursa: Daily Science