Sterilizarea conservelor

Sterilizarea conservelor

Conservele se obtin din fructe si legume preparate termic ce sunt apoi sterilizate si pastrate timp indelungat. Scopul sterilizarii este distrugerea bacteriilor si a altor microorganisme ce traiesc in mediul inconjurator.

Pentru a fi eficienta conservarea, borcanele sau recipientele in care sunt tinute gemurile, compoturile, tocanele etc. trebuie sa fie ermetic inchise.

Inainte de a fi umplute, borcanele goale trebuie sterilizate. Despre cum se poate face asta, puteti citi aici. Odata sterilizate borcanele, pot fi umplute. Prima regula e ca borcanele fierbinti se umplu cu conserve fierbinti, iar cele reci cu conserve reci.

Sterilizarea in apa Luati un vas suficient de inalt in care sa poata fi puse borcanele in asa fel incat sa incapa in intregime.Puneti pe fundul vasului prosoape sau un fund de lemn, pentru a evita spargerea borcanelor.Asezati borcanele in vas, in asa fel incat sa nua acoperiti tot fundul acestuia (se lasa cate 3-4 cm distanta fata de peretii vasului pentru a se putea observa cand apa incepe sa fiarba in clocote mici.)Turnati apa calduta in vas, pana la nivelul capacelor (continutul borcanului este complet acoperit de apa).Urmariti cand incepe apa sa fiarba incet. Dati focul la minim. Din acest moment incepe procesul de sterilizare. Nu acoperiti vasul cu capac, e preferabil sa-l acoperiti cu ziare, pentru ca acestea vor mentine temperature constanta si vor permite, de asemenea, aburilor sa se evapore.Dupa ce s-a scurs timpul necesar sterilizarii (14 minute pentru gemuri si dulceturi, 30 de minute pentru compoturi si sucuri de legume, 40 de minute pentru tocane si zacusca) se ia oala de pe foc, se aseaza pe un fund de lemn sau un gratar, se acopera cu paturi groase si se lasa la racit pana a doua zi.Dupa ce s-au racit, borcanele se scot, se sterg si se pun in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume

Evantai din carne de porc cu legume
Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu

Barcute din vinete cu arpagic rosu
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Salata de legume pentru iarna
3
Romania

Salata de legume pentru iarna

Salata de legume pentru iarna
Reţetă de preparare a papanaşilor
4
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura 2 creme
5
Romania

Prajitura 2 creme

Prajitura 2 creme