Sterilizarea conservelor

Sterilizarea conservelor

Conservele se obtin din fructe si legume preparate termic ce sunt apoi sterilizate si pastrate timp indelungat. Scopul sterilizarii este distrugerea bacteriilor si a altor microorganisme ce traiesc in mediul inconjurator.

Pentru a fi eficienta conservarea, borcanele sau recipientele in care sunt tinute gemurile, compoturile, tocanele etc. trebuie sa fie ermetic inchise.

Inainte de a fi umplute, borcanele goale trebuie sterilizate. Despre cum se poate face asta, puteti citi aici. Odata sterilizate borcanele, pot fi umplute. Prima regula e ca borcanele fierbinti se umplu cu conserve fierbinti, iar cele reci cu conserve reci.

Sterilizarea in apa Luati un vas suficient de inalt in care sa poata fi puse borcanele in asa fel incat sa incapa in intregime.Puneti pe fundul vasului prosoape sau un fund de lemn, pentru a evita spargerea borcanelor.Asezati borcanele in vas, in asa fel incat sa nua acoperiti tot fundul acestuia (se lasa cate 3-4 cm distanta fata de peretii vasului pentru a se putea observa cand apa incepe sa fiarba in clocote mici.)Turnati apa calduta in vas, pana la nivelul capacelor (continutul borcanului este complet acoperit de apa).Urmariti cand incepe apa sa fiarba incet. Dati focul la minim. Din acest moment incepe procesul de sterilizare. Nu acoperiti vasul cu capac, e preferabil sa-l acoperiti cu ziare, pentru ca acestea vor mentine temperature constanta si vor permite, de asemenea, aburilor sa se evapore.Dupa ce s-a scurs timpul necesar sterilizarii (14 minute pentru gemuri si dulceturi, 30 de minute pentru compoturi si sucuri de legume, 40 de minute pentru tocane si zacusca) se ia oala de pe foc, se aseaza pe un fund de lemn sau un gratar, se acopera cu paturi groase si se lasa la racit pana a doua zi.Dupa ce s-au racit, borcanele se scot, se sterg si se pun in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Tocana de toamna

Tocana de toamna

Tocana de toamna
Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere

Strudele romantice cu gutui si mere
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Eclere
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Degetele de pui - crocante si savuroase
3
Carte de bucate

Degetele de pui - crocante si savuroase

Degetelele de pui sunt crocante si savuroase, preferatele copiilor. De ce sa le cumper, daca le poti face acasa?

Degetele de pui - crocante si savuroase
Chec marmorat
4
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura cu Blat de Bezea
5
Dulciuri

Prajitura cu Blat de Bezea

Prajitura cu Blat de Bezea
Parteneri
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Culinar.RO

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Gustos.RO

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa

Incanta-ti familia si prietenii cu o reteta traditionala de branzoaice sau poale-n brau. Aceasta reteta simpla si gustoasa va...

Branzoaice sau poale-n brau - reteta traditionala, simpla si gustoasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia