Conservele se obtin din fructe si legume preparate termic ce sunt apoi sterilizate si pastrate timp indelungat. Scopul sterilizarii este distrugerea bacteriilor si a altor microorganisme ce traiesc in mediul inconjurator.
Pentru a fi eficienta conservarea, borcanele sau recipientele in care sunt tinute gemurile, compoturile, tocanele etc. trebuie sa fie ermetic inchise.
Inainte de a fi umplute, borcanele goale trebuie sterilizate. Despre cum se poate face asta, puteti citi aici. Odata sterilizate borcanele, pot fi umplute. Prima regula e ca borcanele fierbinti se umplu cu conserve fierbinti, iar cele reci cu conserve reci.
Sterilizarea in apa Luati un vas suficient de inalt in care sa poata fi puse borcanele in asa fel incat sa incapa in intregime.Puneti pe fundul vasului prosoape sau un fund de lemn, pentru a evita spargerea borcanelor.Asezati borcanele in vas, in asa fel incat sa nua acoperiti tot fundul acestuia (se lasa cate 3-4 cm distanta fata de peretii vasului pentru a se putea observa cand apa incepe sa fiarba in clocote mici.)Turnati apa calduta in vas, pana la nivelul capacelor (continutul borcanului este complet acoperit de apa).Urmariti cand incepe apa sa fiarba incet. Dati focul la minim. Din acest moment incepe procesul de sterilizare. Nu acoperiti vasul cu capac, e preferabil sa-l acoperiti cu ziare, pentru ca acestea vor mentine temperature constanta si vor permite, de asemenea, aburilor sa se evapore.Dupa ce s-a scurs timpul necesar sterilizarii (14 minute pentru gemuri si dulceturi, 30 de minute pentru compoturi si sucuri de legume, 40 de minute pentru tocane si zacusca) se ia oala de pe foc, se aseaza pe un fund de lemn sau un gratar, se acopera cu paturi groase si se lasa la racit pana a doua zi.Dupa ce s-au racit, borcanele se scot, se sterg si se pun in camara.
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii