Sterilizarea conservelor

Sterilizarea conservelor

Conservele se obtin din fructe si legume preparate termic ce sunt apoi sterilizate si pastrate timp indelungat. Scopul sterilizarii este distrugerea bacteriilor si a altor microorganisme ce traiesc in mediul inconjurator.

Pentru a fi eficienta conservarea, borcanele sau recipientele in care sunt tinute gemurile, compoturile, tocanele etc. trebuie sa fie ermetic inchise.

Inainte de a fi umplute, borcanele goale trebuie sterilizate. Despre cum se poate face asta, puteti citi aici. Odata sterilizate borcanele, pot fi umplute. Prima regula e ca borcanele fierbinti se umplu cu conserve fierbinti, iar cele reci cu conserve reci.

Sterilizarea in apa Luati un vas suficient de inalt in care sa poata fi puse borcanele in asa fel incat sa incapa in intregime.Puneti pe fundul vasului prosoape sau un fund de lemn, pentru a evita spargerea borcanelor.Asezati borcanele in vas, in asa fel incat sa nua acoperiti tot fundul acestuia (se lasa cate 3-4 cm distanta fata de peretii vasului pentru a se putea observa cand apa incepe sa fiarba in clocote mici.)Turnati apa calduta in vas, pana la nivelul capacelor (continutul borcanului este complet acoperit de apa).Urmariti cand incepe apa sa fiarba incet. Dati focul la minim. Din acest moment incepe procesul de sterilizare. Nu acoperiti vasul cu capac, e preferabil sa-l acoperiti cu ziare, pentru ca acestea vor mentine temperature constanta si vor permite, de asemenea, aburilor sa se evapore.Dupa ce s-a scurs timpul necesar sterilizarii (14 minute pentru gemuri si dulceturi, 30 de minute pentru compoturi si sucuri de legume, 40 de minute pentru tocane si zacusca) se ia oala de pe foc, se aseaza pe un fund de lemn sau un gratar, se acopera cu paturi groase si se lasa la racit pana a doua zi.Dupa ce s-au racit, borcanele se scot, se sterg si se pun in camara.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Nectar de caise

Nectar de caise

Nectar de caise
Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Dulceaţă de căpșuni reţetă
1
Conserve, muraturi

Dulceaţă de căpșuni reţetă

Dulceaţă de căpșuni reţetă
Briose cu visine (sau orice fruct)
2
Dulciuri

Briose cu visine (sau orice fruct)

Briose cu visine (sau orice fruct)
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Branzoaicele Bunicii
4
Dulciuri

Branzoaicele Bunicii

Branzoaicele Bunicii
Prajitura Valurile Dunarii
5
Dulciuri

Prajitura Valurile Dunarii

Prajitura Valurile Dunarii
Parteneri
Desert pasca cu smantana, fara zahar
Bucataras.RO

Desert pasca cu smantana, fara zahar

Total diferita de pasca traditionala, cea cu smantana este fabulos de gustoasa, asta adaca respecti reteta si cativa pasi. A...

Desert pasca cu smantana, fara zahar
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Culinar.RO

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Tort copii
Gustos.RO

Tort copii

Tort copii