Cum se face bezeaua elvetiana

Cum se face bezeaua elvetiana

Bezeaua elvetiana este o bezea obtinuta prin mixarea albusurilor in bain-marie. Este o bezea lucioasa, perfecta pentru amestecat in creme cu unt. De aceea e probabil preferata cofetarilor atunci cand decoreaza torturile de nunta. In plus, are avantajul de a inlatura riscul consumului de oua crude, intrucat acestea sunt preparate termic la aburi.Pregatire:

Spalati, uscati si degresati foarte, foarte bine toate instrumentele pe care le veti folosi. Pentru degresare, folositi suc de lamaie; puneti cateva picaturi pe un servetel cu care stergeti bine bolul mixerului, paleta, spatulele etc.
Atentie ! Orice urma de grasime va face ca spuma sa nu se bata cum trebuie.

Pasul 1:

Asezati vasul degresat peste o oala cu apa care fierbe (bain- marie). Este suficienta apa de 2 degete in oala, important este sa faca aburi. In niciun caz apa din oala NU trebuie sa atinga vasul in care faceti bezeaua.

Pasul 2:

Puneti in vas albusurile usor spumate, zaharul, praful de sare (optional) si folosind un tel sau paleta balon de la mixer, bateti incontinuu, la foc mediu. Incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie.

Toata operatiunea pe foc dureaza cca 5 min sau pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luati putina compozitie si o masati intre degete, NU mai simtiti deloc granulele de zahar.
* Daca aveti un termometru pentru dulciuri, folositi-l ! Bezeaua este gata cand ajunge undeva la 60 grade Celsius.

Pasul 3:

Luati vasul de pe aburi, mutati repede bezeaua intr-un vas mare (de preferinta de sticla sau metal) si incepeti sa bateti cu mixerul, cel putin 3- 4 min, la viteza medie. Cresteti apoi viteza si continuati sa bateti albusurile alte 10-12 min pana cand acestea se racesc (la fel si vasul in care sunt albusurile) si aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana (bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului).

Bezeaua elvetiana puteti sa o consumati ca atare, sa o folositi pentru bezele, pentru prajituri, fursecuri sau tarte, diverse creme etc.

Alte tipuri de bezea:

Bezeaua frantuzeasca - este cea clasica, in care albusurile sunt mixate spuma, apoi adaugat treptat zaharul tos pana cand este incorporat tot si dizolvat complet.

Bezeaua italiana - presupune un grad mai mare de dexteritate, dar nu este imposibil de facut acasa. Albusurile sunt batute cu un sirop fierbite de zahar si apa ( fierte pana la 117 grade Celsius), ceea ce va duce la formarea unei bezele stabile care nu se va lasa la cuptor. Acest amestec nu mai are nevoie de gatire si poate fi consumat ca atare.

Autor: Lucia_bp

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia