Cum sa faci lapte de cocos

Cum sa faci lapte de cocos

Laptele de cocos este obtinut din fulgi de cocos. Nu este lichidul care se scurge din nuca de cocos cand e gaurita (desi multi presupun asta). Este foarte popular in diferite bucatarii ale lumii, in mod special in Tailanda, tarile din sudul si sud-estul Asiei si in cateva tari din vestul Africii. Are consistenta laptelui de vaca si un gust usor dulceag. Daca este preparat corect, laptele retine doar un iz foarte usor de nuca de cocos (uneori nu se simte gustul deloc).

Poate fi consumat simplu sau poate fi folosit ca substitut pentru laptele de origine animal in cafea, prajituri sau orice alte mancaruri ce contin lapte. E destul de bogat in grasimi, majoritatea fiind grasimi saturate.

Acum, ca am stabilit ce este si la ce foloseste laptele de cocos, sa vedem si cum il putem obtine.

Aveti nevoie de:
200 g nuca de cocos uscata (nu proaspata) si neindulcita
500 ml apa
750 ml apa
2 vase de sticla
tifon

Cum se prepara laptele de cocos:
Pasul 1:
Se pun 500 ml apa la fiert.

Pasul 2:
Se cantareste nuca de cocos si de pune intr-unul din vasele de sticla.

Pasul 3:
Cand apa s-a infierbantat, dar inainte de a incepe se fiarba se ia de pe foc si se toarna peste nuca de cocos. Se lasa se stea asa circa 10-15 minute.

Pasul 4:
Se pun 750 ml apa la fiert.

Pasul 5:
Se strecoara compozitia obtinuta la pasul 3 in celalalt vas, cu ajutorul tifonului. Se aduna tifonul si se strange bine (la fel ca rufele pe care le spalati la mana) ca sa se scoata excesul de apa din nuca. In vas va ramane un lichid alb, laptos.

Pasul 6:
Puneti nuca de cocos stoarsa in primul vas de sticla, inapoi. Turnati peste ea cele 750 ml de apa fierbinte. Lasati inca 15 minute.

Pasul 7:
Se procedeaza ca la pasul 5. Se strecoara si si scurge nuca de cocos.

Pasul 8:

Amestecati intre ele cele 2 lichide obtinute. In total veti avea 1 l de lapte de cocos numai bun de folosit dupa plac.

Mentiuni:
Daca laptele se lasa pentru cateva ore nemiscat, la suprafata lui se aduna un strat de crema, care se poate folosi la aromarea unor dulciuri (aromare foarte slaba) sau se poate amesteca laptele si crema se va dizolva inapoi in lichid.
Laptele se poate folosi la gris cu lapte, orez cu lapte, salam de biscuiti de post sau la orice mancare sau prajitura care necesita lapte si vreti sa fie de post.

Autor: Pupi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
2
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024
Bucataras.RO

Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024

Jeleu cu fructe rosii si mousse de ciocolata alba Belcolade. Anul Nou sa va aduca sanatate, bucurii si zambete o mie. La...

Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti