Laptele de cocos este obtinut din fulgi de cocos. Nu este lichidul care se scurge din nuca de cocos cand e gaurita (desi multi presupun asta). Este foarte popular in diferite bucatarii ale lumii, in mod special in Tailanda, tarile din sudul si sud-estul Asiei si in cateva tari din vestul Africii. Are consistenta laptelui de vaca si un gust usor dulceag. Daca este preparat corect, laptele retine doar un iz foarte usor de nuca de cocos (uneori nu se simte gustul deloc).
Poate fi consumat simplu sau poate fi folosit ca substitut pentru laptele de origine animal in cafea, prajituri sau orice alte mancaruri ce contin lapte. E destul de bogat in grasimi, majoritatea fiind grasimi saturate.
Acum, ca am stabilit ce este si la ce foloseste laptele de cocos, sa vedem si cum il putem obtine.
Aveti nevoie de:
200 g nuca de cocos uscata (nu proaspata) si neindulcita
500 ml apa
750 ml apa
2 vase de sticla
tifon
Cum se prepara laptele de cocos:
Pasul 1:
Se pun 500 ml apa la fiert.
Pasul 2:
Se cantareste nuca de cocos si de pune intr-unul din vasele de sticla.
Pasul 3:
Cand apa s-a infierbantat, dar inainte de a incepe se fiarba se ia de pe foc si se toarna peste nuca de cocos. Se lasa se stea asa circa 10-15 minute.
Pasul 4:
Se pun 750 ml apa la fiert.
Pasul 5:
Se strecoara compozitia obtinuta la pasul 3 in celalalt vas, cu ajutorul tifonului. Se aduna tifonul si se strange bine (la fel ca rufele pe care le spalati la mana) ca sa se scoata excesul de apa din nuca. In vas va ramane un lichid alb, laptos.
Pasul 6:
Puneti nuca de cocos stoarsa in primul vas de sticla, inapoi. Turnati peste ea cele 750 ml de apa fierbinte. Lasati inca 15 minute.
Pasul 7:
Se procedeaza ca la pasul 5. Se strecoara si si scurge nuca de cocos.
Pasul 8:
Amestecati intre ele cele 2 lichide obtinute. In total veti avea 1 l de lapte de cocos numai bun de folosit dupa plac.
Mentiuni:
Daca laptele se lasa pentru cateva ore nemiscat, la suprafata lui se aduna un strat de crema, care se poate folosi la aromarea unor dulciuri (aromare foarte slaba) sau se poate amesteca laptele si crema se va dizolva inapoi in lichid.
Laptele se poate folosi la gris cu lapte, orez cu lapte, salam de biscuiti de post sau la orice mancare sau prajitura care necesita lapte si vreti sa fie de post.
Autor: Pupi
Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatCum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata albaDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii