Cum sa faci lapte de cocos

Cum sa faci lapte de cocos

Laptele de cocos este obtinut din fulgi de cocos. Nu este lichidul care se scurge din nuca de cocos cand e gaurita (desi multi presupun asta). Este foarte popular in diferite bucatarii ale lumii, in mod special in Tailanda, tarile din sudul si sud-estul Asiei si in cateva tari din vestul Africii. Are consistenta laptelui de vaca si un gust usor dulceag. Daca este preparat corect, laptele retine doar un iz foarte usor de nuca de cocos (uneori nu se simte gustul deloc).

Poate fi consumat simplu sau poate fi folosit ca substitut pentru laptele de origine animal in cafea, prajituri sau orice alte mancaruri ce contin lapte. E destul de bogat in grasimi, majoritatea fiind grasimi saturate.

Acum, ca am stabilit ce este si la ce foloseste laptele de cocos, sa vedem si cum il putem obtine.

Aveti nevoie de:
200 g nuca de cocos uscata (nu proaspata) si neindulcita
500 ml apa
750 ml apa
2 vase de sticla
tifon

Cum se prepara laptele de cocos:
Pasul 1:
Se pun 500 ml apa la fiert.

Pasul 2:
Se cantareste nuca de cocos si de pune intr-unul din vasele de sticla.

Pasul 3:
Cand apa s-a infierbantat, dar inainte de a incepe se fiarba se ia de pe foc si se toarna peste nuca de cocos. Se lasa se stea asa circa 10-15 minute.

Pasul 4:
Se pun 750 ml apa la fiert.

Pasul 5:
Se strecoara compozitia obtinuta la pasul 3 in celalalt vas, cu ajutorul tifonului. Se aduna tifonul si se strange bine (la fel ca rufele pe care le spalati la mana) ca sa se scoata excesul de apa din nuca. In vas va ramane un lichid alb, laptos.

Pasul 6:
Puneti nuca de cocos stoarsa in primul vas de sticla, inapoi. Turnati peste ea cele 750 ml de apa fierbinte. Lasati inca 15 minute.

Pasul 7:
Se procedeaza ca la pasul 5. Se strecoara si si scurge nuca de cocos.

Pasul 8:

Amestecati intre ele cele 2 lichide obtinute. In total veti avea 1 l de lapte de cocos numai bun de folosit dupa plac.

Mentiuni:
Daca laptele se lasa pentru cateva ore nemiscat, la suprafata lui se aduna un strat de crema, care se poate folosi la aromarea unor dulciuri (aromare foarte slaba) sau se poate amesteca laptele si crema se va dizolva inapoi in lichid.
Laptele se poate folosi la gris cu lapte, orez cu lapte, salam de biscuiti de post sau la orice mancare sau prajitura care necesita lapte si vreti sa fie de post.

Autor: Pupi

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
5
Fripturi

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie