Tratamentul dietetic al obezitatii infantile
2010-10-29 00:00:00
Desi exista mai multe tratamente pentru combaterea obezitatii infantile, cel dietetic ramane mijlocul terapeutic de baza in conditiile actualului nivel de cunoastere a obezitate. Obiectivele acestui tratament constau in modificarea permanenta a obiceiurilor alimentare ale copilului obez, furnizarea aportului corespunzator de proteine, restrictie calorica exclusiv pe seama continutului de lipide si glucide al dietei.
Aceste obiective pot fi atinse prin masuri specifie.
Modificarea comportamentului alimentar se face in timp, prin schimbarea obiceiurilor alimentare vicioase ale copilului obez, stabilirea unui comportament alimentar sanatos, dezvoltarea masurilor de autocontrol ale ingestiei etc. Necesita cooperarea intregii familii si schimbarea atitudinii fata de alimentatia tuturor membrilor familiei.

La sugarii si copiii mici cu obezitate se poate indica timp de o luna o dieta normocalorica, in paralel cu corectarea greselilor alimentare. Daca dupa acest interval de timp se inregistreaza o scadere ponderala de peste 3% din greutatea intiala, se mentine in continuare acest regim, care se presupune ca este suficient pentru inducerea unei slabiri semnificative. Daca scaderea in greutate este mai mica de 3% se recurge la dieta hipocalorica. Dieta va fi adaptata personalitatii copilului si pe cat se poate, preferintelor acestuia.
Obezitatea precoce (inainte de 5 ani) se datoreaza unor practici gresite in alimentatia sugarului si copilului mic si pe de alta parte unui comportament particular al mamei. Este vorba de mama preocupata tot timpul daca sugarul a mancat tot si cat mai mult si care foloseste hrana ca 'linistitor' pentru a calma copilul, iar uneori prin 'dadacirea' si alimentatia excesiva a acestuia, incearca sa compenseze unele emotii, frustrari, intamplari nefericite. Mama mareste numarul biberoanelor si al concentratiilor de lapte, introduce precoce si permanent cerealele si dulciurile, este foarte incantata cand sugarul mananca mult. Sugarii si copiii supraponderali se dezvolta motor mai incet, se misca putin, iar cand se imbolnavesc, fac diverse complicatii.
La prepuberi se indica o reducere treptata a aportului caloric cu 5-6%, iar la puberi cu 7-8%.
La cei mai multi copii obezi se obtin rezultate favorabile prin scaderea aportului caloric anterior cu 30%, deci cu regimuri ce contin de obicei 1000-1500 kcal/zi. Reducerea aportului caloric cu 300-500 kcal/zi duce la majoritatea pacientilor la o scadere in greutate de 40-70 g/zi, respectiv 280-480 g/saptamana, iar dietele cu deficit caloric de 500-1000 kcal/zi determina slabirea cu 70-140 g/zi sau 480-980 g/saptamana.
Restrictii mai severe se impun in cazul existentei unor complicatii amenintatoare pentru viata: hipoventilatie alveolara, apneea in somn, hipertensiune arteriala importanta. Dietele foarte restrictive necesita suplimentare cu vitamine si evident o supraveghere clinico- bilogica atenta.
Recomandari de aport caloric si repartitia principiilor nutritive :Folosirea regimului de slabire in perioada de crestere si dezvoltare trebuie sa asigure desfasurarea normala a acestora, motiv pentru care nu pot fi depasite anumite valori minime de aport caloric si proteic al dietei:
aportul caloric: ~ 110 calorii/kgc/zi la sugarul sub 6 luni si 90 calorii/kgc/zi la sugarul intre 6-12 luni;60 calorii/kgc/zi din greutatea ideala pentru varsta la copilul prescolar si scolar(sub 12 ani), caloriile fiind astfel repatizate : 20% din proteine, 40% din glucide, 40% din lipide;850 cal/zi la adolecenti in perioada de slabire (62 g proteine, 76 g glucide, 30 g lipide) si 1000 cal /zi dupa perioada initiala de minimum 1 luna.-
Brownies cu unt de arahide
Retete preferate / Autor: madi_marin
-
Tarta cu jambon si icre negre
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
-
Cozonac cu fistic si ciocolata
Concurs - Reteta Lunii / Autor: Lau Dany
-
Carnati in sos de ceapa si ardei
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
-
Tort Iepuras
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: ancutsa
-
Drob Pascal
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: ancutsa