Subway versus McDonalds

(0)

2013-06-12 00:00:00

Un studiu efectuat de cercetatorii de la UCLA, cu scopul de a identifica daca exista variante de "fast food" sanatoase a comparat meniurile din doua lanturi de restaurante celebre: Subway si McDonalds. Cercetarea a aratat ca desi meniurile de la Subway sunt mai putin daunatoare decat cele de la McDonalds, ele nu pot fi considerate totusi mese sanatoase si ca mancarea de acest tip, indiferent de unde e cumparata, contribuie probabil la cresterea obezitatii in randul populatiei americane.

In SUA, restaurantele de tip fast-food se considera a avea un impact major asupra epidemiei de diabet si de afectiuni cardiace cu care se confrunta aceste tari.

Statisticile arata ca 1 din 4 persoane mananca intr-un restaurant de tip fast food cel putin de 2 ori pe saptamana.

Majoritatea restaurantelor de acest tip servesc mancare cu continut ridicat de grasimi, zaharuri si sare – ingredient care contribuie activ la dezvoltarea unei game largi de probleme cardiace.

Cum s-a desfasurat studiul

Studiul si-a propus sa analizeze impactul fast-food-ului consumat ca "pachetelul de pranz" de la scoala al tinerilor.

A fost selectat un grup de 97 de tineri cu varste cuprinse intre 12-21 de ani. Acestia au luat masa de pranz la Subway sau McDonalds, in zile diferite, intre orele 3 pm si 5 pm. Mesele erau platite de subiecti, nu de initiatorii studiului. In functie de meniurile comandate, cercetatorii au estimat numarul de calorii consumate utilizand datele existente pe site-urile celor 2 restaurante.

In urma calculelor, au aratat ca meniurile comandate contineau in medie:

1038 kilocalorii la McDonalds955 kilocalorii la Subway

Subway versus McDonalds

Diferenta este nesemnificativa, tinerii consumand prea multe calorii la ambele restaurante.

Conform recomandarilor Institutului de Medicina din SUA, masa de pranz a unui elev nu ar trebui sa aiba mai mult de 850 de calorii (BR), iar totalul de calorii ingerat de un adolescent nu ar trebui sa depaseasca 2400 de calorii pe zi.

Mesele consumate aveau in medie urmatoarele valori nutritive:

Subway versus McDonalds

La Subway:Sandwich-urile contineau, in medie 784 caloriiBauturile contineau 61 de caloriiComandarea unor produse in plus (extra cartofi prajiti sau chipsuri) adaugau 35 de calorii la masaSe consumau 102 grame de carbohidrati la o masaUn meniu continea 36 grame de zaharUn meniu continea 41 grame de proteineCantitatea medie de sodiu din fiecare meniu era de 2149 mg.La McDonalds:Sandwich-urile contineau, in medie 572 caloriiBauturile contineau 151 de caloriiComandarea unor produse in plus (extra cartofi prajiti sau chipsuri) adaugau 201 de calorii la masaSe consumau 128 grame de carbohidrati la o masaUn meniu continea 54 grame de zaharUn meniu continea 32 grame de proteineCantitatea medie de sodiu din fiecare meniu era de 1829 mg.

Cercetarea nu a analizat si celelalte mese ale subiectilor (mic dejun, cina), prin urmare nu s-a determinat daca se compensa pe parcursul zilei excesul de calorii ingerate la cele doua restaurante.

Sursa