Cum sa te alimentezi pentru un ten sanatos si hidratat

Cum sa te alimentezi pentru un ten sanatos si hidratat

Daca aveti o alimentatie deficitara sau dezechilibrata, tenul va fi primul care va avea de suferit.

Alimentatie si ten uscat

O piele uscata e o piele deshidratata. Pentru a lupta impotriva deshidratarii, sunt necesari cativa nutrienti.

Vitaminele B5 si E contribuie la buna hidratare a pielii. Le gasim in painea integrala, in migdale si in varza rosie.

Ca majoritatea celorlalte celule din organism, celulele din piele sunt compuse in principal din grasimi. Prin urmare, este important sa crestem consumul de acizi grasi esentiali nesaturati, pe care-i putem lua din pestii grasi: sardine, somon etc. sau din uleiuri bogate in omega 3 precum uleiul de nuci sau de rapita.

Consumati multa apa pentru a va asigura hidratarea pielii. La polul opus, se afla alcoolul, cafeaua si ceaiul dulce care deshidrateza organismul si implicit, usuca pielea.

Alimentatia si tenul gras

Tenul gras este cel care produce prea mult sebum. Are aspect lucios si cu porii dilatati.
Vitamina B6 se foloseste pentru a regla secretia de sebum, iar vitamina B12 este esentiala pentru imbunatatirea calitatii pielii, in special a tenului. Aceasta vitamina este, de asemenea, un puternic antioxidant, care face pielea mai putin grasa si care controleaza aparitia matretii. Ambele vitamine se gasesc in soia.

Pentru a evita un ten gras, trebuie sa adoptati o dieta echilibrata, din care sunt eliminate alimentele grase, bauturile racoritoare si dulciurile.

Alimentatia si acneea

Exista multi factori care pot cauza aparitia acneii: ten gras, stress, mediul ambient, lipsa somnului, alimentatie proasta, igiena personala precara etc.

Clorofila continuta de salata verde, spanac, varza, macris – purifica sangele si impiedica eruptiile cutanate.

Vitamina B6 este utilizata pentru reglarea secretiei de sebum. Este prezenta in soia, banane si nuci si ajuta la ameliorarea sau chiar vindecarea acneii mai putin severa.

Zincul stimuleaza reinnoirea celulara si accelereaza vindecarea leziunilor, inclusiv a celor provocate de acnee. Zincul se gaseste in cereale integrale, linte, macris si soia.

La polul opus, al alimentelor care favorizeaza aparitia acneii, se afla: produsele grase, dulciurile, sare sau produse chimice pot provoca eruptii cutanate. Cofeina si alcoolul impiedica absorptia mai multor vitamine, eliminand astfel potentialele efecte pozitive pe care le-ar putea avea asupra pielii.

Tenul si soarele

Pentru a lupta impotriva leziunilor celulare de la nivelul pielii si a preveni reactiile de intoleranta la soare avem nevoie de caretenoide, pe care le gasim in morcovi, rosii, patrunjel, broccoli, portocale, ardei rosu etc. Sunt distribuite in tesuturile pielii, formand un strat subtire ce ofera protectie suplimentara impotriva razelor solare. Ele stimuleaza, de asemenea, productia de melanina, pigmentul care da culoarea de bronz pielii.

Vitamina E, prezenta in varza rosie si in migdale, are un rol antiinflamator. Protejeaza pielea impotriva efectelor nedorite cauzate de expunerea la soare. Ajuta la prevenirea si reducerea arsurilor solare prin diminuarea sensibilitatii pielii la razele UV. Actiunea sa este sustinuta si de vitamin C, care stimuleaza regenerarea celulelor si cicatrizarea leziunilor.

Alimentatie si cicatrizare

Vitamina A si betacarotenul intervin in procesul de cicatrizare si reinnoire a pielii. Se gasesc in morcovi, spanac si patrunjel.

Vitamina B5, care se gaseste in paine si nuci, ajuta la vindecarea leziunilor superficiale.

Vitamina C, pe care o gasim in mai toate fructele si legumele, este un antioxidant puternic, care stimuleaza regenerarea celulara si vindecarea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
5
Dulciuri

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Parteneri
Iepure cu cartofi la cuptor
Bucataras.RO

Iepure cu cartofi la cuptor

Iepure cu cartofi la cuptor
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate