Surse de proteine

Surse de proteine

Care sunt sursele de proteine pe care le avem la dispozitie?

Odata cu extinderea vegetarianismului si a veganismului, multi si-au indreptat atentia de la carne catre sursele vegetale de proteine: soia, migdale, quinoa etc.

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt substante esentiale pentru buna dezvoltare si functionare a organismului omenesc. Constituie parte integranta din celulele si tesuturile corpului, majoritatea muschilor si a organelor fiind compusi in mare parte din proteine.

Proteinele contin aminoacizi – substante pe care organismul uman le foloseste in diferite scopuri. Exista 20 de aminoacizi, 9 dintre acestia purtand numele de "aminoacizi esentiali", pentru ca nu pot fi sintetizati de organismal uman, fiind necesara obtinerea lor din alimentatia zilnica.

Cei noua aminoacizi esentiali sunt: histidina, izoleucina, leucina, lisina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina.

Proteinele care contin toti acesti 9 aminoacizi in proportiile corecte pentru organism se numesc proteine complete.

Proteine animale versus protein vegetale

Care este totusi diferenta intre proteinele animale si cele vegetale? Exista doua raspunsuri principale la aceasta intrebare:

1. proteinele de origine animala sunt considerate "proteine complete", adica sunt compuse din toti acei aminoacizi pe care corpul nostru nu-i poate produce singur. Proteinele din majoritatea plantelor contin doar o parte din aminoacizii esentiali.

2. Proteinele de origine animala vin, de regula, incarcate cu grasimi (in special grasimi saturate) si colesterol, substante care constituie un factor de risc major pentru sanatatea cardiovasculara. Proteinele din plante nu sunt insotite de la fel de multe grasimi saturate si nici de colesterol.

Cate proteine poti obtine din carne?

In tabelul de mai jos veti gasi cele mai importante tipuri de carne si cantitatea medie de proteine aferenta.

Cate proteine poti obtine din surse vegetale?

In primul rand, vom face un scurt inventor al proteinelor vegetale. Sursele cele mai frecvente de proteine sunt lintea, fasole, soia, migdalele, nucile, cerealele etc. Demna de mentionat aici este quinoa – o planta catalogata drept cereala - ce are o proprietate importanta: este singura sursa vegetala de proteine complete. Tuturor celorlalte le lipseste unul sau mai multi din aminoacizii esentiali.

In concluzie? Daca sunteti vegetarian, asigurati-va ca amestecati cat mai multe surse de proteine. Doar astfel veti consuma toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul vostru.

Daca nu sunteti vegetarian, cele mai bune surse de proteine animale sunt carnea de pui si cea de peste. Acestea contin proteine multe si grasimi mai putine decat carnea de vita sau de porc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
4
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
5
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Parteneri
Ciuperci sote II
Bucataras.RO

Ciuperci sote II

O alta varianta de ciuperci sote pe care am incercat-o este cu morcov si ierburi aromatice. Gustul este la fel de bun fata de...

Ciuperci sote II
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.