Potentiale efecte negative ale postului

Potentiale efecte negative ale postului

Postul crestin (in special cel ortodox) este unul foarte restrictiv din punctul de vedere al alimentatiei, practicantii sai fiind privati de proteine complete ce se gasesc in carne, oua si lactate. Odata cu privarea de proteine, apare si privarea de vitamine si oligoelemente vitale ce se gasesc in produsele de origine animala. Aceste lipsuri conduc la incetinirea anumitor functii ale organismului, precum procesul de crestere si sinteza de hormoni.

Postul conduce la schimbari la nivelul metabolismului. In multe cazuri, in timpul postului, exista pierderi de apa si de tesut muscular. Considerand ca urmeaza o perioada de foamete, nestiind ce nutrienti va primi la urmatoarea masa, organismul se mobilizeaza si, in ideea de a conserva energia (si asa putina) de care dispune, muschii sunt supusi catabolismului si sunt transformati in surse de energie.
 
Atunci cand o persoana se priveaza de anumite mancaruri, organismul intra intr-un circuit de autoprotectie si incepe sa depoziteze calorii in loc sa le arda. Riscul de ingrasare este cu atat mai mare cu cat, in timpul postului s-a constat adoptarea consumului excesiv de mancaruri nedietetice precum: paine, mamaliga, dulciuri si alte alimente bogate in carbohidrati etc.

Un alt efect negativ ce poate aparea in timpul postului e devitaminizarea, carentele de vitamina B fiind in mod special frecvent intalnite, intrucat principalele surse ale acostor vitamine sunt carnurile.

Alte efecte negative:

Trecand printr-un proces de detoxifiere, in primele faze ale postului organismul poate avea manifestari precum: aparitia acneii, miros corporal greoi sau halena bucala. Prin urmare, va trebui sa luati masuri de igiena suplimentare.

Dureri usoare de cap, senzatie de greata sau constipatie (acestea se estompeaza odata cu obisnuirea organismului cu noua dieta).

Iritarea psihica si agitatia – frecvente in timpul postului – pot fi eliminate cu un consum suplimentar de fructe si legume crude.

Hipotensiune arteriala si senzatia de uscatime a gurii – sunt diminuate cu un aport crescut de lichide.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura cu bulion
5
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Parteneri
Stifado de pui
Bucataras.RO

Stifado de pui

Stifado este o reteta din Grecia si se pregateste cu ceapa arpagic. In lipsa acesteia se poate pregati si cu ceapa normala,...

Stifado de pui
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj