Postul crestin (in special cel ortodox) este unul foarte restrictiv din punctul de vedere al alimentatiei, practicantii sai fiind privati de proteine complete ce se gasesc in carne, oua si lactate. Odata cu privarea de proteine, apare si privarea de vitamine si oligoelemente vitale ce se gasesc in produsele de origine animala. Aceste lipsuri conduc la incetinirea anumitor functii ale organismului, precum procesul de crestere si sinteza de hormoni.
Postul conduce la schimbari la nivelul metabolismului. In multe cazuri, in timpul postului, exista pierderi de apa si de tesut muscular. Considerand ca urmeaza o perioada de foamete, nestiind ce nutrienti va primi la urmatoarea masa, organismul se mobilizeaza si, in ideea de a conserva energia (si asa putina) de care dispune, muschii sunt supusi catabolismului si sunt transformati in surse de energie.
Atunci cand o persoana se priveaza de anumite mancaruri, organismul intra intr-un circuit de autoprotectie si incepe sa depoziteze calorii in loc sa le arda. Riscul de ingrasare este cu atat mai mare cu cat, in timpul postului s-a constat adoptarea consumului excesiv de mancaruri nedietetice precum: paine, mamaliga, dulciuri si alte alimente bogate in carbohidrati etc.
Un alt efect negativ ce poate aparea in timpul postului e devitaminizarea, carentele de vitamina B fiind in mod special frecvent intalnite, intrucat principalele surse ale acostor vitamine sunt carnurile.
Alte efecte negative:
Trecand printr-un proces de detoxifiere, in primele faze ale postului organismul poate avea manifestari precum: aparitia acneii, miros corporal greoi sau halena bucala. Prin urmare, va trebui sa luati masuri de igiena suplimentare.
Dureri usoare de cap, senzatie de greata sau constipatie (acestea se estompeaza odata cu obisnuirea organismului cu noua dieta).
Iritarea psihica si agitatia frecvente in timpul postului pot fi eliminate cu un consum suplimentar de fructe si legume crude.
Hipotensiune arteriala si senzatia de uscatime a gurii sunt diminuate cu un aport crescut de lichide.
Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioaseTarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromataReteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branzaSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaGogoșarii și conopida la oțet sunt apreciati pentru gustul lor bogat si acrisor, care poate fi savurat atat ca o gustare...
Gogosari si conopida la otet - insoteste minunat preparate calde si reciProbabil putinele sunt momentele care se pot compara cu Duminica Pastelui, cu linistea unei mese in familie, cu oua vopsite,...
Pasca cu branza si stafideAm facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Comentarii