Postul si beneficiile sale asupra sanatatii

Postul si beneficiile sale asupra sanatatii

Dincolo de beneficiile spirituale pe care le are postul (pe care acest articol nu-si propune sa le dezbata), efectele asupra sanatatii sunt indelung dezbatute. Postul este o parte integranta a multor religii: crestinismul, iudaismul, islamismul, prin urmare este foarte raspandit pe tot teritoriul lumii. De aici si necesitatea transarii acestei probleme: este sau nu benefic postul, din punctul de vedere al sanatatii organismului.

Exista doua surse ale beneficiilor pe care postul le poate avea asupra organismului – o sursa psihologica ce provine la randul sau din promisiunile spirituale pe care religia le face si din antrenamentul pe care il face creierul, invatand sa controleze impulsurile alimentare si o sursa strict fizica ce consta in continutul nutritiv al alimentelor de post.
Daca din punct de vedere religios, postul incepe cand renunti la mancarurile "de frupt", din punct de vedere chimic, postul incepe cand rezervele de carbohidrati din organism sunt consumate pentru a genera energie. Postul continua atata vreme cat rezervele de carbohidrati sunt principala sursa de energie, nefiind necesara utilizarea rezervelor de proteine. Odata ce organismul incepe sa-si foloseasca rezervele de proteine pentru a degaja energie, nu mai vorbim de post, ci de infometare.

Concret, cum functioneaza postul la nivel chimic?
Din cauza lipsei unui aport energetic, organismul se vede fortat sa apeleze la propriile rezerve, dezintegrand grasimea din organism pentru a produce energie. Cu cat mai putin mananca o persoana, cu atat organismul apeleaza mai mult la rezervele de grasimi.

Detoxifierea e unul din argumentele folosite in promovarea ideii ca postul este benefic organismului. Detoxifierea este un proces natural prin care organismul neutralizeaza toxinele cu ajutorul colonului, ficatului, rinichilor, plamanilor sau pielii. Procesul este accelerat in timpul postului din doua motive: numarul toxinelor ingerate este mai mic si organismul are ocazia de a curata stocurile de toxine deja existente.

Un alt beneficiu al postului este procesul de vindecare, prin care se presupune ca trece organismul atunci cand evita anumite alimente. In timpul postului, energia este indepartata de sistemul digestiv (gradul de alimentare scazand) si este indreptata spre metabolism si sistemul imunitar. Procesul de vindecare este catalizat de efortul corpului de a cauta surse de energie. Prin urmare, structuri anormale in interiorul organismului – precum tumorile – nu mai au resurse sa creasca si sunt susceptibile de a fi dezintegrate. De asemenea, s-a constatat ca producerea proteinelor este mai eficienta in timpul postului, iar o eficienta mai ridicata in sinteza proteinelor este corelata cu o sanatate mai buna a organelor, tesuturilor si celulelor. Asa se explica de ce oamenii isi pierd apetitul in timpul gripelor, al racelilor sau al gastritelor – pentru a deturna procesul producerii de energie de la sistemul digestiv catre cel imunitar, ajutand astfel la autovindecarea organismului.

In cele din urma, cel mai studiat si argumentat beneficiu al postului este intinerirea organismului si cresterea expectantei de viata. Explicatiile care stau la baza acestui beneficiu sunt multiple: o rata metabolica mai lenta, o productie mai eficienta de proteine, un sistem imunitar imbunatatit.

In ciuda aspectelor pozitive, sunt totusi cateva categorii de persoan care ar trebui sa evite postul:
- persoanele foarte slabite sau infometate;
- persoane anorexice sau bulimice;
- femei insarcinate si diabetice;
- mame ce alapteaza;
- persoane cu anemie severa;
- persoane afectate de porfirie;

Evident, multi medici sunt impotriva postului prelungit, mai ales atunci cand nu este facut sub supravegherea unui specialist. Despre riscurile si dezavantajele postului, vom vorbi intr-un articol viitor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia