Dincolo de beneficiile spirituale pe care le are postul (pe care acest articol nu-si propune sa le dezbata), efectele asupra sanatatii sunt indelung dezbatute. Postul este o parte integranta a multor religii: crestinismul, iudaismul, islamismul, prin urmare este foarte raspandit pe tot teritoriul lumii. De aici si necesitatea transarii acestei probleme: este sau nu benefic postul, din punctul de vedere al sanatatii organismului.
Exista doua surse ale beneficiilor pe care postul le poate avea asupra organismului o sursa psihologica ce provine la randul sau din promisiunile spirituale pe care religia le face si din antrenamentul pe care il face creierul, invatand sa controleze impulsurile alimentare si o sursa strict fizica ce consta in continutul nutritiv al alimentelor de post.
Daca din punct de vedere religios, postul incepe cand renunti la mancarurile "de frupt", din punct de vedere chimic, postul incepe cand rezervele de carbohidrati din organism sunt consumate pentru a genera energie. Postul continua atata vreme cat rezervele de carbohidrati sunt principala sursa de energie, nefiind necesara utilizarea rezervelor de proteine. Odata ce organismul incepe sa-si foloseasca rezervele de proteine pentru a degaja energie, nu mai vorbim de post, ci de infometare.
Concret, cum functioneaza postul la nivel chimic?
Din cauza lipsei unui aport energetic, organismul se vede fortat sa apeleze la propriile rezerve, dezintegrand grasimea din organism pentru a produce energie. Cu cat mai putin mananca o persoana, cu atat organismul apeleaza mai mult la rezervele de grasimi.
Detoxifierea e unul din argumentele folosite in promovarea ideii ca postul este benefic organismului. Detoxifierea este un proces natural prin care organismul neutralizeaza toxinele cu ajutorul colonului, ficatului, rinichilor, plamanilor sau pielii. Procesul este accelerat in timpul postului din doua motive: numarul toxinelor ingerate este mai mic si organismul are ocazia de a curata stocurile de toxine deja existente.
Un alt beneficiu al postului este procesul de vindecare, prin care se presupune ca trece organismul atunci cand evita anumite alimente. In timpul postului, energia este indepartata de sistemul digestiv (gradul de alimentare scazand) si este indreptata spre metabolism si sistemul imunitar. Procesul de vindecare este catalizat de efortul corpului de a cauta surse de energie. Prin urmare, structuri anormale in interiorul organismului precum tumorile nu mai au resurse sa creasca si sunt susceptibile de a fi dezintegrate. De asemenea, s-a constatat ca producerea proteinelor este mai eficienta in timpul postului, iar o eficienta mai ridicata in sinteza proteinelor este corelata cu o sanatate mai buna a organelor, tesuturilor si celulelor. Asa se explica de ce oamenii isi pierd apetitul in timpul gripelor, al racelilor sau al gastritelor pentru a deturna procesul producerii de energie de la sistemul digestiv catre cel imunitar, ajutand astfel la autovindecarea organismului.
In cele din urma, cel mai studiat si argumentat beneficiu al postului este intinerirea organismului si cresterea expectantei de viata. Explicatiile care stau la baza acestui beneficiu sunt multiple: o rata metabolica mai lenta, o productie mai eficienta de proteine, un sistem imunitar imbunatatit.
In ciuda aspectelor pozitive, sunt totusi cateva categorii de persoan care ar trebui sa evite postul:
- persoanele foarte slabite sau infometate;
- persoane anorexice sau bulimice;
- femei insarcinate si diabetice;
- mame ce alapteaza;
- persoane cu anemie severa;
- persoane afectate de porfirie;
Evident, multi medici sunt impotriva postului prelungit, mai ales atunci cand nu este facut sub supravegherea unui specialist. Despre riscurile si dezavantajele postului, vom vorbi intr-un articol viitor.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustUn pranz rapid si bun! #gatescpentruocarte
Pulpe de pui la tigaieDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii