Laptele vegetal si copiii mici

Stoparea cresterii, malnutritie severa, diverse carente - copiii mici hraniti cu lapte vegetal in loc de lapte adaptat la nevoile varstei pot suferi complicatii grave, conform Agentiei de Securitate Sanitara din Franta.

Facut din soia, orez sau migdale, laptele vegetal este din ce in ce mai prezent pe rafturile magazinelor in ultima perioada. Consumatorii il aleg pentru gustul lui, pentru proprietati sau pur si simplu pentru a inlocui laptele de vaca insotit acum de nenumarate controverse.

Intr-un comunicat emis de curand, Agentia de Securitate Sanitara din Franta (Anses) avertizeaza parintii cu privire la riscurile la care expun copiii de sub 1 an daca ii hranesc cu lapte vegetal. Ideea comunicatului e ca substantele existente in laptele vegetal nu corespund nevoilor de crestere si dezvoltare ale copiilor nou nascuti.

La baza acestui comunicat a fost o autosesizare ce data din octombrie 2011 cand s-a inregistrat un caz grav de malnutritie la un copil de 12 luni, hranit in exclusivitate cu lapte de migdale. Doua studii, efectuate intre 2008 si 2011 au identificat 13 cazuri de complicatii ce puteau fi cauzate de consumul de lapte de orez, castane, migdale si de soia. In timpul spitalizarii celor 13 copii, s-a remarcat ca acestia sufereau de:

stoparea cresteriianemie severadeficienta de calciudeficienta de vitamina Ddeficienta de sodiu.

Consecinta: deficit nutritional grav

Chiar si cand consumul laptelui vegetal este moderat, tot constituie un substitut al laptelui matern sau al laptelui praf adecvat si prin urmare priveaza nou nascutul de nutrientii indispensabili cresterii. Pana la 1 an, cresterea copilului este accelerata, greutatea lui multiplicandu-se de 3 ori. Tot in aceasta perioada, creierul creste de la 300 g la 1 kg, iar volumul sau cunoaste o crestere de 50%. Prin urmare, la acesta varsta deficitul nutritional determina efecte biologice ce se vor manifesta pe termen lung. Efectele sunt cu atat mai grave cu cat consumul de lapte vegetal incepe mai devreme, este prelungit si implica o cantitate importanta.

Pentru a-si face o idee cu privire la compozitia acestor lichide, Anses a analizat 211 tipuri de lapte vegetal si lapte non-bovin (capra, oaie, iapa si magarita) existente in comert.

Rezultatele sunt mentionate mai jos:

73% contineau un aport caloric inferior standardelor de alimentatie infantila stabilite prin lege. 88% contineau mai multe sau mai putine proteine.77% contineau prea putine lipide69% prezentau cantitati inadecvate de sodiu.

Studiul din Franta a aratat ca multi parinti dadeau lapte vegetal copiilor la recomandarea pediatrilor si a dieteticienilor. Alergiile alimentare au fost deseori invocate ca motiv pentru excluderea laptelui de vaca din alimentatie, excludere care e deseori recomandata de unii specialisti in alimentatie. 

In urma acestor cercetari, Anses a conchis: laptele matern este cel mai potrivit pentru alimentatia unui nou nascut. In cazul in care laptele matern nu este o optiune, laptele praf creat dupa formule speciale ofera copiilor mici nutrientii de care au nevoie.

 
Sursa: Le Figaro 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici