Laptele vegetal si copiii mici

Stoparea cresterii, malnutritie severa, diverse carente - copiii mici hraniti cu lapte vegetal in loc de lapte adaptat la nevoile varstei pot suferi complicatii grave, conform Agentiei de Securitate Sanitara din Franta.

Facut din soia, orez sau migdale, laptele vegetal este din ce in ce mai prezent pe rafturile magazinelor in ultima perioada. Consumatorii il aleg pentru gustul lui, pentru proprietati sau pur si simplu pentru a inlocui laptele de vaca insotit acum de nenumarate controverse.

Intr-un comunicat emis de curand, Agentia de Securitate Sanitara din Franta (Anses) avertizeaza parintii cu privire la riscurile la care expun copiii de sub 1 an daca ii hranesc cu lapte vegetal. Ideea comunicatului e ca substantele existente in laptele vegetal nu corespund nevoilor de crestere si dezvoltare ale copiilor nou nascuti.

La baza acestui comunicat a fost o autosesizare ce data din octombrie 2011 cand s-a inregistrat un caz grav de malnutritie la un copil de 12 luni, hranit in exclusivitate cu lapte de migdale. Doua studii, efectuate intre 2008 si 2011 au identificat 13 cazuri de complicatii ce puteau fi cauzate de consumul de lapte de orez, castane, migdale si de soia. In timpul spitalizarii celor 13 copii, s-a remarcat ca acestia sufereau de:

stoparea cresteriianemie severadeficienta de calciudeficienta de vitamina Ddeficienta de sodiu.

Consecinta: deficit nutritional grav

Chiar si cand consumul laptelui vegetal este moderat, tot constituie un substitut al laptelui matern sau al laptelui praf adecvat si prin urmare priveaza nou nascutul de nutrientii indispensabili cresterii. Pana la 1 an, cresterea copilului este accelerata, greutatea lui multiplicandu-se de 3 ori. Tot in aceasta perioada, creierul creste de la 300 g la 1 kg, iar volumul sau cunoaste o crestere de 50%. Prin urmare, la acesta varsta deficitul nutritional determina efecte biologice ce se vor manifesta pe termen lung. Efectele sunt cu atat mai grave cu cat consumul de lapte vegetal incepe mai devreme, este prelungit si implica o cantitate importanta.

Pentru a-si face o idee cu privire la compozitia acestor lichide, Anses a analizat 211 tipuri de lapte vegetal si lapte non-bovin (capra, oaie, iapa si magarita) existente in comert.

Rezultatele sunt mentionate mai jos:

73% contineau un aport caloric inferior standardelor de alimentatie infantila stabilite prin lege. 88% contineau mai multe sau mai putine proteine.77% contineau prea putine lipide69% prezentau cantitati inadecvate de sodiu.

Studiul din Franta a aratat ca multi parinti dadeau lapte vegetal copiilor la recomandarea pediatrilor si a dieteticienilor. Alergiile alimentare au fost deseori invocate ca motiv pentru excluderea laptelui de vaca din alimentatie, excludere care e deseori recomandata de unii specialisti in alimentatie. 

In urma acestor cercetari, Anses a conchis: laptele matern este cel mai potrivit pentru alimentatia unui nou nascut. In cazul in care laptele matern nu este o optiune, laptele praf creat dupa formule speciale ofera copiilor mici nutrientii de care au nevoie.

 
Sursa: Le Figaro 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia