Laptele vegetal si copiii mici

Stoparea cresterii, malnutritie severa, diverse carente - copiii mici hraniti cu lapte vegetal in loc de lapte adaptat la nevoile varstei pot suferi complicatii grave, conform Agentiei de Securitate Sanitara din Franta.

Facut din soia, orez sau migdale, laptele vegetal este din ce in ce mai prezent pe rafturile magazinelor in ultima perioada. Consumatorii il aleg pentru gustul lui, pentru proprietati sau pur si simplu pentru a inlocui laptele de vaca insotit acum de nenumarate controverse.

Intr-un comunicat emis de curand, Agentia de Securitate Sanitara din Franta (Anses) avertizeaza parintii cu privire la riscurile la care expun copiii de sub 1 an daca ii hranesc cu lapte vegetal. Ideea comunicatului e ca substantele existente in laptele vegetal nu corespund nevoilor de crestere si dezvoltare ale copiilor nou nascuti.

La baza acestui comunicat a fost o autosesizare ce data din octombrie 2011 cand s-a inregistrat un caz grav de malnutritie la un copil de 12 luni, hranit in exclusivitate cu lapte de migdale. Doua studii, efectuate intre 2008 si 2011 au identificat 13 cazuri de complicatii ce puteau fi cauzate de consumul de lapte de orez, castane, migdale si de soia. In timpul spitalizarii celor 13 copii, s-a remarcat ca acestia sufereau de:

stoparea cresteriianemie severadeficienta de calciudeficienta de vitamina Ddeficienta de sodiu.

Consecinta: deficit nutritional grav

Chiar si cand consumul laptelui vegetal este moderat, tot constituie un substitut al laptelui matern sau al laptelui praf adecvat si prin urmare priveaza nou nascutul de nutrientii indispensabili cresterii. Pana la 1 an, cresterea copilului este accelerata, greutatea lui multiplicandu-se de 3 ori. Tot in aceasta perioada, creierul creste de la 300 g la 1 kg, iar volumul sau cunoaste o crestere de 50%. Prin urmare, la acesta varsta deficitul nutritional determina efecte biologice ce se vor manifesta pe termen lung. Efectele sunt cu atat mai grave cu cat consumul de lapte vegetal incepe mai devreme, este prelungit si implica o cantitate importanta.

Pentru a-si face o idee cu privire la compozitia acestor lichide, Anses a analizat 211 tipuri de lapte vegetal si lapte non-bovin (capra, oaie, iapa si magarita) existente in comert.

Rezultatele sunt mentionate mai jos:

73% contineau un aport caloric inferior standardelor de alimentatie infantila stabilite prin lege. 88% contineau mai multe sau mai putine proteine.77% contineau prea putine lipide69% prezentau cantitati inadecvate de sodiu.

Studiul din Franta a aratat ca multi parinti dadeau lapte vegetal copiilor la recomandarea pediatrilor si a dieteticienilor. Alergiile alimentare au fost deseori invocate ca motiv pentru excluderea laptelui de vaca din alimentatie, excludere care e deseori recomandata de unii specialisti in alimentatie. 

In urma acestor cercetari, Anses a conchis: laptele matern este cel mai potrivit pentru alimentatia unui nou nascut. In cazul in care laptele matern nu este o optiune, laptele praf creat dupa formule speciale ofera copiilor mici nutrientii de care au nevoie.

 
Sursa: Le Figaro 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
1
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
3
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Conserva de Fasole Verde
4
Conserve, muraturi

Conserva de Fasole Verde

Conserva de Fasole Verde
Prajitura turnata cu branza de vaci
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Parteneri
Prajitura cu crema de vanilie si frisca
Bucataras.RO

Prajitura cu crema de vanilie si frisca

Blaturi pufoase de pandispan cu cacao, crema de vanilie, frisca, toate combinate cu putin nuca prajita si ness. Ce spuneti,...

Prajitura cu crema de vanilie si frisca
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia