Grasimile sanatoase

Grasimile sanatoase

Mancarurile traditionale romanesti sunt delicioase, hranitoare, consistente si au la baza, in buna masura, grasimi. Cu ajutorul numeroaselor campanii de informare la care suntem expusi, acum stim cu totii efectele negative ale grasimilor: cresc colesterolul, obosesc ficatul si pancreasul si afecteaza vasele sanguine.

Totusi, organismul nostru are nevoie de o alimentatie care sa contina in procent de 20% grasimi, intrucat acestea sunt responsabile pentru:
*buna functionare a creierului (abilitati de invatare, memorare, echilibrarea starilor de spirit).
*dezvoltarea creierului fatului in timpul vietii intrauterine;
*construirea membranelor celulare si sporirea flexibilitatii celulelor;
*energizarea inimii – 60% sin energia inimii provine din arderea grasimilor;
*functionarea ochilor;
*incetinirea digestiei – si prin asta furnizarea de timp suficient organismului pentru a-si absorbi nutrientii de care are nevoie.
* buna absorbtie a vitaminelor solubile in grasimi (A, D, E, K)

Pentru a combate efectele nocive ale grasimilor si pentru a beneficia din plin de cele pozitive, trebuie sa invatam sa diferentiem intre gasimile bune si cele rele.

In general, ne fac rau grasimile de origine animala. Acestea sunt grasimi saturate si sunt responsabile pentru cresterea in exces a colesterolului care, nefiind utilizat, se depune pe peretii arterelor, ceea ce duce la un risc sporit de infarct miocardic si tromboza arteriala. Eliminarea completa a grasimilor din dieta este o eroare, intrucat colesterolul este o substanta elementara vietii, pentru ca din el, organismul sintetizeaza sarurile biliare, hormonii sexuali etc.

O persoana adulta are zilnic nevoie e maxim 300 mg de colesterol. Aceasta cantitate trebuie obtinuta din acizii grasi polinesaturati si mononesaturati, care se gasesc in grasimea de peste si alimente de origine vegetala precum: uleiul de floarea soarelui, germeni de grau, nuci, soia, fructe uscate, peste si uleiul de masline – cea mai importanta surse de grasimi mononesaturate etc.

Cum poti reduce colesterolul ingerat:
*consuma cat mai putin carne (in special carnea de porc);
*alege produsele lactate degresate;
*axeaza-ti alimentatia pe fructe, legume, zarzavaturi, intrucat acestea sunt bogate in fibre;
*ajuta-ti organismul sa arda grasimile, facand sport.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
3
Mancaruri cu carne

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta

Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...

Fasole la ceaun - o mancare reconfortanta
Parteneri
Tort Dobos (mic)
Bucataras.RO

Tort Dobos (mic)

E primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. Nu vroiam sa il...

Tort Dobos (mic)
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura