Efectele inghetatei asupra dintilor si cum tratam durerea dentara la rece

Efectele inghetatei asupra dintilor si cum tratam durerea dentara la rece

Dr. Ruxandra Ciltea este medic dentist de stomatologie generala, estetica dentara si implantologie si co-fondator in cadrul grupului de clinici Dental Expert's Group.

Periodic, dr. Ruxandra Ciltea ne va oferi sfaturi de nutritie de urmat pentru a avea o dantura cat mai sanatoasa. 

________________________________________

Vara, fiecare dintre noi ar vrea sa savureze o inghetata racoritoare. Insa, ce facem cu dintii sensibili si cu durerile pe care o inghetata le poate provoca?!

Durerea dentara la rece poate avea multiple cauze. Cea mai intalnita este eroziunea smaltului care expune dentina (tesutul osos din care este facut dintele). Acesta este format din canalicule care fac ca nervul sa fie mai expus mediului exterior si, deci, mai putin protejat.

O alta cauza posibila ar putea fi cariile netratate, caz in care, durerea nu apare numai la rece si la fierbinte sau, mai ales, la dulce.

Cum inghetata este si rece si dulce, este aproape imposibil sa putem savura o inghetata fara durere. Astfel, vizitele regulate la medicul stomatolog pot preveni astfel de situatii, medicul actionand direct pe cauza durerii. Cariile si eroziunile smaltului se trateaza prin simple obturatii (plombe). 

Dintii natural sensibili au si ei solutiile lor. Tot medicul dentist este cel care poate rezolva aceste probleme, prin manopera de fluorizare. Aceasta presupune aplicarea pe dinti a unui gel special cu continut mare de fluor care "hraneste" si intareste dintii.

De asemenea, exista si substante de desensibilizare care se pot utiliza la domiciliu. In cabinetul dentar se confectioneaza niste gutiere speciale, care i se dau pacientului acasa si care se poarta pe durata noptii impreuna cu gelul special desensibilizant.

Pe langa toate acestea putem folosi cu succes pastele de dinti pentru dinti sensibili, insa nu inainte de a ne asigura ca folosim o tehnica de periaj corecta, care nu este prea brutala si de natura sa afecteze smaltul dintilor.

Astfel, nu trebuie sa ne spalam niciodata cu miscari orizontale si nici sa apasam excesiv pe periuta, cu scopul de a curata mai bine. Miscarile trebuie sa fie verticale sau circulare, ferme, insa blande, fara sa suprasolicita suprafata dintilor sau a leza gingiile.

Lezarea gingiilor duce la retractia lor, caz in care, din nou, dentina poate ajunge sa fie expusa mediului extern si sa provoace dureri.

Deci, cu putina atentie si cu rigoare in igiena dentara si controale la medicul dentist, este foarte usor sa avem o dantura sanatoasa si sa ne putem bucura fara griji de o inghetata buna.

Citeste si:

10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre inghetata

Sursa foto: vividdental.com.au

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.