Deshidratarea

Deshidratarea

Deshidratarea este o afectiune in care organismul pierde prea multa apa si apare ca urmare a faptului ca organismul pierde mai mult lichid decat ingereaza, apa fiind una din resursele esentiale ale vietii.


Transportul nutrientilor prin organism, reglarea temperaturii corporale, lubrifierea articulatiilor si a membranelor, reactiile chimice ce au loc in timpul metabolismului celular – toate acestea necesita apa. Deshidratarea se instaleaza, in general, ca urmare a transpirarii si/sau unor episoade de voma si/sau diaree.

Cantitatea de apa necesara prevenirii deshidratarii variaza mult in functie de: varsta, greutate, gradul de activitate fizica, temperature mediului etc. Sanatatea individului si eventualele medicamente pe care le ia influenteaza, de asemenea, cantitatea de lichide necesara. In cele mai multe cazuri, deshidratarea apare ca urmare a unei pierderi acute, bruste de lichid.

Totusi, deshidratarea cronica, ce evolueaza treptat, poate aparea in special la batrani si nou nascuti sau copii mici care depind de altii cand e vorba de consumul de lichide.

Oamenii sanatosi elimina apa prin urina, excrementa, transpiratie si expirarea vaporilor de apa. Aceasta trebuie inlocuita cu ajutorul dietei. Apa constituie 75% din greutatea corporala a bebelusilor, 65% din greutatea corporala a copiilor si 60% din cea a adultilor.

In 2004, Institutul de Medicina din SUA recomanda ca un barbat adult sa consume aproximativ 3,7 l de lichide pe zi, iar o femeie 2,7 litri. Aceste recomandari includ consumul total de lichide obtinute atat din mancare, cat si din bauturi. Adultii activi si cei care traiesc in zone cu clima calda au nevoie de mai multe fluide.

Cam 80% din apa pe care o persoana o necesita este obtinuta din lichide. Restul de 20% se regaseste in mancare. Iata continutul de apa a catorva alimente:

1. Salata iceberg – 96%2. Dovlecel, gatit - 90%3. Catalup – 90%4. Lapte – 89%5. Mar – 86%6. Cartofi, gatiti – 75%7. Friptura – 50%8. Paine alba – 36%9. Alune, uscate, prajite – 2%

Deshidratarea nu implica doar lipsa apei din organism, ci cauzeaza si un dezechilibru electrolitic. Electrolitii sunt ioni care se formeaza cand sarea se dizolva in apa sau in alte fluide din organism. Pentru o buna functionare a celulelor, numerosi electroliti precum sodium (Na+) si potasiu (K+) trebuie sa se regaseasca intr-o anumita concentratie.

Deseori electrolitii sunt pierduti o data cu apa. De exemplu, prin traspiratie pierdem din sodiu. Pentru a preveni efectele deshidratarii, atat apa cat si electrolitii trebuie inlocuiti in proportiile corecte.

Cauze si simptome ale deshidratarii

Diareea insotita de varsaturi constituie principala cauza a deshidratarii. Atat apa, cat si electrolitii sunt pierduti in cantitati mari. Diareea este deseori cauzata de bacteria, virusi si paraziti. Febra care insoteste aceste boli accelereaza ritmul in care se pierde apa prin piele. In cazul celor mici, cu cat este mai mic copilul, cu atat riscul de deshidratare este mai mare.

Transpiratia excesiva cauzeaza de asemenea deshidratare si pierdere de electroliti. Atletii, in special cei de anduranta si indivizii cu slujbe de exterior (constructori, drumari etc.) sunt in categoria de oameni cu risc ridicat de deshidratare.

Anumite afectiuni cornice pot dezechilibra cantitatea de lichide, ducand la deshidratare. Afectiuni renale si hormonale pot cauza pierdere excesiva de lichide si electroliti prin urinare. Alte boli – precum fibroza chistica sau alte afectiuni ce pot cauza absorbtia inadecvata a nutrientilor prin intestine, pot duce la diaree cronica, ce la randul ei duce la deshidratare.

Exista 3 etape ale deshidratarii:

Deshidratare usoara – apare atunci cand organismul pierde 3-5% din lichide. In acest moment apare senzatia de sete, insotita de senzatia de gura uscata si saliva groasa.

Deshidratare moderata - apare atunci cand organismul peirde 6-9% din lichide. Aceasta apare foarte repede la copii mici care vomita si/sau au diaree. La un bebelus si o pierdere de 2-3 cani de lichid poate duce la deshidratare moderata. Simptome ale acesteia sunt: sete intense, cantitate de urina produsa foarte redusa, cearcane, durere de cap, ameteala, iritabilitate si energie scazuta.

Deshidratare severa - se instaleaza cand se pierd lichide echivalente cu 10% din greutatea corporala. Aceasta constituie urgenta medicala pentru oamenii de orice varsta. O pierdere de lichide echivalenta cu 20% din greutatea corporala este fatala.

Simptomele deshidratarii severe sunt cele mai sus mentionate, la care se adauga: lipsa transpiratiei, productie mica sau nula de urina, piele uscata cu elasticitate redusa, presiune arteriala mica, puls crescut, febra, delir sau coma.

Tratament

Scopul tratamentului este restaurarea echilibrului electrolitic si lichid. Deshidratarea medie se trateaza si oral cu solutii ce contin saruri si zaharuri capabile sa reechilibreze electrolitii. Apa, sucul de mere, supa de pui – sunt cateva dintre lichidele ce pot trata deshidratarea medie. Guri mici de lichide pot fi administrate si celor care sufera de varsaturi si diaree. Chiar daca acestea continua, o parte din lichide vor totusi absorbite.

In cazul deshidratarii severe, se impune spitalizarea si hidratea intravenoasa.

Prevenire

Cea mai buna metoda de a preveni deshidratarea consta in identificarea situatiilor in care aceasta poate aparea: sport in timpul zilelor calduroase, varsaturi si diaree etc. sportivii si persoanele care muncesc in caldura ar trebui sa bea regulat apa chiar daca nu simt ca le e sete. Rehidratarea copiilor trebuie inceputa la primul semn de deshidratare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.