Ati experimentat vreodata dureri de stomac, balonare, dureri de cap, dificultati de concentrare, oboseala, constipatie, diaree, nervozitate, pierderea parului, dureri articulare, anemie etc. fara nici un motiv aparent? Daca da, e posibil sa fie din cauza ca organismul vostru nu tolereaza glutenul si e indicat sa-l evitati.
Cand e recomandata evitarea consumului de gluten?
Persoanele care sufera de boala celiaca si de sensibilitate idiopatica la gluten trebuie sa-l scoata din alimentatie. Mai nou, exista multe voci care sustin ca si persoanele sanatoase ar trebui sa evite sau macar sa diminueze consumul de gluten, dar asta e o alta discutie, pe care o vom aborda intr-un articol viitor.
Ce este glutenul?
Termenul defineste un grup de proteine care in teorie, se gasesc doar in grau. In practica insa, In practica, "gluten" a devenit termenul generic pentru orice tip de proteina care poate cauza simptomele descrise mai sus.
In realitate, prolaminele sunt cele care ne impiedica sa mancam o anumita cereala atunci cand suferim de intoleranta la gluten. Fiecare dintre cerealele interzise contine o astfel de prolamina: graul contine gliadina, secara contine secalina, iar orzul contine hordeina.
Cereale interzise celor cu intoleranta la gluten:
GrauSecaraTriticala (incrucisare intre grau si secara)OrzOvaz*
* In teorie, ovazul este tolerat de cei ce incearca sa evite glutenul. In practica insa, ovazul prezinta un risc ridicat de contaminare, pentru ca este deseori cultivat pe aceleasi terenuri pe care in prealabil a fost cultivat grau. Prin urmare, desi nu contine gluten, ovazul poate fi contaminat la locul de crestere sau in timpul procesului de transportare si prelucrare. Acesta e motivul pentru care ovazul e de multe ori pe lista cerealelor interzise.
Ce mai contine gluten?
Pe langa cerealele mai sus mentionate, mai exista si cativa derivati ai acestora care trebuie evitati:
GrisulCuscusTarate
Ce este boala celiaca?
Boala celiaca este o afectiune autoimuna care impiedica intestinele sa prelucreze alimentele ingerate. Are o gama vasta de simptome, principalele fiind cele legate de malabsorbtie: diaree cronica, scaderea in greutate, dureri abdominale. Insa, o mare parte din cei ce sufera de boala celiaca nu prezinta aceste simptome gastrointestinale, ci simptome conexe, cum ar fi: anemie, dureri articulare, oboseala cronica, leziuni ale pielii, probleme neurologice si comportamentale.
Ce este sensibilitatea idiopatica la gluten?
Sensibilitatea la gluten este similara in simptomatologie bolii celiace, insa nu presupune un proces autoimun, prin urmare, nu deterioreaza in nici un fel intestinele. In ultimii ani s-a constatat ca sensibilitatea idiopatica la gluten este mai raspandita decat boala celiaca.
Daca va plac mancarurile usoare si delicioase , si daca va plac legumele din familia cruciferelor aceasta este o reteta...
Conopida gratinata cu sos de broccoliDulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...
Dulceata si peltea de gutui
Comentarii