Gatitul, ca multe alte activitati ce ne preocupa in copilaria timpurie, constituie o maniera prin care copiii investigheaza, manipuleaza, pun intrebari, descopera raspunsuri, toate intr-un stil propriu. Prin urmare, atunci cand gatiti implicandu-i si pe cei mici, rolul vostru se schimba din lider, in coordonator. Sunt responsabili pentru oferirea unui spatiu sigur in care copiii sa investigheze ce-i intereseaza.
Aptitudini ce pot fi stimulate
Copiii pot invata multe doar participand la prepararea mancarii. Totusi, puteti structura procesul de invatare prin accenturarea unor anumite concepte si aptitudini. De exemplu, taiatul unul fruct poate deveni un joc de vocabular atunci cand le solicitati copiilor sa numeasca un numar cat mai mare de adjective care sa descrie gutuiul pe care tocmai il taiati.
Gatitul mai este util si in furnizarea experimentelor matematice, care le ofera copiilor sansa de a aplica pe exemple reale aptitudinile pe care le detin. Cand copiii gatesc, isi exerseaza cunostintele de matematica prin:
Masurare adaugand o cana de faina sau o lingura de sare atunci cand fac clatite, ii ajuta pe copii sa inteleaga conceptele de mai mult sau mai putin.Numarare Cand copiii se uita la o reteta pentru a vedea cate linguri de lapte trebuie adaugate sau cate felii de pere sunt necesare, aceste numere capata un inteles practic pentru ei.Sortare In timpul gatitului, copiii pot sorta ingredientele dupa culoare, dupa caracteristici de exemplu, condimentele sunt puse intr-un loc, lactatele in altul etc. E bine sa utilizati aceste ocazii pentru a discuta cu cei mici despre nutritie.Potrivire Cand ati terminat de gatit si sunteti pe cale sa strangeti ustensilele pe care le-ati folosit, lasati-i pe copii sa le aseze pe categorii.
Daca sunt acceptati in bucatarie, copiii mai sunt antrenati in:
Observatie Impreuna puteti asista la modul in care o boaba de strugure se usuca si se transforma in stafida, sau modul in care un plic de ceai transforma complet apa in care este adaugat.Comparatii Untul de alune si cel obtinut din lapte pot fi utilizate de catre copii care, pipaindu-le, sa identifice diferentele si asemanarile dintre ele.Anticipari Inainte de a gati, discutati despre schimbari. Cum anume va fi influentat preparatul daca veti adauga mai multa esenta sau mai multe condimente? Sau cum se va schimba aspectul sucului daca il veti congela?Investigatie faceti-i curiosi cu privire la ceea ce utilizati cand le preparati felurile preferate de mancare. Ce anume contin "prafurile" indispensabile prajiturilor?
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii