Ce pot invata copiii in bucatarie?

Ce pot invata copiii in bucatarie?

Gatitul, ca multe alte activitati ce ne preocupa in copilaria timpurie, constituie o maniera prin care copiii investigheaza, manipuleaza, pun intrebari, descopera raspunsuri, toate intr-un stil propriu. Prin urmare, atunci cand gatiti implicandu-i si pe cei mici, rolul vostru se schimba din lider, in coordonator. Sunt responsabili pentru oferirea unui spatiu sigur in care copiii sa investigheze ce-i intereseaza.

Aptitudini ce pot fi stimulate

Copiii pot invata multe doar participand la prepararea mancarii. Totusi, puteti structura procesul de invatare prin accenturarea unor anumite concepte si aptitudini. De exemplu, taiatul unul fruct poate deveni un joc de vocabular atunci cand le solicitati copiilor sa numeasca un numar cat mai mare de adjective care sa descrie gutuiul pe care tocmai il taiati.

Gatitul mai este util si in furnizarea experimentelor matematice, care le ofera copiilor sansa de a aplica pe exemple reale aptitudinile pe care le detin. Cand copiii gatesc, isi exerseaza cunostintele de matematica prin:

Masurare – adaugand o cana de faina sau o lingura de sare atunci cand fac clatite, ii ajuta pe copii sa inteleaga conceptele de mai mult sau mai putin.Numarare – Cand copiii se uita la o reteta pentru a vedea cate linguri de lapte trebuie adaugate sau cate felii de pere sunt necesare, aceste numere capata un inteles practic pentru ei.Sortare – In timpul gatitului, copiii pot sorta ingredientele dupa culoare, dupa caracteristici – de exemplu, condimentele sunt puse intr-un loc, lactatele in altul etc. E bine sa utilizati aceste ocazii pentru a discuta cu cei mici despre nutritie.Potrivire – Cand ati terminat de gatit si sunteti pe cale sa strangeti ustensilele pe care le-ati folosit, lasati-i pe copii sa le aseze pe categorii.

Daca sunt acceptati in bucatarie, copiii mai sunt antrenati in:

Observatie – Impreuna puteti asista la modul in care o boaba de strugure se usuca si se transforma in stafida, sau modul in care un plic de ceai transforma complet apa in care este adaugat.Comparatii – Untul de alune si cel obtinut din lapte pot fi utilizate de catre copii care, pipaindu-le, sa identifice diferentele si asemanarile dintre ele.Anticipari – Inainte de a gati, discutati despre schimbari. Cum anume va fi influentat preparatul daca veti adauga mai multa esenta sau mai multe condimente? Sau cum se va schimba aspectul sucului daca il veti congela?Investigatie – faceti-i curiosi cu privire la ceea ce utilizati cand le preparati felurile preferate de mancare. Ce anume contin "prafurile" indispensabile prajiturilor?

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu miere si multa frisca
1
Romania

Prajitura cu miere si multa frisca

Prajitura cu miere si multa frisca
Vinete grecesti
2
Romania

Vinete grecesti

Vinete grecesti
Prajitura cu foi si gem de prune
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Romania

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca