Ce pot invata copiii in bucatarie?

Ce pot invata copiii in bucatarie?

Gatitul, ca multe alte activitati ce ne preocupa in copilaria timpurie, constituie o maniera prin care copiii investigheaza, manipuleaza, pun intrebari, descopera raspunsuri, toate intr-un stil propriu. Prin urmare, atunci cand gatiti implicandu-i si pe cei mici, rolul vostru se schimba din lider, in coordonator. Sunt responsabili pentru oferirea unui spatiu sigur in care copiii sa investigheze ce-i intereseaza.

Aptitudini ce pot fi stimulate

Copiii pot invata multe doar participand la prepararea mancarii. Totusi, puteti structura procesul de invatare prin accenturarea unor anumite concepte si aptitudini. De exemplu, taiatul unul fruct poate deveni un joc de vocabular atunci cand le solicitati copiilor sa numeasca un numar cat mai mare de adjective care sa descrie gutuiul pe care tocmai il taiati.

Gatitul mai este util si in furnizarea experimentelor matematice, care le ofera copiilor sansa de a aplica pe exemple reale aptitudinile pe care le detin. Cand copiii gatesc, isi exerseaza cunostintele de matematica prin:

Masurare – adaugand o cana de faina sau o lingura de sare atunci cand fac clatite, ii ajuta pe copii sa inteleaga conceptele de mai mult sau mai putin.Numarare – Cand copiii se uita la o reteta pentru a vedea cate linguri de lapte trebuie adaugate sau cate felii de pere sunt necesare, aceste numere capata un inteles practic pentru ei.Sortare – In timpul gatitului, copiii pot sorta ingredientele dupa culoare, dupa caracteristici – de exemplu, condimentele sunt puse intr-un loc, lactatele in altul etc. E bine sa utilizati aceste ocazii pentru a discuta cu cei mici despre nutritie.Potrivire – Cand ati terminat de gatit si sunteti pe cale sa strangeti ustensilele pe care le-ati folosit, lasati-i pe copii sa le aseze pe categorii.

Daca sunt acceptati in bucatarie, copiii mai sunt antrenati in:

Observatie – Impreuna puteti asista la modul in care o boaba de strugure se usuca si se transforma in stafida, sau modul in care un plic de ceai transforma complet apa in care este adaugat.Comparatii – Untul de alune si cel obtinut din lapte pot fi utilizate de catre copii care, pipaindu-le, sa identifice diferentele si asemanarile dintre ele.Anticipari – Inainte de a gati, discutati despre schimbari. Cum anume va fi influentat preparatul daca veti adauga mai multa esenta sau mai multe condimente? Sau cum se va schimba aspectul sucului daca il veti congela?Investigatie – faceti-i curiosi cu privire la ceea ce utilizati cand le preparati felurile preferate de mancare. Ce anume contin "prafurile" indispensabile prajiturilor?

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
2
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
3
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.